Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5_Функції ЖР2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

6. Деструкційна функція

Це мінералізація органічних речовин (розкладання органіки до простих неорганічних сполук).

Хімічне розкладання гірських порід, залучення мінералів, що утворилися, у біотичний колообіг і визначають деструкційну (руйнівну) функцію живої речовини.

Дану функцію виконують в основному гриби і бактерії. Цю групу організмів називають організми - деструктори.

Біогенна міграція

Усі живі організми знаходяться у взаємозв'язку з неживою природою через безперервний кругообіг речовин і енергії.

Біогенна міграція атомів: необхідні для життя хімічні елементи переходять із зовнішнього середовища в живі організми; при розкладі органічних речовин ці елементи знову повертаються в навколишнє середовище.

ЖР активно регулює геохімічну міграцію атомів, зберігаючи стабільність біосфери. Одночасно здійснюється еволюція живих організмів і всієї біосфери в цілому

Цей особливий вид стану рівноваги, що постійно змінюється, В.І Вернадський називав динамічною рівновагою (характерна для біосфери, атмосфери, земної кори та мантії).

В біосфері динамічна рівновага нестійка: біосфера розвивається в процесі діяльності, самовдосконалюється (накопичує і трансформує енергію, ускладнює свою організацію, збагачується інформацією).

Типи біогенної міграції:

Перший тип – детритна міграція здійснюється мікроорганізмами від рослинних і тваринних решток та екскрементів тварин до дрібних тварин і мікроорганізмів, які ними живляться.

В результаті діяльності мікроорганізмів утворюється напіврозщеплена маса — детрит. Такий ланцюг живлення називають ланцюгом розщеплення (детритним), а таку форму накопичення, розподілу і переміщення речовин – детритною міграцією.

Другий тип міграції - пасовищна міграція здійснюється багатоклітинними організмами. Розпочинається з рослин. Джерело енергії для існування організмів — Сонце. В процесі фотосинтезу близько 1 % світлової енергії переходить у потенціальну енергію органічних речовин (решта розсіюється у вигляді теплоти та відбивається).

Коли тварини поїдають рослини, лише 10 % енергії кормів переходить у новозбудовану речовину тіла тварин, а решта витрачається на різні процеси життєдіяльності тварин. Травоїдних тварин поїдають хижаки (на цьому і завершується ланцюг виїдання). Це пасовищна міграція.

Людство оволоділо міграцією третього типу, яка іде під впливом його діяльності (антропогенна міграція).

Висновки За темою:

Жива речовина – одна з головних складових біосфери, що характеризується величезною вільною енергією.

Біогеохімічні функції у планетарному масштабі визначають основні хімічні прояви життя і є основними хімічними реакціями живої речовини.

Всі функції живої речовини тісно взаємопов´язані.

Результатом діяльності живих організмів за млрд років є колообіг елементів, що створили біосферу, тому жива речовина – найсильніший фактор міграції хімічних елементів.

6