Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТЫ МИКРОБА ОТДЕЛЬНЫЕ.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
104.69 Кб
Скачать

10. Медична вірусологія

1

Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо розмножуються в клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезгадане:

A * Інфекційний мононуклеоз, СНІД

B Туберкульоз, мікобактеріоз

C Поліоміеліт, гепатит А

D Дизентерія, холера

E Ку-гарячка, висипний тиф

17

Збудник гепатиту Д (Дельта-агент) є дефектним вірусом, який може реплікуватись лише в клітинах, уже інфікованих одним з перерахованих вірусів:

A * Вірусом гепатиту В

B Вірусом гепатиту А

C Вірусом гепатиту Е

D Вірусом Епстайна-Барр

E Вірусом імунодефіциту людини

23

ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активізації процесу. Назвіть найбільш суттєву ознаку, що вказує на перехід ВІЛ-інфекції в СНІД:

A * Саркома Капоші, кількіть Т-хелперів нижче 200 кл/мкл

B Зниження кількості нейтрофілів

C Зниження кількості Т-хелперів

D Кількість Т-хелперів нижче критичного рівня

E Виявлення антитіл до gp 41

34

У населеному пункті зареєстрований спалах гепатиту, який пов'язують з водним чинником. Який вірус гепатиту міг викликати спалах захворювань в цьому населеному пункті?

A * Вірус гепатиту Е.

B Вірус гепатиту С.

C Вірус гепатиту Д.

D Вірус гепатиту G.

E Вірус гепатиту B.

42

У хворого 25 років з численних шкірних пустул висівається золотистий стафілокок в асоціації з епідермальним стафілококом, в аналізі харкотиння виявлена пневмоциста карінії, у випорожненнях - криптоспоридії, вульгарний протей та гриби роду кандіда. При якому захворюванні зустрічається таке множинне інфікування умовно-патогенними мікроорганізмами?

A *СНIД

B Цукровий діабет

C Сепсис

D Дисбактеріоз

E Медикаментозний агранулоцитоз

47

Мисливець звернувся за медичною допомогою з приводу укусів рук пораненою лисицею. Яку допомогу слід надати йому з метою специфічної профілактики сказу?

A * Введення антирабічної вакцини

B Хірургічна обробка рани

C Введення антибіотиків

D Промивання рани мильним розчином

E Обробка рани спиртовим розчином йоду

48

При обстеженні молодого чоловіка в центрі по боротьбі з СНІДом отриманий позитивний результат ІФА з антигенами ВІЧ. Скарги на стан здоров'я відсутні. Про що може свідчити позитивний результат ІФА?

A * Про інфікування ВІЧ

B Про захворювання на СНІД

C Про інфікування ВГБ

D Про перенесене захворювання на СНІД

E Про персистенцію ВГБ

55

В інфекційну лікарню поступив пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1 : 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

A *Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

B Дослідити цю ж сироватку повторно.

C Використати чутливішу реакцію.

D Повторити дослідження з іншим діагностикумом.

E Відхилити діагноз кліщового енцефаліту.

68

Вірус імунодефіциту людини, маючи на своїй поверхні антигени gp 41 i gp 120, взаємодіє з клітинами-мішенями організму. Виберіть серед перерахованих антигени лімфоцитів людини, з якими комплементарно зв’язується gp 120 вірусу.

A *CD 4

B CD 3

C CD 8

D CD 19

E CD 28

70

При дослідженні сироватки крові у пацієнта з ознаками імунодефіциту виявлено антитіла до білків gP 120 i gP41. Яку інфекцію у хворого підтверджує цей результат?

A *ВІЛ-інфекція

B НLTV-1- інфекція

C TORCH- інфекція

D НВV - інфекція

E ЕСНО-інфекція

79

У хворого по ходу міжреберних нервів з’явилася пухірцева висипка у вигляді обруча, з больовим синдромом. Яке дослідження найбільш ефективне для експрес-діагностики оперізуючого лишаю?

A * РІФ з моноклональними антитілами

B Виділення вірусу в культурі клітин

C РН

D ІФА

E РЗК

83

У клітинах мозку лисиці, що відловлена в межі міста, виявлені включення у вигляді тілець Бабеша-Негрі. Джерелом якого захворювання була тварина?

