Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес план.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

3.Оцінка ринку збуту

Продукція підприємства є конкурентоспроможною й користується величезним попитом. В умовах постійно зростаючого попиту споживачів на свіжу продукцію, одним з основних ринків збуту для виробників овочів і фруктів усі частіше виступають мережі супермаркетів. За даними компанії GFK Україна 58% відвідувачів супермаркетів поза сезоном масового виробництва купують плодоовочеву продукцію саме в супермаркетах. Близько 60% супермаркетів розташовані в Києві.

Різні супермаркети мають різну кількість постачальників: від декількох великих до декількох десятків дрібних (при цьому супермаркет повинен витрачати великі ресурси на моніторинг такої великої кількості постачальників). Міжнародний досвід показує, що кількість постачальників до міжнародних мереж супермаркетів здебільшого не перевищує 10-15 виробників, які забезпечують 90% товарообігу плодоовочевого відділу. Тому наше підприємство має мати широкий спектр продукції.

За останні кілька років відносини між торговельними мережами і виробниками набули якісно нового рівня. Відносини мають мати високий професійний рівень і будуватися на взаємовигідних умовах. Таке співробітництво, в першу чергу, вимагатиме від підприємства, і від мереж роздрібної торгівлі великої уваги до якості, сертифікації та належної упаковки продукції. Від прямих контрактів між виробниками та супермаркетами виграють як виробники продукції, так і її споживачі. Виробники одержують розумну ціну та постійний канал збуту, а споживачі — стабільне постачання свіжої продукції за прийнятною ціною.

Реалізація продукції планується в межах м. Києва та Київської області серед торгівельних мереж "Фуршет", "Велика кишеня" и Fozzi ("Сильпо", "Фора", "Днепрянка", "БумиМаркет").

4.Аналіз стану галузі та оцінка конкуренції

Провідними конкурентами ТОВ «Фруктово-овочева компанія» є:

  • Тепличні господарства;

  • Імпортна продукція.

При формуванні обсягу продажів ключове місце займає питання ціноутворення. Враховуючи розбалансування механізму ціноутворення, значний рівень конкуренції на підприємстві застосовується цінова еластичність. Ціни встановлюються на основі угоді між покупцями й підприємством з урахуванням економічних інтересів. Зниження цін зумовлене підвищенням обсягів випуску продукції та скороченням за рахунок цього витрат виробництва.

За основу маркетингової політики найкраще вибрати стратегію лідерства по витратах. Головне завдання даної стратегії полягає в одержанні й підтримці величини витрат на більш низькому рівні ніж у конкурентів, тим самим пропонуючи покупцям більш низьку ціну. Це можна досягти, тому що технологія зберігання овочів у РГС вимагає набагато менше витрат ніж на тепличне господарство.

5.План маркетингу

Стратегія маркетингу включає комплексну систему організації закупівель і збуту продукції, що включає аналіз ринку, взаємодію різних видів діяльності підприємства: планування, ціноутворення, продаж (закупку), доставку продукції й надання послуг, де існує потреба в реальних і потенційних покупцях.

Основною метою маркетингу є забезпечення максимального обсягу прибутків в процесі купівлі - продажу, в той час як задоволення попиту є чинником досягнення мети, збереження положення на ринку й зміцнення позицій. На підприємстві створена служба маркетингу, яка є структурним підрозділом та забезпечує виробничо-збутову діяльність.

Для розв'язку вказаних завдань служба маркетингу взаємодіє з іншими структурними підрозділами підприємства.

Овочі та фрукти відносять до продуктів першої необхідності, попит на які завжди був, є й буде, тому є сенс створення такого виробництва, тим більше що обсяги реалізації продукції зростають. Ціна на овочі та фрукти є сезонною, що змінюється взимку порівняно з літом або весною в кілька разів. Графічно динаміку змін цін на деякі овочі та фрукти наведено в схемі 1.

Гарбуз

Виноград

Диня

Груша

Слива

Яблука

Схема1. Динаміка цін на продукти за 2006-2008 рр.

Завдяки новим технологій РГС стало можливим збереження врожаю досить тривалий час. В таблиці 2 вказано терміни зберігання овочів та фруктів в регульованому газовому середовищі.

Табл. 2. Терміни зберігання овочів та фруктів в РГС.

Назва овочів/ фруктів

Термін зберігання

Абрикос, слива

1 мес

Гарбуз

3 міс

Виноград

1-6 міс

Вишня, черешня

10 днів

Груша

1-6 міс

Диня

3 міс

Капуста

7-8 міс

Коренеплоди

6-8 міс

Цибуля та часник

6-8 міс

Огірки

4 міс

Томати

4 міс

Тиква

4 міс

Яблука зимові

3-9 міс

Яблука літні

1.5…3 міс

Таблиця 3 показує зміну цін між періодом закупівель і періодом реалізації:

Табл.3. Зміна цін між періодом закупівель і періодом реалізації

 

Ціна закупівлі

Ціна продажу

 

кг

т

$

кг

т

$

Томати

0,9

900

150

10

10000

1650

Огірки

1

1000

170

11

11000

2160

Яблука

1,5

1500

250

10

10000

1650

Груши

1,8

1800

300

12

12000

2155

Виноград

2

2000

330

13

13000

2150

Сливи

1,5

1500

335

9

9000

1500

Як видно з таблиці 3 різниця в цінах покупки та реалізації дуже значна, близько 100%.

Продукти нашого підприємства не містять шкідливих хімічних добавок, які містяться в продукції інших виробників, що є безсумнівним плюсом для нашої продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]