Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд 1-бв.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

1B6 Перед вами таблиця виробничих можливостей і випуску військової продукції і масла.

Виробничі альтернативи:

Види продукції

А

Б

В

Г

Д

Е

Гармати (тис. шт.)

15

14

12

9

5

0

Масло (млн.т)

0

1

2

3

4

5

Що відбудеться з кривою виробничих можливостей (КВМ), якщо почне діяти чинник, що однаково впливає на усі галузі виробництва (знизяться ціни на енергоносії)?

а) КВМ буде рухатись вправо; б) КВМ буде рухатись вліво; в) відбудеться рух по кривій виробничих можливостей; г) розміщення КВМ не зміниться; д) правильна відповідь відсутня.

1B7 Визначте, що буде альтернативною вартістю прийнятого Вами рішення відвідати диско-бар, якщо Ви маєте можливість вибрати: переглянути фільм, заплативши за відвідування кінопалацу 15 грн., або відвідати диско-бар, заплативши 20 грн. :

а) вартість втраченої можливості переглянути фільм; б) товари та послуги на суму 15 грн.; в) вартість напоїв, які Ви придбали у диско-барі; г) 20 грн., які Ви заплатили за відвідування диско-бару; д) товари та послуги на суму 20 грн.

1B8 Визначте, що буде альтернативною вартістю прийнятого Вами рішення придбати порохотяг, якщо Ви маєте можливість вибрати купити праску, заплативши за неї 125 грн., або порохотяг за ціною 250 грн.:

а) товари та послуги на суму 250 грн.; б) вартість втраченої можливості придбати праску; в) вірна відповідь відсутня; г) товари та послуги на суму 125 грн.; д) можливість придбати праску і порохотяг.

1B9 Визначте, що відбудеться з кривою виробничих можливостей, якщо всі витрати будуть замінені на більш продуктивні:

а) не зміниться; б) зсунеться ліворуч; в) зсунеться праворуч; г) стане вертикальною лінією; д) стане горизонтальною лінією.

1B10 Альтернативна вартість виготовлення фотоапарата становить 10 годинників. Підприємство може виготовити за місяць 600 годинників. Дирекція вирішує виготовляти 30 фотоапаратів. Скільки годинників при цьому зможе виготовити завод?

1B11 Альтернативна вартість виготовлення фотоапарата становить 12 годинників. Підприємство може виготовити за місяць 600 годинників. Дирекція вирішує виготовляти 40 фотоапаратів. Чому рівна альтернативна вартість 40 фотоапаратів?

1B12 Альтернативна вартість виготовлення фотоапарата становить 12 годинників. Підприємство може виготовити за місяць 600 годинників. Чому рівна альтернативна вартість 600 годинників?

1B13 Альтернативна вартість виготовлення 1 буханки хліба становить 2 булочки. Пекарня може випікати в день 400 буханок хліба. Власник вирішив випікати 50 булочок в день. Скільки буханок хліба при цьому зможе виготовити пекарня?

1B14 Альтернативна вартість виготовлення 1 буханки хліба становить 2 булочки. Пекарня може випікати в день 400 буханок хліба. Власник вирішив випікати 50 булочок в день. Яка альтернативна вартість 50 булочок?

1B15 Альтернативна вартість виготовлення 1 буханки хліба становить 2 булочки. Пекарня може випікати в день 400 буханок хліба. Яка альтернативна вартість 400 буханок хліба?

1B16 Альтернативна вартість виготовлення стола становить 3 стільці. Столяр може виготовити за місяць 10 столів. Столяр вирішує виготовляти 15 стільців в місяць. Скільки столів він при цьому зможе виготовити?

1B17 Альтернативна вартість виготовлення стола становить 3 стільці. Столяр може виготовити за місяць 10 столів. Столяр вирішує виготовляти 15 стільців в місяць. Чому рівна альтернативна вартість 15 стільців?

1B18 Альтернативна вартість виготовлення стола становить 3 стільці. Столяр може виготовити за місяць 10 столів. Столяр вирішує виготовляти 15 стільців в місяць. Чому рівна альтернативна вартість 10 столів?

1B19 Альтернативна вартість виготовлення монітора становить 4 сканери. Фірма може виготовити за місяць 200 сканерів. Дирекція вирішує виготовляти 20 моніторів в місяці. Скільки сканерів при цьому зможе виготовити фірма?

1B20 Альтернативна вартість виготовлення монітора становить 4 сканери. Фірма може виготовити за місяць 200 сканерів. Дирекція вирішує виготовляти 20 моніторів в місяці. Чому рівна альтернативна вартість 20 моніторів?

1B21 Альтернативна вартість виготовлення монітора становить 4 сканери. Фірма може виготовити за місяць 200 сканерів. Дирекція вирішує виготовляти 20 моніторів в місяць. Чому рівна альтернативна вартість 200 сканерів?

1B22 Підприємець заробляє в годину 12 гривень. Чому рівна альтернативна вартість 1 години відпочинку для підприємця?