A Сказ *

B Інфекційний мононуклеоз

C Грип

D Кліщовий енцефаліт

E Вітряна віспа

90

В вірусологічну лабораторію доставлено патологічний матеріал (виділення слизової оболонки носових ходів), який взяли від хворого з попереднім діагнозом “грип”. Який експрес-метод дасть змогу виявити специфічний вірусний антиген в досліджуваному матеріалі?

A * Пряма і непряма РІФ

B Прямий і непрямий ІФА

C РГГА

D РЗНГА

E РІА

98

Матеріалом від дитини з попереднім діагнозом “ентеровирусна інфекція” заразили культуру кліток мавп (Vero) і мишей-сосунків, в результаті не виявлено цитопатичного ефекту на культурі кліток, але зареєстрована загибель мишей-сосунків. Які ентеровіруси могли викликати захворювання у даної дитини?

A * Коксаки А

B Коксаки В

C ЕСНО

D Поліовіруси

E Некласифіковані ентеровіруси 68-71

102

У фекаліях трирічної дитини із сильновираженою діареєю, яка хворіє протягом 3-ох днів, за методом імунної електронної мікроскопії виявлено віруси, із двошаровим капсидом і псевдооболонкою, які нагадують дрібні коліщатка із спицями. Які це можуть бути віруси?

A ротавіруси *

B Коксакі-віруси

C ЕСНО-віруси

D коронавіруси

E реовіруси

109

Вагітній жінці, при постановці на облік в жіночу поліклініку, було проведено комплексне дослідження на ряд інфекцій. У сироватці крові були виявлені IgM до вірусу краснухи. Про що свідчить дане обстеження?

A * Про первинне зараження жінки

B Про хронічний процес

C Жінка здорова

D Загострення хронічного процесу

E Повторне інфікування вірусом краснухи

111

Матеріал від хворого з попереднім діагнозом “Грип” направлено до лабораторії. При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

A Вірусів, що мають гемаглютиніни*

B Всіх простих вірусів

C Всіх складних вірусів

D ДНК-геномних вірусів

E Будь-яких вірусів

  1. ЗАГАЛЬНА ВІРУСОЛОГІЯ

33.У дитячій установі зареєстрований спалах інфекції імовірно вірусної етіології. Необхідно терміново намітити план протиепідемічних заходів. Які реакції або методи лабораторної діагностики необхідно підключити насамперед для швидкої і своєчасної розшифровки даного спалаху?

А * Імунофлюоресцентна мікроскопія.

B Електронна мікроскопія

C Вірусологічний метод

D Серологічний метод

E Світлова мікроскопія нативного матеріалу

34. Для лабораторного підтвердження діагнозу гострої респіраторної вірусної інфекції в пацієнта лікар вирішив використати серологічний метод діагностики Як необхідно відібрати матеріал для даного методу діагностики у пацієнта?

А * На початку захворювання (якомога раніше) і через 2-3 тижня

B На початку захворювання, якомога раніше

C В кінці захворювання, в період згасання клінічних симптомів

D На піку захворювання, у момент прояву всіх клінічних симптомів

E У момент максимального підняття температури

38. З метою індикації вірусів при мікроскопії обробленою досліджуваним матеріалом культури кліток виявили клітки на яких знаходили скупчення еритроцитів. Назвіть вказаний в умові тест індикації вірусів.

А *Реакция гемадсорбції

B Реакція гемагглютинації

C Цитопатична дія

D Кольорова проба

E Бляшкоутворення

39. При серологічному методі діагностики вірусних захворювань досліджувану сироватку розводять двократно в лунках планшетки, вносять вірусний діагностикум, а потім додають суспензію еритроцитів. Назвіть цю реакцію.

А *Реакція гальмування гемагглютинації

B Реакція гемагглютинації

C Реакція пасивної гемагглютинації

D Реакція зворотної пасивної гемагглютинац

E Реакція скріплення комплементу

40. З метою індикації вірусів застосовують тест заснований на зміні рН культурального живильного середовища в процесі культивування клітин оброблених досліджуваним матеріалом. З перерахованих нижче тестів неохідно вибрати той, який використовують в даному випадку.

