Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій з цифрової фот.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Теорія цифрової фотографії

Якщо говорити про технічну сторону справи, то, безумовно, головна характеристика цифрової камери - її роздільною здатністю, що виміряється числом елементів зображення (пікселів) і визначуване можливостями напівпровідникового світлочутливого елемента. В 2003 р. споживацькі камери вийшли на рівень дозволу понад 5 млн. пікселів. Багато це або мало? Як подивитися. Для порівняння: роздільна здатність людського ока складає порядка 120 млн. піксел, а традиційні 35-мм слайди, за різними оцінками, містять від 5 до 20 млн. елементів зображення.

Принцип дії матриці з світлочутливих елементів полягає у виникненні електричного струму в кожному з них у відповідь на падаючий промінь світла. Цей аналоговий сигнал посилюється, перетвориться в цифровій і запам'ятовується. Сам по собі сенсор реагує лише на яскравість світла, але не на його колірний тон. Тому виробникам камер доводиться застосовувати червоний, зелений і синій світлофільтри, щоб одержувати кольорові знімки. Власне двовимірне зображення формується шляхом послідовного сканування рядів елементів матриці.

Якість кінцевого зображення залежить не тільки від роздільною здатністю апарату, але і від ряду інших його можливостей. Так, важливий, наскільки точно здійснюється фокусування, обчислюється експозиція і наскільки добрі оптичні характеристики об'єктиву. Переважні інфрачервоний автофокус, скляні асферичні лінзи з трьох-чотирьохкратним трансфокатором і система визначення експозиції "через лінзи" (TTL).

Перспективи Цифри

Виробники як і раніше продовжують удосконалювати цифрові камери. Напрямів вдосконалення тут достатньо багато: це і чисто технічні (роздільна здатність, чутливість, швидкість запису знімка, об'єм пам'яті, характеристики оптики), і функціональні. В моделі вбудовуються функції цифрових плеєрів і диктофонів, можливість запису відеозображень. Особливу увагу надається плавному переходу на цифру професійних і просунутих фотографів: для них випускаються моделі із змінними об'єктивами і підтримуються лінійки дзеркальних фотоапаратів. Для невимогливої публіки випускаються елегантні мильниці, які швидше вже нагадують портсигари (наприклад, лінійки Casio Exilim або Samsung SCD).

У 2001 році за даними PMA серед проданих фотоапаратів 36% склали цифрові моделі (в грошовому виразі ця частка ще більше). Лідерами ринку цифрової фотографії є Sony, Olympus і HP (по убуванню), на частку яких доводиться більше половини ринку. Впритул до них примикають Canon, Kodak і Nikon. Ринок щорічно росте на 25-35% (хоча в 1999-2000 році це зростання складало від 100 до 300%).

Говорити про переваги цифрової фотографії перед плівковою сьогодні вже безглуздо. Революція відбулася на наших очах. Питання тільки в тому, скільки часу знадобиться, щоб витіснити плівкову фотографію як у світовому масштабі, так і в Україні. Так чи варто переходити на «цифру»? Часткова відповідь на це питання в наступному параграфі.

Цифра або плівка?

Початківці та досвідчені фотографи останнім часом встають перед вибором. Чим знімати? Що купити цифровий апарат або плівковий? Схоже питання задавали собі художники і дизайнери коли з'явилися комп'ютери: продовжувати малювати руками від і до, займатися аплікацією або все ж переходити на нові технології? Молодята і прогресивні відразу вирішили на користь другого, причому ескізи і нариси все одно роблять руками. Інші ж, які злякалися комп'ютерів, так і залишилися "на місці"...

Вибір очевидний, (якщо врахувати, що можна обійтися без комп'ютера, відразу віддрукувавши фото з камери), тим більше що ціни на напівпрофесійну цифрову техніку опустилися до 600$. А консервативно набудовані фахівці, яких вже не так багато, хай говорять про низьку якість, про погану глибину кольору, про ..

Ми ж пройдемося по плюсах цифрового фотографування:

0 - Відсутність плівки. Сучасних карт пам'яті вистачає на 3000 знімків (10х15) або до 300 (30х40см)! А поганий кадр можна завжди усунути і знімати ще і ще.

1 - Швидкість. Миттєво одержуємо зображення, особливо в студії, якщо камера приєднана до комп'ютера.

2 - Якість. Якість цифрової фотографії набагато вище, ніж аналогової. Особливо якщо порівнювати з фотографією, яку отримали зі сканера.

3 - Екологічність. Відсутність відходів плівки, хімрастворів.

4 - Творчість. Тепер можна експериментувати із зображенням одразу після зйомки. Необмежені можливості комп'ютерної обробки зображення привертають художників, фотографів, як професіоналів, так і аматорів.

5 - Зберігання. Відсутність втрат в якості при тривалому зберіганні і копіюванні. Цифрове зберігання безсмертно на відміну від плівки або паперу.

6 - Легкість тиражування.

7 - Друк. Друкуємо найвдаліші кадри, а не всю плівку. Тим більше що вартість друку фотографії 10х15 опустилася до однієї гривні.