Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Турянський.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
14.99 Mб
Скачать

1.2. Укладання договору обов’язкового страхування

Страховий поліс є договором (письмовою угодою) обов'язкового страхування цивільної відповіда­льності власника транспортного засобу.

Укладання договору відбувається при настанні страхового випадку. Страховий випадок – подія, внаслідок якої заподіяна шкода третім особам під час дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована за договором.

Перелік документів, необхідних для укладання договору із страху­вальником - фізичною особою:

  • документ, що посвідчує особу;

  • посвідчення водія;

  • паспорт транспортного засобу або технічний паспорт, або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Перелік документів, необхідних для укладання договору із страху­вальником - юридичною особою:

  • копія свідоцтва про реєстрацію або копія свідоцтва про внесення до ЄДРПОУ.

  • свідоцтво платника ПДВ;

  • паспорт транспортного засобу або технічний паспорт, або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;

  • посвідчення водія;

  • заповнена заява.

Розміри індивідуальних страхових платежів (внесків, премій) встановлюються страховиками самостійно шляхом добутку базового платежу та відповідних коригуючих коефіцієнтів. Ці коригуючі коефіцієнти (всього їх є 7) залежать від багатьох чинників. Проте окремої уваги заслуговують власники транспортних засобів, що відносяться до групи підвищеного ризику. Тобто:

1) легкові автомобілі, які використовуються як таксі;

2) легкові автомобілі з правим кермом;

3) автобуси, які використовуються як маршрутні таксі в межах міста;

4) всі мотоцикли та моторолери.

При укладанні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності страхувальнику присвоюється клас залежно від частоти страхових випадків, які виникли з вини особи, відповідальність якої застрахована. Вперше страхувальнику присвоюється клас 3. Залежно від кількості страхових випадків, які виникли у період дії попередніх договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності при укладанні з ним такого договору на новий строк, застосовується підвищуючий коефіцієнт страхового тарифу з присвоєнням більш низького класу до найнижчого – чи з урахуванням безаварійної експлуатації транспортного засобу та при відсутності страхових випадків, які виникли з вини страхувальника, - понижуючий коефіцієнт з присвоєнням більш високого класу.

У разі, коли загальний розмір шкоди за одним страховим випадком перевищує п’ятикратний ліміт відповідальності страховика, відшкодування кожному потерпілому пропорційно зменшується.

Також розмір страхового ліміту може зменшуватись на франшизу. Розмір франшизи передбачається в договорі і являє собою частину збитків, що в при настанні страхової події не відшкодовується страховиком. Розмір франшизи не може перевищувати 2 відсотки від ліміту відповідальності страховика, в межах якого відшкодовується збиток, заподіяний майну потерпілих. Якщо ж заподіяно шкоду здоров’ю або життю потерпілого, то франшиза не застосовується.

При укладанні договору також дозволяється використання пільг. Учасники бойових дій, що визначені законом, інваліди І групи, які особисто керують транспортними засобами, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України. Якщо ж вони стали винуватцями транспортної пригоди, то збитки відшкодовує Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ), згідно із Законом.

Пенсіонери-громадяни України та інваліди ІІ групи також мають пільги, якщо вони страхують лише один транспортний засіб із об’ємом двигуна до 1600 см3 включно. Тоді страховий платіж для них становить 50 відсотків розміру базового страхового платежу, враховуючи коригуючи коефіцієнти.