Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3.7Заміна кольорів в зображенні

Є спеціальна команда Replace Color, за допомогою якої можна створити тимчасову маску, скрізь яку будуть доступні лише вибрані вами кольори. Потім ці кольори можна замінити на інші. Маски дозволяють ізолювати вибрану частину образу і таким чином вносимі зміни діятимуть тільки на цій виділеній ділянці і аж ніяк – на всьому іншому образі. Настройки діалогового вікна Replace Color дозволяють міняти тон, насиченість та світлоту пікселів у вибраній частині зображення. Нагадуємо, що згадані параметри використовуються в моделі HSB і за змістом тон (Hue) то є власне колір, насиченість (saturation) – то, так би мовити, “чистота” кольору, а точніше – міра відсутності в кольоровій суміші білої компоненти, а світлота (brightness) характеризує , наскільки мало в кольоровій суміші чорного кольору.

Ми використаємо команду Replace Color для заміни кольору оранжевої парусини в нижньому правому кутку образу.

  1. В палітрі Layers виберіть шар фону.

  2. Збільшіть зображення, покажіть в вікні документа частину, з якою працюватимемо.

  3. Виберіть інструмент виділення “прямокутна рамка” і мишею обведіть малюнок, як показано нижче на малюнку. Особливої точності тут не потрібно, аби тільки оранжева парусина попала у виділення.

Рисунок 3.8 – Виділення перед заміною кольорів

  1. Виконайте Image > Adjust > Replace Color щоб відкрити діалогове вікно Replace Color. По/ умовчанню зона Selection в діалозі Replace Color показує чорний прямокутник, що представляє поточне виділення.

Зараз ви використаєте інструмент “піпетка”, щоб вказати колір у виділеній області, який буде маскуватись*) і замінятись іншим кольором. В діалозі Replace Color показуються три піпетки.

*) Пояснення. В термінології Photoshopy “маскувати” означає “залишити частину зображення доступною для редагування”. Коли формується маска (це буде згаданий чорний прямокутник в діалозі Replace Color), то чорні точки означатимуть піксели, які НЕ БУДУТЬ підлягати заміні кольорів, а білі – такі, що будуть. Білі зони в чорному прямокутнику з’являться при використанні піпеток, читайте про це нижче.

Перша піпетка вибирає один колір, «піпетка з плюсом» добавляе колір до набору обраних кольорів, і, нарешті, «піпетка з мінусом» вилучає колір з набору обраних для заміни кольорів.

  1. Клацніть по першій піпетці в діалоговому вікні, після чого клацніть по оранжевій парусині, щоб вибрати її колір для заміни.

  2. За цим виберіть «піпетку-плюс» і поводіть нажатою мишею по інших точках парусини, цим ви добавите інші відтінки оранжевого кольору до набору замінюваних кольорів. В діалоговому вікні вся парусина намалювалася білим.

  3. Слайдер Fuzziness (“розмитість”) пересуньте на позначку 61. Це задає допуск – наскільки близькі кольори включаються до маски.

  4. В зоні Transform діалогу Replace Color пересуньте слайдер Hue на 149, слайдер Saturation – до позначки –17 і Lightness на -39. Як бачите, колір парусини змінився.

  5. Клацніть OK для переносу змін на фотографію.

  6. Два клацання на інструменті «рука» вписує образ в вікно.

  7. Зніміть виділення Ctrl-D або Select > Deselect.

  8. Збережіть картинку через Ctrl-S або File > Save.