1B23 Перукар заробляє в годину 10 гривень. Чому рівна альтернативна вартість 2 годин відпочинку для перукаря?

1B24 Підприємець заробляє в день 60 гривень. Чому рівна альтернативна вартість 1 дня відпочинку для підприємця?

1B25 На фабриці, яка виробляє спортивні товари, є 320 метрів спеціальної тканини, яка може використовуватися для виробництва парашутів та палаток., якщо відомо, що на 1 парашут потрібно 40 метрів тканини, а для виробництва палатки ‑ 8 метрів, то альтернативна вартість збільшення виробництва парашутів з 4 до 5 штук буде дорівнювати:

А) 5; Б) 15; В) 20; Г) 32; Д) немає правильної відповіді.

1B26 Економіка певної держава при наявності використання усіх ресурсів може виробляти наступні комбінації товарів, а саме:

Яка альтернативна вартість збільшення виробництва літаків від 6 до 8 штук на рік?

А) 2 літаки; Б) 10 тис. т пшениці; В) 20 тис. т пшениці; Г) 80 тис. т пшениці; Д) немає правильної відповіді.

1B27 До навчального закладу Ви можете доїхати автобусом або маршруткою. Проїзд маршруткою дорожчий, але зручніший, тому Ви вирішили їхати маршруткою. Після того, як квитки на автобус подорожчали, альтернативна вартість Вашого вибору:

А) Не змінилась; Б) Зменшилась; В) Зросла в стільки разів, у скільки збільшилась вартість проїзду; Г) Зросла в невизначену кількість разів; Д) немає правильної відповіді.

1B28 Вкажіть, яке з тверджень є правильне:

а) у зв'язку із подорожчанням зерна його пропозиція на ринку зменшилася; б) на ринку апельсинів зріс попит на апельсини, як результат підвищення цін на мандарини; в) величина попиту на автомобіль зросла в зв'язку з підвищенням цін на бензин; г) величина пропозиції товару не залежить від його ціни; д) величина попиту товару не залежить від його ціни.

1B29 Вкажіть, яке з тверджень є правильним:

а) у зв'язку із подорожчанням автомобілів його попит зріс; б) попит на чай зріс, як результат зниження цін на каву; в) величина пропозиції товару не залежить від його ціни; г) дефіцит товару має місце тоді, коли продавець встановлює ціну нижчу за ціну рівноваги; д) при найвищій ціні на товар, буде формуватися найнижча його пропозиція.

1B30 Вкажіть, яке з тверджень є правильним:

а) збільшення доходів спричиняє зміщення лінії попиту ліворуч, а зменшення – праворуч; б) якщо зростає ціна на програмне забезпечення, то попит на комп'ютери також зросте; в) подорожчання деревини призводить до скорочення пропозиції меблів; г) зниження цін на зерно сприятиме зниженню пропозиції хлібних виробів; д) зі зміною ціни, крива попиту переміщується в право.

1B31 Вкажіть, яке з тверджень є правильним:

а) між величиною пропозиції і ціною існує пряма залежність; б) нижча ціна на певний товар дозволяє нам придбати його у меншій кількості; в) якщо збільшується ціна на товар-замінник, то попит на товар зменшується; г) при збільшенні попиту на товар крива попиту переміщується ліворуч; д) між величиною попиту і ціною існує пряма залежність.

1B32 Визначте рівноважну ціну, якщо Вас не влаштовує ціна 1 грн. 10 копійок за кілограм, за якою продають картоплю всі продавці на ринку і Вам вдалося домовитися з продавцем та придбати 3 кілограми картоплі за 3 грн.:

1B33 Визначте рівноважну ціну, якщо Вас не влаштовує ціна 5 грн. 50 коп. за кілограм, за якою продають м'ясо всі продавці на ринку і Вам вдалося домовитися з продавцем та придбати 5 кілограм м'яса за 20 грн.:

1B34 Визначити рівноважну ціну, якщо Вас не влаштовує ціна 6 грн. за кілограм, за якою продають мандарини всі продавці на ринку. Вам вдалося домовитися з продавцем та придбати 2 кг. мандарин за ціною 10 грн.:

1B35 Пельмені і вареники – товари-замінники для споживача, а масло – доповнювач. Які зміни стануться на відповідних ринках, якщо ціна на вареники зросте?

а) попип на пельмені і масло підвищаться; б) попит на пельмені підвищиться, а на масло залишиться незмінним; в) попит на пельмені впаде, а на масло не зміниться; г) попит на пельмені і масло знизиться;

д) вірна відповідь відсутня.

1B36 В яких випадках термін “попит” має бути замінений на термін “обсяг попиту”?

а) в результаті зниження цін на квартири попит на них збільшився; б) доходи споживачів зросли і попит на відеомагнітофони збільшився; в) вартість послуг автослюсаря зросла і попит на його послуги зменшився; г) ціна на масло зросла, тому попит на маргарин збільшився; д) правильно вказано у п. б і в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]