Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektne_finansuvannya43.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

9. Основні ознаки та обмеження проектної діяльності.

Ознаки:

  • спрямованість на досягнення конкретної цілі;

  • координоване виконання взаємозалежних дій;

  • обмеженість у часі з чітко визначеним моментом початку та завершення;

  • унікальність.

Основні обмеження проектної діяльності:

- обмеження у часі;

- ресурсні обмеження;

- проектні обмеження;

- обмеження, що задаються навколишнім середовищем.

10. Схеми проектного фінансування: схема організації проектного фінансування та схема визначення проектної діяльності в межах простору трудового життя.

Проектна д-сть відрізняється від «звичайної» тим, що поставлена мета відрізняється від уже знайомої з колишньої д-сті. Ціль визначають і її потрібно досягти дотримуючись лімітів у часі, затратах сил і невідомим заздалегідь шляхом. Різницю між «звичайною» і проектною д-стю можна собі уявити у вигляді трьох векторного простору трудового життя. Окремі вектори визначаються тривалістю праці за часом, затратами фізичних і розумових сил і цілеспрямованістю трудових дій, спрямованих на досягнення очікуваного результату. У межах простору трудового життя проектна д-сть займає обмежену частину цього простору. Величина цієї частини пов’язана з обмеженими можливостями людської діяльності( обмежені знання і досвід), визначеною тривалістю діяльністю на місцях і в часі ( обмеження у часі для досягнення результату) і затрати людських сил( обмежене фінансування).

11. Проектне фінансування з паралельним фінансуванням.

У реальній дійсності-це «сумісне фінансування», коли кілька кредитних організацій виділяють позики для реалізації дорогого інвестиційного проекту. Це дозволяє знизити одноосібні ризики кредитування. Деколи в такій групі банків є ініціатор в особі солідного комерційного банку, групи банків або міжнародної фінансової компанії, що дає додаткову гарантію своєчасного погашення платіжних зобов’язань позичальником.

Уживаються дві форми сумісного фінансування:

  1. Незалежне паралельне фінансування. Це коли кожний банк укладає з позичальником кредитну угоду і фінансує свою частину інвестиційного проекту (субпроект ).

  2. Співфінансування, коли кредитори виступають як єдине ціле (консорціум, синдикат). У такому разі укладається єдина угода про створення консорціуму(синдикату).

12. Проектне фінансування з послідовним фінансуванням.

У цій схемі теж присутній великий провідний авторитетний банк. Завдяки високій репутації, наявності досвідчених спеціалістів з аналізу, експертизи та оцінки інвестиційних проектів, значному кредитному потенціалу такий першокласний банк отримує велику кількість заявок на кредитування привабливих проектів. Але навіть найбільші серед них не завжди в змозі профінансувати всі проекти, бо це вплинуло би негативно на стан їх балансів. Тому такі банки в багатьох випадках виступають тільки в ролі ініціатора кредитних угод. Після видачі позики підприємству(замовникові, позичальникові) банк-ініціатор (банк-організатор) передає свої вимоги щодо заборгованості іншому кредиторові (іншим кредиторам), знімаючи дебіторську заборгованість зі свого банку. За оцінку інвестиційного проекту, розробку кредитної угоди і видачу позики банк-організатор отримує комісійну винагороду.

Є й інші особливості. Але як у схемі паралельного, так і у схемі послідовного фінансування провідна роль належить банку-ініціаторові, у ролі якого можуть виступати або великі комерційні банки, або міжнародні фінансові інститути.

Багато провідних банків економічно розвинених країн одночасно виступають у ролі організаторів фінансування щодо одних проектів і «рядових» учасників банківських консорціумів та синдикатів стосовно інших проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]