Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija_8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

2. Інноваційна форма інвестицій

Інноваціями прийнято вважати вкладення інвестиційного капі­талу в нововведення, які приводять до кількісних або якісних поліп­шень підприємницької (виробничої) діяльності.

Підготовка, обгрунтування, освоєння і контроль впроваджен­ня інвестицій в новини називається інноваційною діяльні­стю (процесом).

Інноваційний процес в різних сферах діяльності, внаслідок розвитку науково-технічного прогресу, може пройти різні за трива­лістю і витратами фази (стадії). Наприклад, у виробничому (інвести­ційному) середовищі цей процес звичайно проходить наступні стадії:

  • сертифікацію (патентування) ідеї;

  • наукове і техніко-економічне обгрунтування нового продук­ту (технології);

  • експериментальне освоєння зразків;

  • доведення до промислового виробництва;

  • отримання нового продукту в необхідному обсязі для його комерціалізації.

Законом України "Про інвестиційну діяльність" інноваційна діяльність визначена як форма інвестицій і здійснюється з метою впровадження НТП у виробництво і соціальну сферу.

Ця діяльність включає:

  • випуск і поширення принципово нових видів техніки і технологій;

  • прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

  • реалізацію довгострокових науково-технічних програм з трива­лими термінами окупності витрат;

  • фінансування функціональних досліджень для здійснення якіс­них змін в стані продуктивних сил;

  • розробку і впровадження нової ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення соціального і екологічного стану.

Світовий досвід свідчить, що не всі інноваційні ідеї втілюються в практику, а тим більше — далеко не всі завершуються інвести­ційним процесом. Причинами є помилки в обгрунтуванні, недо­статньо "чисті" результати експерименту, недостача коштів для розвитку виробництва і, нарешті, тривалі терміни інноваційного процесу, які приводять до застаріння новин.

Інновації, як правило, переслідують одну або декілька цілей. Вкладення в новини можуть здійснюватися в цілях або отримання прибутку, або зниження витрат на виробництво, або досягнення соціального ефекту (поліпшення життя населення, екології, охорони здоров'я, освіти, оборони і ін.).

Інновації у вдосконалення технології можуть не приводити до створення нового продукту, однак впливають на поліпшення його товарних якостей, сприяють підвищенню технічного рівня вироб­ництва, створенню нової техніки, яка згодом може бути реалізована як товар.

Світовий досвід свідчить, що впровадження досягнень НТП на конкретному виробництві реалізовується тільки на одну третину результа­тивного ефекту новини, інше використовується іншими підприємствами.

Вихід України з економічної кризи вимагає розробки обгрун­тування і підтримки з боку держави найважливіших напрямків нау­ково-технічного прогресу, всілякої її участі в інноваційному процесі Більше за 60% приросту ефективності виробництва в західних країнах досягається за рахунок технічного переозброєння, тобто інновацій у вдосконалення технологій і виробництво нових продуктів.

Інтеграція науки з виробництвом (інноваційне підприємництво) вимагає дуже великих витрат, які далеко не завжди виправдовуються і пов'язані з великим ризиком. У останні роки однією з форм інноваційної діяльності стають невеликі фірми, що отримали назву венчурних (ризикових).

Діяльність таких фірм пов'язана зі значним ризиком банкрут­ства, однак зростання їх кількості пояснюється рядом чинників:

  • необхідністю розробки принципово нових продуктів і техноло­гій, відсутніх на ринку;

  • відособленістю від великого поточного виробництва і можли­вістю науково-технічної творчості;

  • наявністю стійкого попиту на інвестиційному ринку,

  • можливістю швидкого збагачення внаслідок інтенсивної твор­чої праці.

