Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТМВ.робота1.1мп.1гр.заблоцький.магате.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
80.68 Кб
Скачать

Контент -аналіз

Об’єкт аналізу

Інформація

Кількість слів

1390

Кількість слів ,що не повторюються

654

Десять слів і словосполучень , що найбільш часто зустрічаються

Ядерна загроза, ядерні технології,атомна енергія,атом, війна, ядерна зброя, нерозповсюдження, співробітництво, контроль,інспекція.

Ядерна загроза

98

Ядерні технології

124

Атомна енергія

259

Атом

87

Війна

76

Ядерна зброя

219

Нерозповсюдження

65

Співробітництво

143

Контроль

59

Інспекція

56

Аналізуючи джерела інформації,необхідно зазначити, що всі вони перенасичені такими словами і словосполученнями як : «ядерна безпека», «атомна енергія», «ядерна зброя», що виражає суть того,чим займається дана організація. Судячи з того, наскільки багато зустрічаються слова «конфлікт» та «війна» можна зробити висновок, про реальну загрозу світовому порядку внаслідок недотримання державами рамок та правил встановлених МАГАТЕ. Створення цієї організації було наслідком саме напруженої ситуації на світовій арені внаслідок активної розробки ядерної зброї країнами, її застосування і випробування. Тому досліджувана інформація переважно є негативно забарвленою, несе інформацію про проблеми у світовому співтоваристві з приводу ядерного озброєння,конфлікти між країнами з цього приводу. Позитивна суть інформації , на жаль, не може в кількісному відношенні вразити надлишком,і в більшості джерел вона стосується саме великого, значного вкладу МАГАТЕ у підтримання безпеки,контролю, інспекцій ядерних програм країн-учасників та країн , що підписали ДНЯЗ.

Факторний аналіз

На створення даної організації вплинуло безліч факторів, які в сукупності стали динамічним поштовхом до об’єднання країн з метою співробітництва у галузі ядерної безпеки.

Політичний фактор

Після Другої світової війни країни намагались відновитись після завданих ударів, зміни в економічному та соціальному секторі неминуче зазнавали змін. Країни ,що володіли ядерним потенціалом визнавались,як сильні на міжнародній арені ( тоді лише США), тому інші держави прагнули узгодити свою внутрішню політику згідно з ситуацією на міжнародній арені.

Військовий фактор

Враховуючи той момент,що ядерна зброя масового знищення на момент створення МАГАТЕ була лише у США ,а інші країни вели лише розробки такої зброї, необхідне був контроль за цим процесом. Для цього і створилась МАГАТЕ,що мала на меті припинити «гонку озброєнь», тому що змагання СРСР і США у тому,хто збудує більше ядерної зброї, той і буде господарем на світовій арені.

Екологічний фактор

Страшні ядерні вибухи у Хіросімі І Нагасакі, випробування ядерної зброї різними країнами, призвело до створення організації для захисту також довкілля від ядерного забруднення.

Соціальний фактор

Ядерна зброя масового знищення, якщо нею володіли б країни,що не вміють користуватись настільки небезпечною зброєю,могла б призвести до неймовірних наслідків. Кожна людина у світі мала відчувати себе захищеною, а коли у світі ховали б ядерні боєголовки «про всяк випадок», це б створювало неймовірну напруженість між ядерними країнами і неядерними, а також відчуття небезпеки для кожного окремого індивіда.

Технологічний фактор

Враховуючи те, що кінець XX – початок ХХІ століття був епохою технологічного вибуху і було створено безліч новітніх технологій, ядерна енергетика почала розвиватись дуже швидко, відкриваючи очі людству на свою простоту та якість, невисоку ціну та зручність в порівнянніз використанням теплової енергії. Запаси паливних ресурсів швидко вичерпуються, а ядерна енергія може дати стільки вигоди. Тому країни розпочинають різноманітні науково-технічні дослідження, створюють ядерна програми для використання атома в мирних цілях. Звісно, над цим потрібен був контроль, щоб технології розвивались саме в руслі мирного використання атомної енергії, тому і створюється МАГАТЕ для здійснення такого контролю.

Аналіз за діалектичними тріадами

Діалектична тріада №1 . Минуле-теперішнє-майбутнє

Минуле: Після Другої світової війни світу потрібно було зробити певні висновки, вилікувати рани,завдані втратами та ніколи більше не повторювати таких помилок. Але незважаючи на всі уроки, дані трагедією, у системі міжнародних відносин утворюється нове суперництво, нові протиборства. На той час США були однією країною,що володіла ядерним потенціалом, тому світове співтовариство досить таки з засторогою ставилось до цього. Страх перед новою загрозою і знищення нашої планети призвів до того нової війни. На цей раз новітньої,технологічно-оснащеної ядерної війни.

Теперішнє: в наш час співпраця в галузі ядерної енергетики має виключно мирне спрямування, тобто країни світу визнали,що ядерна енергія може дати набагато більше, якщо її застосовувати для створення,а не ля руйнування. На даний час МАГАТЕ здійснює активну діяльність для розширення дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, здійснює активні заклики до Індії, Пакистану, Ізраїлю та Північної Кореї про приєднання до Договору.