А *Кольорова проба

B Цитопатична дія

C Реакція гемагглютинації

D Реакція гемадсорбції

E Бляшкоутворення

90. Для виявлення джерела інфікування хворих у хірургічному відділенні патогенним

стафілококом було проведено дослідження із застосуванням стандартних стафілококових бактеріофагів. Яке дослідження чистих культур, виділених із різних джерел було проведено?

A Фаготипування *

B Фагодіагностика

C Фагоіндикація

D Фаготерапія

E Фагоідентифікація

145. У хворої з діагнозом “Рак шийки матки” за допомогою ПЛР було виявлено вірус папіломи людини 16 типу, який, як відомо, інтегрує свою ДНК в геном клітинихазяїна. Яку назву має вірус, інтегрований в геном клітини?

A Провірус

B Віроїд

C Вірусоїд

D Віріон

E Пріон

  1. СПЕЦІАЛЬНА ВІРУСРОЛОГІЯ

4. При перевірці крові від одного з донорів було встановлено наявність HBsAg. При цьому донор повідомив, що нещодавно проходив лікування з парентеральним введенням інфузійних розчинів. Оцініть якість крові від такого донора для

переливання.

A *Кров непридатна для переливання

B Кров можна використовувати для переливання

C Можна використовувати тільки плазму крові

D Можна використовувати тільки еритроциатрну масу

E Можна використовувати після обробки

6. Незважаючи на високу вивченість збудника ВІЛ-інфекції, на сьогодні не існує препарату для специфічної профілактики СНІДу. Однією із причин неможливості створення ефективної вакцини є висока мінливість ВІЛ. З якими процесами пов’язана ця мінливість?

A * Генетичні рекомбінації і спонтанні мутації

B Фенотипове змішування

C Генетична реактивація

D Летальні мутації

E Фенотипове маскування

18. З досліджуваного матеріалу хворого виділений вірус, що належить до РНК-вірусів, які мають онкогенні властивості. До якої родини належить виділений від хворого вірус?

A *Ретровіруси

B Пікорнавіруси

C Рабдовіруси

D Коронавіруси

E Ортоміксовіруси

29. У чоловіка 47 років, вкушеного лисицею, через 4 тижні підвищилася температура, розвинулася депресія, апатія, розлади дихання і ковтання. Через 6 днів хворий помер від паралічу серця. У мазках-відбитках з мозку загиблого знайдені тільця Бабеша-Негрі. До якої родини найбільш імовірно належить вірус, якій був причиною смерті людини?

A *Rhabdoviridae

B Adenoviridae

C Herpesviridae

D Retroviridae

E Orthomyxoviridae

36. У дитячій дошкільній установі в перебігу декількох днів захворіли 5 дітей. При госпіталізації хворим поставлений діагноз “поліомієліт?”. Який міг бути шлях зараження хворих дітей?

А *Фекально-оральний

B Аліментарний

C Контактний

D Легко-пиловий

E Трансмісійний

37. Матеріалом від дитини з діагнозом “энтеровірусна інфекція ?” заразили культуру кліток мавп (Vero) і мишенят-сисунків, в результаті не виявлено цитопатичного ефекту на культурі кліток, але зареєстрована загибель мишенят-сисунків. Які ентеровіруси могли викликати захворювання у даної дитини?

А *Коксаки А

B Коксаки В

C ЕСНО

D Поліовіруси

E Некласифіковані ентеровіруси 68-71

45. У хворого, що переніс 10 тижнів тому жовтяницю, в крові були виявлені HBsAg. Для якої патології це характерно?

А * Вірусного гепатиту В

B Вірусного гепатиту А

C Вірусного гепатиту С

D Вірусного гепатиту Е

E Вірусного гепатиту D

82. У дівчинки 7 років діагностували параміксовірусну інфекцію. Як проявляється

цитопатична дія цього вірусу?

