Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

3.2. Небезпека забруднення природних вод та технологія очищення питної води

З метою значного поліпшення якості питної води, яка подається населенню, переглянуто і введено у дію новий ДСП 28874 – 82* “Вода питна. Гігієнічні вимоги і контроль за якістю” і БН і П 2.04.02 – 84* “Водопостачання. Зовнішні мережі і спорудження”.

Захворювання, які переносяться з водою (водяні інфекції, геохімічні ендемії), ще широко поширені в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно гострі кишкові захворювання dражають біля 500 млн. чоловік, причому понад 5 млн. дітей від цих хворj, помирають.

В Україні при будівництві і експлуатації систем водопостачання здійснюється широка програма гігієнічних і санітарно-технічних заходів, завдяки чому захворюваність водяними інфекціями постійно знижується.

Незважаючи на заходи, які проводяться, ступонь забруднення поверхневих водоймищ залишається високим, що вимагає від керівних і інженерно-технічних працівників водоканалізаційного господарства (ВКГ) постійної готовності застосувати найсучасніші методичні устаткування для очищення води і забезпечення їй належної якості.

ВКГ України – дуже фондоємна, енергоємна (понад 5 млн. кВт. год на рік) і працеємна підгалузь житлово-комунального господарства (ЖКГ). На сьогодніший день подача питної води в містах України досягла

12,3 млн. м 3/доб., пропуск стічних вод – 10,0 млн. м 3/доб.

Сучасне питне водопостачання в житловому і комунально-побутовому секторі міст і селищ України досягло 8,55 м 3/міс. – чол., а в м. Києві – 13,5 м 3/міс. - чол.

Інтенсивний розвиток міст, промисловості і сільського господарства призводить до зростання забруднення природного середовища і,, поверхневих водоймищ.

На сьогодні вже відомо понад 5,5 млн. різних хімічних речовин, причому 69 тис. з них виробляється крупнотонажно. В водоймах (які приймають очищені стічні води великих промвузлів) за допомогою сучасних методів аналізу можна виявити тисячі різних хімічних сполук.

Відомо п’ять основних джерел забруднення природних вод:

1) господарсько-побутові стічні води населених міст; 2) промислові стоки або рідкі викиди; 3) поверхневі стоки з території міст, підприємств, сільськогосподарських угодіть; 4) випадкові концентровані викиди (аварії, виливи технологічних трубопроводів тощо); 5) повторне забруднення водоймищ.

Численні забруднення і мікрозабруднення, які виявляються у воді, можна поділити на три основних види: мінеральні, органічні і біологічні.

Мінеральні забруднення представлені різними мінеральними солями і розчинними газами. До їх складу належать солі токсичних металів (ртуті, кадмію, хрому, свинцю та ін.); солі металів, що погіршують органолептичні властивості води (заліза, марганцю, цинку і міді); фосфор і його сполук, які спричиняють ефтрофікацію водоймищ; радіоактивні речовини, найбільш небезпечними з яких є радій 226 і стронцій 90.

Органічні забруднення в основному представлені фенолами, вуглеводнями, детергентами, пестицидами.

Наявність у воді фенолів та їх похідних вказує на забруднення промисловими стоками. Вуглеводні зустрічаються в водоймищах у вигляді нафтопродуктів, масел і мастильних матеріалів.

Біологічні забруднення представлені синезельними і діатомовими водоростями, лучними грибками (актиноміцетами), бактеріями і вірусами. Крім того, вода має бути забруднена токсичними, продуціруєщими розмнопсающимися водоростями.

При підготовці питної води із неї повинні бути виділені шкідливі для людини домішки до без шкідливого рівня-межево допустимої концентрації (МДК), яка вказана в ДСП 2874 – 82* “Вода питна. Гігієнічні вимоги і контроль за якістю”. Вода повинна бути надійно знезаражена і оброблена до набуття сприятливих органолетичних властивостей.

Проте розширення кола забруднень йде значно швидше розробки методів їх аналогічного визначення в воді і методів їх витягання із води. Найбільше відстає будівництво споруд для віддалення забруднень від стічних вод.

У результаті аналізу закономірностей, котрим підкоряються процеси очищення води, класифікація забруднень зміщує 4 групи, із яких дві групи належать до зважених у воді речовин, які мають розміри, відповідно,

10 -1 –10 -3 мм – перша група і 10-4 – 10-5 мм – друга група.

Третя група включає розчинені в воді гази і органічні сполук, як біологічного, так і антропогенного походження. Молекули цих речовин мають розмір 10 –5 – 10 –6 мм. Вони надають воді різні запахи і присмак, а іноді і забарвлення; багато з цих речовин токсичні.

Четверта група об’єднує речовини,які утворюють з водою розчини електролітів, які дисоциюють в воді на іони (розмір 10 –6 – 10 –7 мм). Це переважно солі неорганічних кислот (в основному соляної, сірчаної і вугільної), які пнаявні в усіх природних водах.

В основу технології очищення води від домішок кожної групи положенні процеси, що протікають під дією сил, які найефективніше впливають на цю дисперсну систему.

Так, для видалення домішок першої групи в основному використовуються процеси осаду, фільтрування, адгезії. Для вилучення шкідливих біологічних домішок застосовують бактерицидну дію.

Домішки другої групи успішно віддаляються від води методами коагуляції, адсорбції, а третьої-аерації, окислення і адсорбції.

Видалення домішок четвертої групи найскладніше.

Слід відзначити, що вартість очищення води від забруднень кожної наступної групи збільшується майже на порядок. Так, якщо віддалення зважей обходиться в десятої частки копійки за 1 м 3 води, то віддалення колоїдів – в кілька копійок, а віддалення домішок 3-ої і 4-ої групи в десяту частку гривні і гривні за 1 м 3 відповідно. Значно ускладнюється при цьому і апаратне оформлення процесів, їх енергоємність. На сучасних водоочисних станціях в основному віддаляються домішки перших двох груп.