Майбутнє: базуючись на подіях теперішнього, можна з впевненістю сказати,що дана організація буде активно розвиватись з метою збереження миру і безпеки у світі. Хоча багато країн на даний час вже приєднались до ДНЯЗ, але існують і ті, які не бажають позбавлятись своєї ядерної могутності. Але я вважаю,що в майбутньому, все-таки, відбудеться співпраця країн задля спільного збереження цілісності планети і МАГАТЕ відіграватиме дуже важливу роль для контролю за процесом розробки нових ядерних технологій,що будуть працювати на благо суспільства.

Діалектична тріада №2 - Система - структура-елемент

1.Система : системою у даному міжнародному відношенні є вся організація МАГАТЕ з країнами-учасницями, внутрішніми органами та кожним окремим індивідом,що бере участь у здійсненні діяльності організації. Всі країни члени є рівноправними елементами цієї системи, що побудована на засадах цілісності, взаємопов’язаності, взаємозалежності та координації дій.

2. Структура – до структури даної організації входять всі її внутрішні органи – Рада керівників, Генеральна конференція, Секретаріат та Департаменти. Структура МАГАТЕ виробилась впродовж становлення організації, і є організованою для якнайкращої та ефективної роботи організації,коли кожен елемент структури має свої повноваження і розвивається у напрямку вдосконалення їх виконання.

Діалектична тріада №3 Форма – зміст - сутність

1 . Форма : формою даного міжнародного відношення є міжнародна організація – як організація держав для досягнення певної глобальної цілі спільними зусиллями. Це зовнішнє вираження цієї організації, тобто її органи, працівники,Генеральний директор.

2.Зміст : змістом даного міжнародного відношення є дії країн-учасників, тобто саме діяльність яку вони здійснюють, те ,чим займаються її внутрішні органи. Змістом є контроль,перевірки,інспекції, висновки МАГАТЕ, за допомогою яких воно регулює ситуацію у ядерній сфері.

СУБ’ЄКТИ міжнародних відносин

Міжнародна агенція з атомної енергії – надзвичайно важлива організація з точки зору збереження безпеки у світі. Ядерні технології розвиваються невпинно і кожна країна розуміє,що може дати їй застосування ядерної зброї. Але ООН ,як і всі інші організації,створені в її рамках, має на меті «обєднати наші сили для підтримання міжнародного миру і безпеки», розвитку співробітництва між державами, тому МАГАТЕ також визнає своєю основною метою забезпечення впевненості кожної людини у завтрашньому дні і використання ядерної енергії лише для мирних цілей.

Розглядаючи дані міжнародні відносини можна визначити їх як міжнародні відносини рівня соціальних організацій. Найбільш значними суб’єктами міжнародних відносин рівня соціальних організацій є суверенні держави. Міждержавні відносини визначають характер нашого міжнародного відношення ( відносини всередині МАГАТЕ) ,вони займають головну роль . Але розглядаючи міжнародні відносини в даному світлі ми не можемо обмежуватись лише відносинами всередині організації ( хоча акцент буде зроблений саме на внутрішніх відносинах і структурі організації), адже необхідно враховувати і відносини між державами,іншими членами міжнародного співтовариства, в тому числі націями,що борються за національну незалежність і що знаходяться в процесі утворення самостійних держав, між державами і міждержавними міжурядовими організаціями, а також відносини між ними.

Агенство прагне до досягнення більш швидкого і широкого застосування атомної енергії для підтримання миру, здоров’я і благополуччя у всьому світі. Враховуючи свої можливості, Агенство забезпечує ,щоб допомога , яка надається ним чи за його вимогою, чи під його наглядом чи контролем,не була використана таким чином, щоб сприяти якій-небудь військовій цілі.

МАГАТЕ є важливим суб’єктом міжнародних відносин. Суб’єкт міжнародних відносин – учасник міжнародних відносин,що володіє особливим ресурсним потенціалом,який дає йому можливість продукувати дії, направлені на зміну стану об’єктів, а через них – на зміну стану середовища. Розглядаючи суб’єктів у даному міжнародному відношенні, необхідно виділити суб’єктів внутрішніх відносин всередині організації та суб’єкти відносин, що складаються внаслідок взаємодії організації ,як одного цілого, з іншими соціальними організмами,адже як гласить другий постулат міжнародних відносин, міжнародні відносини в своєму реальному вираженні,це відносини, що зв’язують народи через кордони соціальних організмів.