A * Утворення симпласту

B Утворення внутріядерних включень

C Наявність тілець Бабеша-Ернста

D Наявність тілець Ліпшютца

E Ушкодження клітин

84. Хворому С. Поставили діагноз “СНІД”. Виберіть серед перерахованих тестів той,

який є вирішальним у визначенні ступеня важкості захворювання:

A * Співвідношення Т4/Т8 клітин

B Титр комплемента

C Концентрацію IgG

D Фагоцитарну активність

E Кількість природніх кіллерів

87. Вірусологічна лабораторія одержала завдання виявити антигени вірусу кримської лихоманки в матеріалі від хворого, що містить клітини, уражені

вірусом. Який тест доцільно використати для вирішення завдання?

A *Реакцію імунофлуоресценції

B Реакцію аглютинації

C Реакцію пасивної гемаглютинації

D Реакцію зв’язування комплементу

E Реакцію гемаглютинації

111. Для профілактики поліомієліту можуть бути використані різні біологічні препарати. Який препарат створить найбільш тривалий місцевий імунітет слизової оболонки кишечника?

А *Оральна вакцинація живою вакциною

B Парентеральна вакцинація інактивованою вакциною

C Оральне застосування поліовірусного імуноглобуліну

D Парентеральна вакцинація живою вакциною

E Парентеральне введення людського імуноглобуліну

125. У неврологічне відділення поступила немолода жінка з скаргами на висипання оперізувального характеру на шкірі тулуба болючі висипання, мають вид бульбашок з серозним вмістом. Який вірус викликав дане захворювання?

А Альфа-герпесвіруси

B Бета-герпесвіруси

C Гамма-герпесвіруси

D ВІЧ

E Поксвіруси

127. У лікарню поступила дитина з підвищеною температурою тіла, збільшеними лімфовузлами, висипом. У аналізі крові збільшена кількість моноцитів виявлені атипові лімфоцити. Лікар запідозрив інфекційний мононуклеоз. Який вірус викликає це захворювання?

А Вірус Епштейна-Барра

B Цитомегаловірус

C Вітряної віспи

D Поксивірус

E ВІЧ

130. У новонародженого виявлені наступні аномалії: гідроцефалія, катаракта порок серця. З анамнезу виявлено, що у матері на 2-му місяці вагітності наголошувався на тлі субфебрильної температури тіла мілкоплямистий рожевий висип. Вкажіть найбільш вірогідний етіологічний чинник, що викликав інтраплацентарне зараження плоду.

А Вірус краснухи.*

B Токсоплазми.

C Цитомегаловірус.

D Вірус герпесу простого – 2

E Вірус вітряної віспи – оперізувального герпесу.

142. У хворого підвищена температура, слизова оболонка щік гіперемійована , набрякла, з болючими дрібними висипаннями. Діагностовано гострий герпес. Який препарат використати для лікування?

A *Ацикловір

B Герпетичний Ig

C Імуноглобулін

D Рибавірин

E Атенуйовану вакцину

143 У 3-річної дитини тривале підвищення температури, збільшені лімфовузли, у

крові - значне підвищення кількості лімфоцитів. Методом ІФА виявлено антиген віруса Епштейна-Бара. Який діагноз можна поставити на основі вказаного?

A *Інфекційний мононуклеоз

B Лімфома Беркета

C Герпетична аденопатія

D Генералізована інфекція, викликана herpes-zoster

E Цитомегаловірусна інфекція

154. Лікар-лаборант інфікував клітинну культуру матеріалом від хворого з підозрою на ентеровірусну інфекцію. Як можна виявити вірусну репродукцію в культурі клітин?

A По цитопатичній дії

B При фарбуванні за Грамом

C При використання фазово-контрастної мікроскопії

D При постановці реакції аглютинації

E По реакції флокуляції

155 У хворого з підозрою на грип із носоглоткових змивів ізольовано вірус, який має

гемаглютинуючу здатність. В якій серологічній реакції можна ідентифікувати цей вірус?

A Реакції гальмування гемаглютинації

B Реакції аглютинації

C Реакції преципітації

D Реакції Кумбса

E Реакції гемаглютинації

157. До лікаря звернувся хворий з жовтяницею, субфібрильною температурою, поганим самопочуттям. За три місяці до цього пацієнту проводили внутрішньовенні маніпуляції. Лікар припустив діагноз вірусного гепатиту. Які

дослідження необхідно провести щоб підтвердити чи спростувати діагноз?