Такі компанії звичайно обіцяють дуже високі дивіденди з своїх акцій. Ризиковий бізнес стає типовою формою господарювання, освоєння нових напрямків НТП, передусім електроніки, приладо­будування, робототехніки, інформатики

Венчурна фірма створюється, як правило, невеликою групою однодумців — інженерів, винахідників, менеджерів — з певним досвідом роботи в лабораторіях великих фірм

Перевагою венчурної фірми, з одного боку, є вузька спеціалі­зація, концентрація матеріально-технічних і фінансових ресурсів на вибраному напрямі досліджень, а з іншого — можливість швидкої переорієнтації на інші напрями. Конкуренція примушує венчурні фірми максимально скорочувати терміни НДОКР, інтенсифікувати процес впровадження нововведення у виробництво

Розробляючи нові технології, освоюючи нові види продукції, венчурні фірми звичайно користуються підтримкою держави і великих компаній, яким самим невигідно цим займатися через ризик понести збитки, ймовірність яких велика

Великі корпорації зацікавлені в створенні і розвитку венчур­ного підприємництва, яке має різноманітні організаційні форми Основним критерієм класифікації венчурного підприємництва є джерело фінансування Найбільш поширеними і життєздатними можна вважати наступні "незалежний" (чистий) венчур, впроваджувальні фірми, організовані на пайових засадах промисловими корпораціями, венчурні фірми, що фінансуються інвестиційними фондами, внутрішні венчурні відділи великих корпорацій.

Незалежні венчурні фірми організовуються у вигляді акціонер­них товариств, рекламуючи в друкованих виданнях свою ідею створення новини, акумулюючи під цю ідею кошти приватних і інституційних інвесторів

Впроваджувальні фірми, що створюються однією або декіль­кома корпораціями на пайових засадах отримали назву "зовніш­нього венчура" "Зовнішній венчур" може структуризуватися в декіль­кох модифікаціях, організаційно оформлених у вигляді науково-дос­лідних консорціумів Можна виділити три типи таких консорціумів:

- що створюється з метою проведення фундаментальних довго­строкових досліджень Такий консорціум має свою науково-дослідну базу (лабораторії, дослідні виробництва, інформаційно-обчислю­вальні центри, інші елементи науково-виробничої інфраструктури), засновниками його можуть бути великі військово-промислові кон­церни, він може частково субсидуватися державою,

- що створюється з метою активізації наукової діяльності НДІ, університетів, на їх виробничій базі з використанням наявного науково-виробничого потенціалу Такий консорціум для опрацюван­ня і випробування ідей отримує від корпорацій донорське фінансу­вання і має міжгалузевий характер,

- що створюється всередині галузі корпораціями на пайових заса­дах з метою розробки галузевих стандартів, технічних умов і конт­ролю за їх застосуванням Такий консорціум може створюватися під егідою великої холдингової компанії, має тимчасовий характер і часто розпадається через непереборну внутрішньогалузеву конкуренцію

"Зовнішні венчури", як правило, невеликі (від трьох до декіль­кох сот чоловік), можуть організовуватися з ініціативи самих вчених і винахідників у вигляді дочірніх компаній з власним науково-виробничим циклом освоєння нових видів продукції

Венчурні фірми, що фінансуються інвестиційними фондами, ком­паніями, трастами, можуть також використовувати інші джерела засо­би великих корпорацій, банків і добродійних фондів, страхових ком­паній, особисті заощадження інвесторів, частково державні субсидії

Розглянутим трьом організаційним формам венчурного підпри­ємництва передував "внутрішній венчур" У другій половині двадця­того століття в США великі концерни і корпорації стали створювати в своїх структурах автономні науково-дослідні і проектні групи або відділи, покликані зосереджуватися на пошуку, обґрунтуванні ідей виробництва дослідних зразків і налагодженні виробництва нових видів продукції, впровадженні прогресивних технологічних процесів. Фінансувалися "внутрішні венчури" за рахунок основної діяльності компанії, причому великі компанії створювали до декількох десятків таких тимчасових венчурних груп.

Венчурні фірми, в основному, обслуговують перші дві стадії інноваційного процесу (народження або пошук ідеї і техніко-економічне обгрунтування проекту). Більш великі венчури можуть також виготовляти дослідні зразки, вивчати ринок збуту. Для розгорнення виробництва, створення підприємства, масової реалізації продукту у венчурів недостатньо фінансових і матеріально-технічних ресурсів, хоч внаслідок бурхливого розвитку нових напрямів НТП деякі вен­чури перетворилися у великі корпорації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]