Отож, МАГАТЕ як міжнародна організація,є активним суб’єктом міжнародних відносин. Міжнародні відносини всередині даної організації відбуваються не лише на найвищому рівні - рівні самої організації - але і на її нижчих рівнях, що утворюють складну структуру організації. Отож, суб’єктами нижчого рівня виступають країни-члени даної організації. Склад МАГАТЕ постійно збільшувався від дня ї заснування і на даний момент ця організація нараховує 151 країну – учасницю, але на даний момент угоду про гарантії з МАГАТЕ уклали160 держав,які відкрили свої ядерні програми для критичної перевірки інспекторів МАГАТЕ. Більшість країн-членів приєднались до організації у 1957 році, коли вона була створена. Україна також була однією з перших країн, хто вступив в лави МАГАТЕ. Наступні хвилі приєднання країн були пов’язані з розширенням діяльності МАГАТЕ та її успішному контролі за ядерною активністю країн. Останніми новими членами організації стали Руанда,Оман, Лесото. Незважаючи на широку популярність організації,існували і випадки неузгодження політики організації з уявленнями влади всередині країни про ядерну безпеку,що вилилось у виході КНДР з МАГАТЕ 13 червня 1994, до якого вона приєдналась в 1974. Всі країни-члени є основними суб’єктами даного міжнародного відношення і вступаючи в МАГАТЕ вони беруть на себе зобов’язання слідувати визначеним в уставі цілям і домагатись того, що визначено ,як основна мета організації. Всі ці суб’єкти вступають у відносини між собою за допомогою особливої системи соціального представництва,основу якої складають органи і інституції,а безпосередній контакт здійснюється завдяки спілкуванню індивідів – посадових осіб відповідних органів та інституцій. МАГАТЕ є складним за структурною організаційною системою, кожен орган має відповідні функції і всі вони неодмінно взаємодіють між собою та доповнюють одне одного. В цьому і полягає сутність міжнародних відносин всередині міжнародної організації, тому що різні країни утворюють різні органи, всі вони орієнтуються на єдині цілі, але кожна країна при цьому зберігає власні інтереси та прагне відстоювати їх при взаємодії з іншими державами –членами. Детальніше про внутрішню структуру та повноваження внутрішніх органів організації,як суб’єктів вже наступного після міждержавного рівня відносин.

Необхідно відзначити, що директивними органами МАГАТЕ є Рада керівників та Генеральна конференція. У Генеральній конференції беруть участь представники всіх держав-членів МАГАТЕ. У Радукерівниківходить35 членів,13з яких призначаються Радою,а 22 обираються Генеральною конференцією. На Секретаріат, на чолі якого стоїть Генеральний директор, покладається зобов’язання втілення вжиття програми МАГАТЕ після її затвердження Радою і Генеральною конференцією. Отож, відносини між країнами проявляються в тому,що вони на основі власних уявлень про порядок управління організацією, достойні кандидатури членів та керівників, враховують думку одне одного і узгоджують свої побажання,вже за спільною згодою обираючи керівників чи приймаючи нових членів.

Рада керівників МАГАТЕ збирається зазвичай 5 разів на рік. Його метою є розгляд звітів, програми і бюджету МАГАТЕ і представлення Генеральній конференції рекомендацій з цих питань. Рада керівників також розглядає заяви про прийом у членство в Агенство. Міжнародні відносини між країнами членами Ради вже є більш тісними та взаємоузгодженими,адже країнам необхідно спільними зусиллями вирішувати питання,що стосуються всієї організації,і більше того, не лише її, а і інших краї, та міжнародних організацій.

Окрім того, він також затверджує угоди про гарантії та публікацію норм безпеки МАГАТЕ. Необхідно згадати,що Рада керівників також призначає Генерального директора,який затверджується Генеральною конференцією . Тобто тут проглядається неминуча взаємодія всіх органів організації між собою, щоб гарантувати справедливість та виправданість прийнятих рішень і залучати до активної співпраці якомога більше держав членів. Наступним важливим суб’єктом міжнародних відносин всередині МАГАТЕ є орган назва якому Секретаріат.

Секретаріат МАГАТЕ – міжнародний орган, на який покладено завдання управління організацією – складається з великої команди з 2300 фахівців із різних сфер на з наукового персоналу більш, ніж із 100 країн світу.

Секретаріат здійснює програми і діяльність, які затверджуються директивними органами Агенства. На чолі Секретаріату стоїть Генеральний директор,який є головною адміністративною посадовою особою і призначається на чотири роки. Також є шість департаментів,кожен з яких спеціалізується на виконанні певних функцій: Департамент технічного співробітництва, що спеціалізується на передачі технологій і стійкому розвиткові, Департамент ядерної енергії ,що працює у сфері ядерної енергетики, паливного циклу і переробці відходів, Департамент ядерної безпеки, що відповідає за ядерну безпеку, радіаційну безпеку, безпеку відходів і фізичну ядерну безпеку, Департамент ядерних наук і застосувань,що здійснює діяльність по застосуванню ядерних технологій в охороні здоров’я, сільському господарстві, промисловості і інших сферах, Департамент гарантій , що здійснює перевірку використання ядерних технології в мирних цілях , і Департамент управління, що працює у сфері бюджету і фінансів, зв’язків з громадськістю.

Отож, всі органи міжнародної організації нерозривно пов’язані між собою і їхня діяльність є ланкою цілісної взаємодоповнюючої структури. Міжнародні відносини всередині організації між суб’єктами, їхня компетенція ,права та обов’язки регулюються Статутом МАГАТЕ.