A Визначити в сироватці хворого загальний HBs антиген *

B Провести бактеріологічне дослідження фекальних мас хворого

C Дослідити носоглоткові змиви на наявність вірусу гепатиту А

D Дослідити носоглоткові змиви на наявність вірусу гепатиту С

E Визначити в сироватці хворого загальний пул Ig A

37. Два тижні тому в будинку дитини були зареєстровані захворювання у декількох дітей. На підставі опису клінічних проявів, даних епіданамнеза лікар-епідеміолог припустив спалах корової інфекції. Який варіант лабораторного обстеження може підтвердити дане припущення?

А * Серологічне обстеження.

B Ріноцитоскопія.

C Імунофлюоресцентне дослідження

D Зараження курячих ембріонів

E Алергічна проба

47. Через місяць після повернення з літнього табору в інфекційне відділення була доставлена дитина з скаргами на підставі яких лікарем поставлений діагноз “вірусний гепатит А?”. Який найбільш вірогідний механізм зараження вірусним гепатитом А у даної дитини?

А *Фекально-оральный

B Контактний

C легко-пиловий

D Трансмісивний

E Парентеральний

48. Вагітній жінці, при постановці на облік в жіночу поліклініку, було проведено комплексне дослідження на ряд інфекцій. У сироватці крові були виявлені IgM до вірусу краснухи. Про що свідчить дане обстеження?

А * Про первинне зараження жінки

B Про хронічний процес

C Жінка здорова

D Загострення хронічного процесу

E Повторне інфікування вірусом краснухи

58. Одим з перспективних напрямків розробки засобів для лікування ВІЛ-інфекції є створення препаратів, які конкурентно блокують рецептори на лімфоцитах, що перешкоджає адсорбції на них віруса. Про які структури йдеться?

A *CD4

B GP120

C GP41

D CD28

E CD29

62. В районі, де зареєстровано епіцентр сказу серед диких тварин, в поліклініку звернувся чоловік, якого покусав бродячий пес. З профілактичною метою йому почали вводити антирабічну вакцину. До якого типу вакцин відносять цей препарат?

A *Атенуйовані

B Інактивовані

C Молекулярні

D Анатотоксини

E Синтетичні

63 У дитячому колективі проведено планове щеплення вакциною проти кору. Яким

методом можна перевірити ефективність проведеної вакцинації?

A *Імунологічним

B Вірусологічним

C Алергопроба

D Біологічним

E Вірусоскопічним

97. У пацієнта головний біль, загальна слабкість, кашель, підвищення температури. Поставлений клінічний діагноз ГРВІ. Який з перерахованих вірусів може бути збудником цього захворювання?

А Будь-який з перерахованих

B Вірус грипу

C Аденовірус

D Респіраторно-синцитіальний вірус

E Коронавірус

100. У чоловіка 65-ти років розвивається прогресуюче нерозумовість з атаксією і сонливістю, що дозволило запідозрити хворобу Крейтцфельда – Якоба. Який інфекційний агент викликає цю хворобу.

А Пріон *

B Бактерія

C Вірус

D Віроїд

E Плазміда

120 Хворого проінформували, що серологічне тестування на СНІД буде складатися з двох етапів. Яка реакція використовується для дослідження сироватки крові на наявність антитіл проти вірусу на першому етапі?

A *ІФА

B Імуноблотінг

C РІА

D РІФ

E РНТА

128. У лікарню госпіталізований гомосексуаліст з скаргами на загальну слабкість сухий кашель, лихоманку. Рентгенологічно визначені двосторонні прикореневі інфільтрати. Яка найбільш вірогідна этіологічна причина пневмонії?

А Пневмоцисти

B Стрептококи

C Мікоплазми

D Стафілококи

E Клебсиєли

132. У клініку звернувся пацієнт з скаргами на загальну слабкість, субфебрильну температуру, пожовтіння склери, шкірних покривів. З анамнезу встановлений, що 2 тижні тому він відпочивав на морі, споживав морепродукти без термообробки. Виявлення яких маркерів дозволить підтвердити діагноз гострий гепатит Е?

