Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TURISTIChNYe_KRAYiNOZNAVSTVO___A_ALL.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

7. Туристично-країнознавча хар-ка Західної Африки.

За́хідна А́фрика — частина африканського континенту, що розташована на південь від центральної Сахари та омивається з заходу та півдня Атлантичним океаном. Природним кордоном на сході є Камерунські гори. До цього регіону належать 16 країн: Бенін Буркіна-Фасо, Гамбія, Ґана, Ґвінея, Ґвінея-Бісау, Кабо-Верде, Камерун, Кот д'Івуар, Ліберія, Мавританія, Малі, Нігер, Нігерія, Сенегал, Сьєрра-Леоне і Того.

Цей регіон відзначається строкатим етнічним складом населення. В 19ст. Зх. Африка була головним центром вивозу рабів і тут зосереджені країни з низьким рівнем розвитку, але з унікальними природно-кліматичними ресурсами, що створює передумови для розвитку тур. діяльності. Найбільшою країною є Нігерія, яка представляє загальні особливості цього регіону, зокрема, в ній одна з найбільших у світі показників приросту. В цій країні найменша тривалість життя в світі (52-54роки) і найнижча писемність. Високий рівень злочинності перешкоджає розвитку туризму. Основним видом транспорту є автомобільний, залізниць немає. Така консервація колоніального минулого в межах певного регіону робить його привабливим для тур. діяльності, а саме: етнографічний туризм і с/г туризм.

8. Туристично-країнознавча харак-ка Східної Африки.

Схі́дна А́фрика — географічний термін, що охоплює країни Африки на схід від Нілу за винятком Єгипту. До них належать 16 країн: Бурунді, Джибуті, Кенія, Коморські острови, Мадагаскар,

Маврикій, Мозамбік, Реюньон,

Руанда, Сейшельські острови, Сомалі, Судан, Танзанія, Уганда, Еритрея, Ефіопія.

У Східній Африці проживають близько 200 народностей і зустрічаються 4 мовні групи. Із-за великих культурно-соціальних відмінностей в Східній Африці міститься значний конфліктний потенціал, що не раз виразився в минулих і поточних війнах, зокрема цивільних.

Межі багатьох держав встановлювалися колишніми колоніальними державами довільно, не враховуючи природних етнічних і культурних меж. Цей факт значно ускладнює розвиток регіону.

Низка країн Східної Африки - Ефіопія, Республіка Замбія, Республіка Сомалі і Республіка Бурунді - утворили в 1967 р. митний союз - Східноафриканське співтовариство. Східна Африка більшістю антропологів розглядається як колиска Людства.

9. Туристично-країнознавча

харак-ка Центр. Африки.

Центральна Африка — географічний регіон, до якого належать наступні країни:

Габон, Камерун,

Конго, Демократична Республіка

Республіка Конго,

Сан-Томе і Принсіпі,

Центральноафриканська Республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея.

10. Туристично-країнознавча харак-ка Південної Африки.

Південна Африка — природна область Африки, що знаходиться на південь від водороздільного плато Конго—Замбезі (південніше 12-13° південної широти). До Південної Африки відносять також острови Мадагаскар, Коморські і Маскаренські.

Рельєф: Більша частина поверхні занята високими рівнинами Калахарі, оточеними по краям плоскогір'ями висотою до 1500-2000 м (в Драконових горах до 3482 м, гора Табана-Нтленьяна), що обриваються до прибережних низовин Атлантичного та Індійського океанів крупним уступом. На крайньому півдні Капські гори.

Клімат переважно тропічний пасатний, більшою частиною засушливий, на крайньому півдні субтропічний. Опадів від 250-300 мм на рік в західних плоскогір'ях до 500-700 мм на плато та 1000-2000 мм на схилах Великого Уступу.

Великі ріки: Замбезі, Лімпопо, Оранжева і Кунене.

На території Південної Африки повністю або частково розташовані такі країни: Ангола, Ботсвана, Замбія, Зімбабве, Лесото, Малаві, Мозамбік, Намібія, ПАР, Свазіленд.

На островах — держави Коморські острови, Мадагаскар, Маврикій, Сейшельські острови, Реюньон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]