Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_8_ОМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

4. Робота з діапазоном комірок.

Чимало операцій в Excel можна виконувати не тільки над окремими, а й над багатьма комірками. До таких операцій належать копіювання, перемещення даних формование комірок. Сукупність комірок ЕТ називається діапазоном.(або діапазон – прямокутна область суміжних клітин)

Адреса діапазону складається з координат протилежних кутів, що поділені “ : ”( В3:С9; В:Е, 3:8.)

Діапазон стовпців – це вертикальна смуга таблиці. Вона задається іменами стовпців, що обмежуються її з правого і лівого боків(В:E; E:F)Діапазон рядів – ці горизонтальна смуга таблиці. Вона здається номерами рядів, що обмежують її зверху і знизу (3:8; 10:12)

Діапазон комірок – це прямокутник, що задається адресою лівою верхньої та правої нижньої комірки(В3:Е8). Виділити діапазон можна за допомогою миши та клавіатури.

Для виділення діапазону комірок необхідно за допомогою миші необхідно клацнути лівою кнопкою миші на лівій верхній клітині блоку і не відпускаючи кнопку, протягнути мишу до правого нижнього кута діапазону.

За допомогою клавіатури:Виділити ліву верхню чарунку, натиснути клавішу SHIFT і утримуючи її, перемістити курсор стрілками до правої нижньої чарунку.

Для виділення декількох суміжних діапазонів необхідно:

  1. виділити перший діапазон

  2. натиснути Ctrl і утримувати її

  3. виділити наступні діапазони за допомогою миші

  4. відпустити Ctrl

5.Введення даних. Автозаповнення

На початку роботи програма Excel готова до введення даних, що свідчить слово “готово”.

Можливі два варіанти введення даних із клавіатури: введення безпосередньо до комірки і і введення в рядок формул.

Для введення безпосередньо до комірки – клацніть по потрібній комірці мишкою і почніть введення з клавіатури. Після завершення введення натисніть клавішу Enter або клацніть мишею поза активною коміркою.

Для введення в рядок формул клацніть по потрібній комірці, а потім клацніть у текстовому полі рядка формул. Наберіть необхідні дані і натисніть клавішу Enter.

В Excel існують декілька типів даних, що вводяться до клітин з таблиці: текст, число формули, дата і час.

Введення тексту

Текст може починатися з літери або числа. Якщо перший символ число, то введення починається із знака “” (апостроф)

  • Якщо ширина тексту більша ширини клітини, а клітина праворуч порожня, то текст займає її місце. При введенні даних у сусідню клітину попередній текст на екрани буде “обрізаним” (але в пам’яті повним).

  • Для того, щоб побачити весь текст, слід збільшити ширину стовпця. Двічі клацніть на границі стовпця в рядку заголовка. Ширина стовпця автоматично настроїться на максимальну довжину значень у цьому стовпці. Але в кожну комірку можна ввести даних не більш 32 767 символів.

Ширину стовпця можна змінити і “вручну”, захопивши мишею його границю в рядку заголовка. Текст у комірці вирівнюється по лівому краю.

Введення чисел

Число до клітини можна вводити зі знаком =, +, - або без них. Якщо ширина числа більша, то Excel показує його в експоненціальній формі або замість числа з’являються символи ###. Для зображення чисел існує ряд форматів. Переглянути список цих форматів можна командою Формат – Ячейки - Число