А IGM анти-HEV

B IGM анти-HAV

C IGG анти-HEV

D IGG анти-HAV

E IGG анти-HEV

133. У клініку поступив пацієнт з лихоманкою, сонливістю, безсонням, що змінялася, менінгеальними явищами. З анамнезу відомо, що 2 тижні тому він споживав некип'ячене козяче молоко. Поставлений попередній діагноз: кліщовий енцефаліт”. Для дослідження взята кров, якою заразили мишей-сисунків. Через 5 днів у тварин виявлені параліч задніх кінцівок, потім порушення дихання і смерть. Які дослідження дозволять поставити остаточний діагноз?

А РН вірусів

B Виділення вірусу на курячих ембріонах

C Кольорова проба

D Дослідження парних сироваток в РГА

E Достатньо результатів біопроби

137. У хворого М., який поступив до інфекційного відділення зі скаргами на загальне нездужання, підвищення температури тіла до 38 С, жовтяницею. Враховуючи, що кілька місяців тому хворому було проведено переливання крові, лікарзапідозрив вірусний гепатит В. Якi основнi методи лабораторної дiагностики гепатиту В?

A Серологічна та генодіагностика

B Видiлення вiрусу на культурі клітин та ідентифікація за ЦПД

C Виявлення віріонів в крові при електронній мікроскопії

D Видiлення вiрусу на лабораторних тваринах в РВН

E Виділення вірусу на курячому ембріоні

143. У хворого М., після повернення з Індії запідозрено поліомієліт. Які дослідження

необхідно провести з метою підтвердження діагнозу:

A Виділення вірусу iз фекалій та його ідентифікацію, серологічне дослідження

парних сироваток кровi

B Індикацію вірусу в фекаліях методом електронної мікроскопії

C Мікроскопію крові методом роздавленої та висячої краплі

D Дослідження промивних вод шлунка методом флюорисціюючих антитіл

E Здійснити посів випорожнень на середовища збагачення

148. З метою підтвердження діагнозу “Коксакі В вірусна інфекція” в вірусологічну лабораторію було направлено матеріал від хворого Н., 16 років. Що слід застосувати для виділення вірусів?

A Перещеплювані культури клітин (Нер-2, НеLa тощо)

B Середовище Ендо

C Кров’яний агар

D М’ясопептонний бульон

E Курячий ембріон

149 Матеріал від хворого з попереднім діагнозом “Грип” направлено до лабораторії.

При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

A Вірусів, що мають на своїй поверхні гемаглютиніни *

B Всіх простих вірусів

C Всіх складних вірусів

D ДНК-геномних вірусів

E Будь-яких вірусів

…………….

154. На консультацію до лікаря звернулася вагітна жінка в першому триместрі вагітності, яка була в контакті з хворим на краснуху. Якими будуть ваші рекомендації?

A * Штучне переривання вагітності.

B Вітаміни А,Е.

C Імуноглобуліни.

D Антибіотики.

E Вітаміни.

549. В группу ортомиксовирусов входят возбудители :

*1.Гриппа

2.Паротита

3.Оспы

4.Полиомиелита

5.Бешенства

550. Ортомиксовирусы характеризуются следующими признаками :

1.Устойчивы к эфиру

*2.Имеют суперкапсид

*3.Обладают тропизмом к мукополисахаридам

*4.Имеют фермент нейраминидазу

*5.Имеют общий комплемент связывающий антиген

551. Вирусы гриппа имеют :

*1.Гемагглютинирующий антиген

*2.Спиральный тип симметрии нуклеокапсида

*3.Липоуглеводобелковую оболочку

4.Жировые включения

5.Рибосомы

552. Для эпидемиологии гриппа характерно :

*1.Воздушно-капельный путь передачи

2.Трансмиссивный путь передачи

3.Спорадические заболевания

*4.Возникновение эпидемий и пандемий

5.Водный путь распространения

553. Для гриппа характерно :

1.Малая частота заболеваний детей до 10 лет

*2.Высокая контактозность

*3.Частые осложнения

4.Переход в хроническую форму

5.Скрытое течение

554. Материалом для исследования при гриппе служат :

1.Промывные воды желудка

*2.Смыв из зева

*3.Отпечатки со слизистой носа

4.Содержимое пустул

5.Смывы с рук

555. Для выделения вируса гриппа используют :

