Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ ДИПЛОМНИХ ТА КУРСОВИХ РОБІТ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
406.02 Кб
Скачать

3.2. Основний текст роботи

3.2.1. Основний текст роботи – це виклад відомостей про об'єкт і предмет дослідження, які є необхідними і достатніми для розкриття сутності даної роботи та її результатів.

3.2.2. Основний текст роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожен розділ починають з нової сторінки.

3.2.3. Основному тексту кожного розділу може передувати коротка передмова з описом обраного напряму й обґрунтуванням застосованих методів дослідження.

3.2.4. Наприкінці кожного розділу формулюють висновки зі стислим викладом наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу не обтяжувати загальні висновки незначними подробицями.

3.2.5. У розділах подають:

– огляд літератури за темою і вибір конкретних напрямів досліджень;

– експериментальну частину і методику досліджень;

– проведені теоретичні і (або) експериментальні дослідження;

– аналіз і узагальнення результатів досліджень.

В огляді дослідницької літератури (його, як було сказано, можна зробити і у “Вступі”) автор окреслює основні етапи розвитку наукової думки за своєю проблемою. Стисло, критично висвітивши роботи попередників, автор повинен вказати ті питання, котрі залишилися невирішеними і, отже, визначити своє місце у розв'язанні проблеми. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі.

У другому розділі, як правило, обґрунтовують вибір напрямів досліджень, конкретизують методи вирішення завдань та їх порівняльні оцінки, розробляють загальну методику проведення досліджень.

Наступні розділи присвячують вичерпному і повному викладу результатів власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розробку проблеми. Автор повинен дати оцінку повноти вирішення поставлених ним завдань, достовірності отриманих результатів (характеристик, параметрів), навести порівняння з аналогічними результатами інших дослідників, обґрунтувати потребу у подальших дослідженнях.

Виклад цього матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

3.3. Висновки

3.3.1. Висновки вміщують безпосередньо після викладення основного тексту роботи, починаючи з нової сторінки.

3.3.2. У “Висновках” узагальнюють і викладають найважливіші наукові та практичні результати, отримані в дипломній (курсовій) роботі, з формулюванням розв'язаної наукової проблеми (завдання) та значення її для науки і практики. Далі подають висновки і рекомендації щодо наукового та практичного використання отриманих результатів.

3.4. Список використаних джерел

3.4.1. Перелік джерел, на які є посилання в тексті роботи, наводять у “Списку використаних джерел” і розміщують у роботі після “Висновків”.

3.4.2. Джерела у “Списку використаних джерел” слід розміщувати в порядку, за яким вони вперше згадуються в тексті або в алфавітному порядку початкових букв бібліографічного опису (докл. див. п.5.8).

4. Вимоги до додатків

У додатках вміщують матеріал, який:

– є необхідним для повноти роботи, але включення його до основного тексту може ускладнити сприйняття змісту роботи;

– не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг або способи відтворення.

До додатків можуть бути включені:

– проміжні математичні доведення, формули і розрахунки;

– таблиці статистичних даних;

– протоколи і акти випробувань, впровадження, розрахунки економічного ефекту;

– інструкції і методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, розроблені в процесі виконання роботи;

– пакети прикладних програм;

– ілюстрації, схеми;

– витяги з нормативних документів тощо.