Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Контрольні завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
156.16 Кб
Скачать
  1. Вживання заходів до охорони спадкоємного майна.

  2. Складіть схему: «Підстави виникнення спадкування за заповітом».

  3. Задачі

Задача 1

До суду надійшов позов від Проскуріної до Рубльова з вимогою про виплат) їй, як спадкоємиці померлого батька, художника Суркова, належної йому частки від вартості проданої картини і про відшкодування моральної шкоди, заподіяної відповідачем спадкодавцю.

Картину Суркова «Грім небесний» на виставці російських художників, поміщену туди автором, купив аматор живопису Рубльов. Через вік він продав картину на аукціоні за ціною, що перевищує попередню в півтора рази. Бабаків, довідавшись про це, вимагав, щоб Рубльов сплатив належну йому за законом частку від продажної ціни картини. Однак останній відмовився, заявивши, що нічого не повинний Суркову, тому що розплатився з ним цілком при покупці в нього картини. У той же день Бабаків з інфарктом міокарда був доставлений у лікарню, в якій і помер.

На думку Проскуріної, відмова Рубльова від задоволення справедливої вимоги Суркова послужив причиною його раптової смерті.

Питання до задачі

1. Які об'єкти спадкових правовідносин в даній задачі

2. Які юридичні факти є підставами виникнення права па спадщину в Проскуріної?

  1. Чи була обгрунтованою вимога Суркова до Рубльова - продавцю написаної ним картини? У якому законі варто шукати відповідь на це питання?

  2. Чи обґрунтована претензія Проскуріної до Рубльова про виплату їй грошей. що належали її батьку?

  3. Чи обґрунтована вимога Проскуріної про в і дій кодування моральної шкоди. заподіяної Рубльовим її батьку, їй?

  4. Яким, на Вашу думку, повинно бути рішення суду?

Задача 2

Письменник Пафнутій Пєтухов, 80 років, будучи громадянином України, з 1992 р. проживав в Австрії в м. Відні. У 2003 р. він потонув під час літньої повені. У нього залишилося наступне майно: цегельний будинок, якай складається з п'яти кімнат, і земельна ділянка, на якій він розташований, у м. Токмак, у якому жила його двоюрідна внучка - Катерина Єльнікова: трикімнатна квартира в м. Відні; автомобіль «Рено» - у м. Відні; грошовий внесок в одному з банків у м. Відні. Перераховане майно не було заповідано.

До нотаріуса м. Токмак із заявами про прийняття спадщини Пафнутія Пєтухова звернулися: його двоюрідна внучка - Катерина Єльнікова; його двоюрідна тітка - Марта Мухіна, 70 років, жителька м. Токмак, яка знаходилась на утриманні загиблого; його колишня дружина Єлизавета Пєтухова, 65 років, яка проживала в м.Токмак і стала непрацездатною через шість місяців після розірвання шлюбу, якій він був зобов'язаний платити аліменти за рішенням місцевого суду Токмакського району Запорізької області, але після від'їзду за кордон перестав їх виплачувати.

Питання бо задачі

  1. Яким чином особи, зазначені в задачі, можуть довести своє рідство з Пафнутієм Пєтухов?

  2. Хто з осіб, які подали заяву про прийнятім спадщини Пафнутія Пєтухова, повинний бути покликаний до спадкування? До якої черги відносяться ці спадкоємці?

  3. Чи вправі нотаріус м. Токмак вести справу про спадщину Пафнутія Пєтухова? Якщо ні, то хто повинний вести цю справу?

  4. Хто з осіб, зазначених у задачі, і чому є обов'язковим спадкоємцем Пафнутія Пєтухова?

ВАРІАНТ 8