Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мотивац. сфера.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

5. Методи діагностики мотиваційної сфери особистості.

Діагностика мотиваційної сфери особистості, характеру потреб і мотивів найбільш успішно здійснюється за допомогою проективних методів в поєднанні з опитувальниками і методиками суб’єктивного шкалювання.

Перш за все, потрібно зазначити, що виділяють групи методів дослідження потреб і мотивів.

1. Інтерв’ю та анкети з прямими запитаннями. Мається на увазі, що питання, які ставляться людині, не повинні маскуватися, наприклад: чому ви обрали професійного психолога? В такому випадку, людина не обов’язково дасть чесну відповідь. Потрібно враховувати особливості особистості, тому можна доповнювати анкети чи інтерв’ю іншими питаннями.

2. Особистісні питальники. Дають можливість отримати Q – дані, оскільки базуються на стандартизованих питальниках (Q – дані – це тип даних, які отримуються за допомогою тестів-питальників та інших методів, що базуються на вивченні самооцінки. Це стандартизований самозвіт).

3. Експертні оцінки. Визначаються на основі індикаторів потребово-мотиваційної сфери або використовують окремі питання з питальників.

Операційні індикатори мотиваційної сфери

1) когнітивна репрезентація (безпосередня оцінка уявлень людини про причини чи особливості власної поведінки, інтересів, намірів, тобто наскільки людина правильно оцінює наміри).

2) підвищена сприйнятливість до об’єкта актуальної мотивації (коли людина дуже переживає і вислуховує зауваження, це може викликати неадекватну реакцію, тобто людина відчуває надмірну чутливість до переживань).

3) проявлення мотивів в продуктах уяви та фантазії.

4) інтенсивність ефекту Зейгарнік.

5) характеристика продуктів діяльності особистості (у школі – зошити, малюнки тощо).

4. Проективні техніки, що базуються на принципі психологічної проекції. Група методик, щ інформативно буде відображати особливості мотивів особистості. Людина не завжди дає собі звіт про те, що вона відображає.

Методики діагностики мотиваційної сфери людини

1. Методика діагностики особистості та мотивації до запобігання невдач (наприклад, методика Т.Елерса: пропонується 30 слів у 3 колонки, з кожного рядка потрібно вибрати визначення, що притаманне особистості).

2. «Методика діагностики особистості на мотивацію до успіху» (Т.Елерс: 40 питань з відповідями «Так» і «Ні»).

3. «Методика діагностики рівня задоволеності основних потреб» (15 тверджень, які потрібно оцінити попарно, порівнюючи між собою).

4. «Методика діагностики самооцінки мотивації схвалення» (Д.Марлоу, Д.Краун: 20 тверджень, в результаті яких потрібно оцінити – підходить людині чи ні).

5. «Методика діагностики рівня готовності до ризику» (Шубер: 25 запитань з відповідями «Так» чи «Ні»).

6. «Методика виявлення соціально-психологічних установок, направлених на егоїзм – альтруїзм; процес – результат» (40 запитань з відповідями «Так» чи «» Ні).

7. «Методика виявлення соціально-психологічних установок, направлених на свободу – владу; труд – гроші» (містить 40 питань).

8. « Метод ціннісних орієнтацій» (Рокич: складається з 18 карток з зображенням цінностей, завдання – розкласти за значимістю).

9. Тест «Гумористичні фрази» (запропонований Шмельовим та Бондарьовою в 1982 році. Полягає в тому, що людині пропонується 80 гумористичних фраз, з яких 40 однозначно відносяться до 1 з 10 тем, а інші є багатозначними. Теми: садизм, пагубні звички, гроші, мода, кар’єра, секс, сімейні негаразди, бездарність в мистецтві, людська глупість).

10. „Список особистісних переваг”. Запропонований Едвартсом в 1954 році. Опитувальник побудований на основі змушеного вибору однієї з пар тверджень (210 пар тверджень).

11. Малюнковий тест фрустрацій Розенцвейга. Має форми для дітей і для дорослих. Стимульний матеріал з зображеннями різних ситуацій міжособистісної взаємодії. На кожному малюнку приводиться висловлювання одного з персонажів. Обстежуваний повинен дати відповідь за іншого персонажа. Дані інтерпретуються за показниками:

а) імпунітивна (провина приписується ситуації);

б) інтропунітивна (провинна приписується собі);

в) екстрапунітивна (провина за ситуацію, що склалася приписується іншим).

Для методики мотиваційної сфери пропонуються практично усі проективні ігри та рольові ігри.