Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З. Фрейд Сновидіння”. Короткий аналіз.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
80.74 Кб
Скачать

2.3. Вторинна обробка

Ми не закінчили ще оцінки роботи сновидіння. Окрім згущування зсуву і наочної переробки психічного матеріалу необхідно приписати роботі сновидіння ще іншого роду функцію, помітну втім, не у всіх сновидіннях. Я не стану детально описувати цю частина роботи сновидіння, але хочу лише вказати, що про її єство можна скласти собі уявлення, якщо припустити – можливо не зовсім вірно - що робота сновидіння діє іноді на сновидіння вже після його освіти. Вона полягає в тому, щоб розташувати складові елементи сновидіння в такий порядок, при якому вони знаходилися б між собою в зв'язку і зливалися б в одне цільне сновидіння. Таким чином, сновидіння придбаває щось на зразок фасаду, який, звичайно, не у всіх пунктах прикриває його зміст, і при цьому перше попереднє тлумачення, якому сприяють вставки і легкі зміни. Але така обробка сновидіння стає можливою лише завдяки тому, що робота сновидіння при цьому нічим не збентежується і взагалі знаходить різке нерозуміння прихованих думок; тому, коли ми приступаємо до аналізу сновидіння, нам перш за все необхідно відкинути ці спроби тлумачення.

В цій частині мета роботи сновидіння стає особливо прозорою: це - прагнення зробити сновидіння більш зрозумілим. Це обставина вказує також і на характер такої переробки; остання відноситься до відповідного змісту сновидіння, так як наша нормальна діяльність - до змісту будь-кого сприйняття: вона прикладає до нього відомі готові уявлення і вже при самому сприйнятті в цілях зрозумілості розташовує елементи останнього в певному порядку; проте така переробка ризикує спотворити сприйняття, і дійсно, якщо не вдасться пов'язати його з чимось відомим, вона приводить до найдивніших непорозумінь. Адже відомо, що ми не в змозі дивитися на ряд чужих нам знаків або слухати незнайомі слова без того, щоб не видозмінювати їх з метою зробити зрозумілими і пов'язати з чим-небудь знайомим для нас.

Сновидіння, які підлягалися такій обробці такої психічної діяльності, повністю аналогічної мисленню в безсонному стані, можна назвати добре складеними. В інших сновидіннях ця діяльність абсолютно відсутня; в них навіть не робиться спроби упорядкувати і тлумачити їх, так що по пробудженні ми, відчуваючи себе тотожними з цією частиною роботи сновидіння, говоримо, що воно було "вчинено спутаним". Проте сновидіння, що представляє безладну купу незв'язних уривків, має для аналізу таку ж цінність, як і сновидіння, добре зроблене і мало пригладжений зовнішній вигляд; в першому випадку нам не доводиться витрачати зусиль на руйнування того що створене останньою функцією роботи сновидіння. Не слідує, проте помилятися і вважати, що цей фасад сновидіння не представляє з себе нічого іншого, як просто незрозумілу і досить довільну переробку змісту сновидіння свідомої інстанцією нашого душевного життя. Нерідко для створення фасаду сновидіння використовуються фантазії-бажання, які знаходять собі втілення в думках сновидіння і по типу аналогічні відомим нам з пильнування так званим "снам наяву". Бажання-фантазії які аналіз відкриває в нічних сновидіннях, часто виступають як повторення і переробки сцен в дитинстві; фасад сновидіння відкриває нам власне ядро сновидіння, безпосередньо що піддалося спотворенню в багатьох сновидіннях шляхом змішення з іншим матеріалом. В роботі сновидіння неможливо більш відкрити інших типів діяльності, окрім чотирьох вищезгаданих.

Якщо твердо дотримуватися того положення, що "робота сновидіння" означає переробку прихованих думок в зміст сновидіння, то потрібно сказати, що робота сновидіння взагалі нічого не створює, не проявляє свої власні фантазії, не міркує, не робить висновок і що взагалі функції її полягають тільки в згущуванні матеріалу, зсуві його і наочному його уявленні, до яких приєднується іноді ще останній непостійний елемент - переробки, що тлумачить. В змісті сновидіння зустрічаються правда, і такі елементи, які можна б було прийняти за продукт вищої психічної діяльності; але аналіз завжди знаходить, що ці інтелектуальні операції мали місце вже в прихованих думках звідки сновидіння їх лише запозичає. Логічний висновок в сновидінні є не що інше, як повторення висновку з прихованих думок. Воно буває неспростовним, якщо переходить в сновидіння без зміни; воно стає безглуздим, якщо робота сновидіння переносить його на інший матеріал. Обчислення уві сні вказує на таке ж в прихованих думках; але тоді як в останньому випадку обчислення завжди правильне, уві сні воно може через згущування елементів і зсуву на інший матеріал дати найбезглуздіший результат. Мови, що навіть зустрічаються в сновидінні, не складені знов; вони виявляються складеними з уривків мов, вимовлених або чутих раніше і відтворених тепер в прихованих думках; при цьому слова відтворюються найточнішим чином, мотив же до їх вимовлення ігнорується і значення жорстоко перекручується. Мабуть не надмірно підкріпити останні вказівки прикладами.