Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матер али сам. роботи (денна).DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать
  • Особливості внд людей зрілого віку.

Вікові особливості зрілого віку вивчені слабко. Найбільш систематизовані дослідження з типології ВНД. Аналіз результатів досліджень нервових процесів у чоловіків і жінок зрілого віку дозволяє виявити стабілізацію процесів збудження і гальмування, підвищення ролі 2-ї сигнальної системи. Однак відзначаються і ряд відмінностей. Для жінок характерна більш виражена іррадіація збудження в ЦНС, що пояснює більш легке зосередження уваги, підвищену схильність до навіювання. Інтактність значних ділянок кори у чоловіків при обробці інформації дозволяє їм більш абстраговано підходити до вирішення питань, сприяє ефективному виробленню диференціювань. Можливо, цими особливостями пояснюється належність чоловіків, переважно, до правопівкульового, а жінок - лівопівкульового типу. Аналіз розподілу більшості біологічних ознак у чоловіків і жінок свідчить про те, що показники жінок більше тяжіють до оптимуму, а в чоловіків - дисперсія більш виражена.

Зрілий вік розділяють на два періоди: зрілий період (до 30 років) характеризується повним розвитком соматотипу, але недолік індивідуального досвіду не дозволяє повно проявитися розважливості, розкритися творчим здібностям. Подружнє життя піддається кризам; дорослий період (після 30 років) - переломний вік, що виявляється в зміні психічних процесів: зниження навченості, ініціатива поступається місцем розважливості, зменшується коло інтересів, що може супроводжуватися апатією і можливим розвитком алкоголізму.

  • Зміни внд при старінні.

Старіння характеризується комплексними змінами в організмі, які відбивають зниження його адаптаційних можливостей. Разом з тим, процес старіння має істотні індивідуальні особливості. В історії відомо багато молодих старих: Павлов у 80 років знаходився на вершині своєї творчої діяльності, також як і Б. Шоу, К. Расел, Ґете. Зміни ВНД у літньому віці (проф. Вондрачек) характеризуються кількома сталими фізіологічними ознаками:

1) Ослаблення пам'яті (насамперед на поточні події);

2) Емоційні зміни (егоцентризм - спрямований в основному на їжу і фізичний стан, сварливість, жадібність і скнарість - ховають нічого не коштують речі, ейфорія, балакучість, пристрасть до сексуальних та інших насолод);

3) Порушення розумових процесів (нездатні охопити проблему цілком. Утрачають думку розмови, а звідси автоматизми - “як би сказати...”, “щоб було ясно…”і т.д.

У осіб з патологічними змінами ВНД спостерігається старече слабоумство з глибокою амнезією поточних подій і маревні ідеї збиткового змісту.

Змінюються з віком і властивості нервових процесів. Утруднення вироблення умовних рефлексів на екстероцептивні подразники пояснюється ослабленням ролі 1-ї сигнальної системи. Процеси гальмування порушуються ще в більшому ступені. Їх ослабленням Павлов пояснював старечу балакучість і фантастичність, а також рухи нижньої щелепи після закінчення речення. Експериментально показане порушення комплексного реагування, що унеможливлює одночасне виконання кількох видів діяльності, якщо тільки вони не автоматизовані в процесі тривалого сполучення.