Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПД.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
242.02 Кб
Скачать

.Група продовженого дня - важлива частина системи виховної роботи школи.

    1. З історії питання

    2. Роль і задачі ГПД в системі виховної роботи

    3. вимоги до вихователя ГПД

У ГПД з'явилося в нашій країні після 1918 року. їх особливістю було те, що діти запишалися після уроків в школі, виконували домашні завдання, суспільно-корисну працю, брали участь у культурно-масовій роботі. При окремих з них було організоване харчування.

Створення таких груп мало своїм завданням -

а) поліпшення матеріального і морального становища учнів, яким значну частину часу доводилося бути одним вдома або на вулиці;

б) організація сприятливіших умов для навчання і виховання учнів;

в) поєднання навчально-виховної роботи на уроках і в позаурочний Час.

На той час, коли батьки були зайняті важливою працею по змінах, ідея була хороша. Але для її реалізації не вистачало коштів, матеріальних ресурсів і кадрів. Саме через це групи були не постійними, вихователів ГПД також постійних не було. Тому ГПД не мали масового характеру.

Після війни групи продовженого дня для учнів І - IV класів почали створюватися в сільських школах і набували постійного характеру восени та влітку, коли батьки весь світловий день були зайняті колгоспними роботами. Організацію харчування дітей та оплату праці вчителів в ГПД брали нас себе колгоспи.

Згодом ГПД почали створюватися і в містах.

В 1960 році була прийнята постанова «Про організацію шкіл з продовженим днем». Нею було передбачено створення при школах умов для перебування дітей в ГПД, відповідної матеріальної бази, кімнат для сну дітей І - II класів з ослабленим здоров'ям, для всіх учнів дворазове харчування. За кошти батьків. Було Надано право школам звільняти при необхідності від оплати 25 %:

10% - повністьіі 5% - 50% оплати.

Таким чиномр 70 роки ГПД було охоплено 45% учнів.

Перші ГПД створювалися при тих школах, де були відповідні умови, матеріальна база, нові школи споруджувалися з урахуванням вимог до організації ГПД. Таким чином діти знаходилися у школі не 6-8 годин, а 10-12 годин.

В останньому методичному листі «Організація навчально-виховного процесу в початкових класах з/о навчальних закладів» від 01.08 2001 р. визначена мета, комплектування, режим роботи ГПД.

Мета ТШ>:

♦> надання кваліфікованої допомоги учням у виконанні навчальних завдань;

Ф усунення прогалин у знаннях;

♦♦♦ організація дозвілля у вихованців;

  • проведення позакласної і позаурочної роботи;

  • попередження дитячої бездоглядності.

Зарахування до ГПД відбувається за наказом директора школи на підставі заяв батьків. Як правило це відбувається до 5 вересня поточного року.

Відрахування з ГПД відбувається аналогічно наказом директора на підставі заяви. Для учнів групи може організовуватися гаряче харчування як за кошти бюджету, так і за кошти батьків.

В канікулярні дні ГПД може працювати для тієї частини учнів, що цього потребують.

|Групи продовженого дня комплектуються:

  • з учнів одного класу;

  • з учнів паралельних класів;

  • з учнів різних класів.

ГПД-Клас має найбільші потенційні можливості для раціональної організації навчально-виховного процесу. Оскільки всі учні мають однакові домашні завдання, то самопідготовка стає ефективнішою, діти працюють в одному темпі і це дає можливість раціонально розподілити час між навчальною і виховною роботою, а з іншої сторони, вчитель має можливість проконтролювати якість виконання домашнього завдання і цей вид роботи (перевірка д/з) випускається із структури уроку.

ГПД-паралельні класи. Робота ускладнюється тим, що домашні завдання не збігаються. Тому виникає потреба урізноманітнювати методи керівництва і контролю за самопідготовкою. В такому об'єднання іноді виникають проблеми з дисципліною та взаємовідносинами між дітьми.

ГПД-об'єднання учнів різних класів (І, II, III). Тут набагато важче забезпечити ефективність роботи, керувати самопідготовкою. По-перше - діти різного віку витрачають не однакову кількість часу на виконання домашніх завдань.

В школах бувають групи різного типу, це залежить від умов, можливостей, бажання батьків^ . '

Для роботи ГПД використовуються навчальні кабінети, бібліотека.

ГПД для дітей 6-річок І класу не передбачає в II п.д. години на підготовку дом. завдань. З дітьми проводяться заходи виховного характеру, ігри, робота за інтересами.

Вихователь ГПД відповідає за стан і організацію навчально-виховного процесу в закріпленій за ним групі, забезпечує охорону життя та здоров'я дітей.

Педагогічне керівництво групами можна здійснювати двома шляхами: І п.д. II п.д.

  1. ґвчитель-класовод — вихователь

| вчитель-предметник - вихователь

  1. - вихователь групи продовженого дня. /И Г . _ ,

— ' Основні обов язки вихователя ГПД визначені Статутом СШ:

  • забезпечення своєчасного і якісного підготування домашнього завдання;

  • прищеплення любові до праці;

  • формування позитивних моральних якостей;

  • виховання культури поведінки;

  • контроль за дотриманням норм власної гігієни;

  • здійснення заходів, що сприяють фізичному розвитку і зміцнення здоров'я дітей;

  • формування у дітей навички самостійної роботи, почуття відповідальності.

Великі вимоги ставляться до вихователя ГПД:

=> наявність педагогічної освіти, високої грамотності та ерудиції;