1.Морских свинок

*2.Куриные эмбрионы

*3.Культуру ткани почек

*4.Среду 199

*5.Белых мышей

556. Для профилактики гриппа применяют :

1.Химическую вакцину

*2.Живую вакцину

*3.Гамма-глобулин

4.Убитую вакцину

*5.Оксолиновую мазь

557. Вирус гриппа :

*1.Устойчив к низким температурам

*2.Содержит ДНК

*3.Характеризуется изменчивостью антигенной структуры

4.Относится к пикорнавирусам

*5.Культивируется в курином эмбрионе

558. Для диагностики гриппа используют :

*1.Биологический метод

*2.Метод флуоресцирующих антител

3.Цветную пробу

*4.Серологическую диагностику

5.Аллергические пробы

559. Вирус кори :

1.Относится к группе аденовирусов

*2.Чувствительный к солнечным лучам

3.Полипатогенен

*4.Высококонтагиозен

5.Имеет несколько серотипов

560. Для кори характерно :

1.Алиментарный путь заражения

*2.Острое течение

*3.Стойкий иммунитет

4.Частые повторные заболевания

5.Широкое распространение среди взрослых

561. При диагностике кори учитывают :

1.Выделение вируса из зева и крови

*2.РСК с парными сыворотками

3.Результат биологической пробы

4.Обнаружение внутриклеточных включений

5.Цветную пробу

562. Для профилактики кори применяют :

1.Формол вакцину

*2.Живую вакцину

3.Сыворотку реконваленсцентов

*4.Специфический гамма-глобулин

5.Aссоциированную вакцину

563. Длительный противокоревой иммунитет обусловлен :

1..Профилактическим применением специфического гамма-глобулина

*2.Перенесенным заболеванием

3.Введением убитой противокоревой вакцины

4.Введением вакцины Сэбина

5.Передачей трансплацентарным путем

564. Вирус бешенства :

*1.Средний вирус

2.Мелкий вирус

*3.Относится к семейсту рабдовирусов

4.Содержит РНК

5.Относится к семейству пикорнавирусов

565. Заражение бешенством обычно происходит :

1.Трансмиссивно

*2.При укусе

3.Воздушно-капельным путем

4.Через воду

*5.Через слюну

566. Характеристика вируса бешенства:

*1. обладает тропизмом к клеткам ЦНС

2. патогенен только для человека

3. специфическая профилактика не разработана

4. в пораженных клетках обнаруживаются включения

5. распространяется воздушно-капельным путем

567. Вирус бешенства в организме концентрируется :

*1.В клетках ЦНС

*2.Слюнных железах

3.В мышечной ткани

4.В кишечнике

5.В паренхиматозных органых

568. Для диагностики бешенства используют:

*1. обнаружение внутриклеточных включений

2. заражение куринного эмбриона

3. Реакцию агглютинации

4. серологические методы

*5. Биологические методы

569. Фиксированный вирус отличается от уличного :

1.Антигенным строением

*2.Степенью вирулентности

*3.Отсутствием образования внутриклеточных включений

4.Размерами

5.Большей скоростью продвижения к чувствительным клеткам

570. Вирусы эпидемического паротита имеют следующие антигены :

*1.Гемагглютинин

*2.Общие для всех миксовирусов

*3.Глюцидо-липидо-протеидный комплекс

*4.Растворимый антиген

5.Полисахаридный

571. Вирус эпидемического паротита в естественных условиях

патогенен для :

1.Лошади

2.Свиньи

*3.Человека

4.Грызунов

5.Обезьян

572. Чаще всего паротит встречается :

1.У новорожденных

2.У взрослых

*3.В эндемических зонах

*4.У детей от 9 до 12 лет

5.После контакта с больным животным

573. При лабораторной диагностике паротита используют :

*1.Серологические реакции

2.Аллергические пробы

*3.Выделение вируса на культуре ткани

4.Электронную микроскопию

5.Выявление включений

574. Для специфической профилактики паротита применяют :

*1.Гаммаглобулин

*2.Живую вакцину

3.Убитую вакцину

4.Антибиотики

5.Химическую вакцину