Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія держ.і права РНП 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

Зміст лекційного курсу. Модуль 1.

Тема 1. Теорія права і держави як наука,

Як навчальний курс. Методологія науки

  1. Держава і право як об’єкти спеціального наукового пізнання. Предмет і структура науки про державу і право. Державознавство і правознавство.

  2. Теорія держави і права в системі науки про державу і право. Предмет, функції, структура.

  3. Теорія держави і права: особливості методології. Поняття методології.

  4. Теорія держави і права в системі суспільствознавства.

Методичні поради. В цій темі стисло концентрується інформація про науку і про навчальний курс "Теорія держави і права", яка отримана через дослідження важливих державно- правових явищ за допомогою комплексу методів: емпіричних, історичних, порівняльних, системно-функціональних, логічних, статистичних та інших, які в сукупності складають методологію науки.

Це допомагає визначити роль навчального курсу в системі інших наук (політології, соціології, філософії та інших) а також в системі юридичних наук, та в цілому в підготовці спеціалістів в сфері захисту прав і свобод людини.

Література: п. 1-15, 19, 24;

Нормативні джерела: п. 1.

Тема 2. Поняття держави, її ознаки. Теорії походження держави. Історичні типи держави.

  1. Держава як соціальний інститут: поняття, матеріальні складові, сутність.

  2. Ознаки держави (їх роль).

  3. Держава як історичне явище. Матеріальні, економічні, соціально-культурні передумови виникнення та існування державності. Теорії походження держави.

  4. Історичні типи держави.

Визначити поняття: держави, типологізація держав. Знати історичні типи держави, теорії походження держави.

Поняття держави- це спосіб політичної організації суспільного життя, а саме - коли населення в межах уособленої території об’єднується та управляється спеціальними органами влади, з метою забезпечення суверенітету та управління державними справами. Держава успадковує і зміцнює владні функції, які раніше існували (до державної епохи). та здійснює ці функції за допомогою спеціального апарата держави та прийняття загальнообов'язкових рішень.

Певним науковим надбанням названого курсу є визначення ознак держави. Це – уособлена територія, наявність публічної влади, інститут громадянства (тобто правовий зв'язок громадянина з державою), суверенітет (неподільність, повнота, незалежність, самостійність), наявність правової системи та право збирати податки.

Необхідно звернути увагу на поняття та ознаки суверенітету, на поняття типологізації держав.

Історична типологізація держави - є неодмінною умовою пізнання об'єктианих умов її розвитку. Історичний тип держави - це об'єднання держав певного істоирчного часу за класовою структурою, за типом виробничих відносин, за формою правління (рабовласницька, феодальна, буржуазна, сучасна).

Література: п. 1-15, 19, 24, 31;

Нормативні джерела: п. 1.

Тема 3. Функції та принципи держави

  1. Поняття функції держави. Значення категорії “функції держави”.

  2. Класифікація функцій держави.

  3. Основні функціональні завдання держави:

а) соціальна організація;

б) забезпечення цільового розвитку суспільства

в) суверенітет держави.

  1. Форми та методи здійснення державою її функцій.

  2. Принципи державїної влади: поняття та призначення.

Основним призначенням держави як політичної організації влади є вирішення усіх соціальних, економічних та політичних завдань, які виконуютьсячерез конкретні функції, тобто основні напрямки діяльності держави.

Важливими функціями демократичної держави є сприяння у розбудові громадянського суспільства, у проголошенні і захисті конституційних прав і свобод громадян, задоволенні соціальних економічних потреб соціуму, у збереженні генофонду народу, зміцненні законності, правопорядку.

Ефективність функціонування держави та її основних інститутів (органів законодавчої,виконавчої та судової влади, контрольних органів, армії та ін.,) значною мірою залежать від врахування закономірностей їх формування і функціонування.Важливо зосередити увагу на таких поняттяхк: принципи і функції державної влади. Ефективне функціонування держави в різні історичні моменти будувалось на виконанні таких завдань : незалежності , неподільності і стабільності влади, захищеності території держави та її населення, забезпеченні стабільного громадського порядку та мирного співіснування у міждержавному середовищі, гарантований достатній рівень економічного зростання та ін. Досягнення цих завдань забезпечується за принципами: верховенства права, розподілу влад, пріорітету інтересів громадян, законності та ін.

Література: п. 1-15, 19, 24;

Нормативні джерела: п. 1.