Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OVS_130.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

13.3.4. Автоматизовані системи керування видавництвами

Автоматизовані системи керування видавництвами — це програми, які дають змогу здійснювати загальне керування засобами масової інформації. Такі системи — це, як правило, системи загального призначення, їх використовують не лише в ЗМІ, а взагалі на всіх підприємствах незалежно від їх галузевої специфіки.

У видавництвах, як і на підприємствах будь-якої іншої галузі, в якості автоматизованих систем керування видавництвом використовують комп’ютерні системи загального призначення — їх називають системами автоматизованого керування підприємством (САКП). Такі системи дають змогу суттєво підвищити продуктивність праці адміністративно-керівного персоналу, отже, й рентабельність ЗМІ.

САКП дають змогу вести облік кадрів ЗМІ, бухгалтерський облік (купівля, продаж, нарахування й виплата зарплати, поточні рахунки, облік основних й оборотних фондів), облік матеріальних цінностей на складах, контролювати строки проходження продукції технологічними маршрутами, готувати звіти про фінансовий стан ЗМІ тощо.

Звичайно, можна сказати, що працівникам ЗМІ (редакторам, видавцям, журналістам) знання таких систем не потрібне. Це й справді було б так, якби частина цих працівників з часом не ставала керівними працівниками ЗМІ (головними редакторами, директорами чи їх заступниками). Знання ж САКП для цієї категорії працівників ЗМІ є не тільки необхідним, а й обов’язковим. Саме тому й подаємо короткий опис САКП, не заглиблюючись в особливості їх функціонування. Знання тонкощів функціонування цих систем — це обов’язок спеціалістів у перелічених галузях знань (менеджерів, бухгалтерів, економістів, інженерів-постачальників тощо).

У наш час на ринку програмних продуктів України є низка САКП1, основні характеристики яких наведені в табл. 13.1. При виборі САКП доводиться враховувати їх функціональні можливості, особливості будови, можливість адаптації до умов конкретних підприємств, можливість використання різних типів комп’ютерів і видів операційних систем, можливість взаємодії з офісними пакетами програм і наявність регіональних консультаційних пунктів. Деякі з перелічених САКП дають змогу вести облік у міжнародній стандартизованій системі обліку GAAP.

13.4. Інтернет-мережі розповсюдження видань

За останні роки завдяки наявності мережі інтернет розвинулася так звана електронна комерція, або електронна торгівля. Така торгівля — за наявності на комп'ютері опкупця відповідного обладнання, а в самого покупця відповідної електронної картки зі секретним кодом — дає йому змогу підбирати потрібний товар й оплачувати його безпосередньо з дому. Далі агент фірми доставляє покупцеві замовлений товар за вказаною адресою. Аналогічні техкології використовують і під час торгівлі видавничою продукцією, зокрема й книгами.

Крім того, книги можуть надсилати післяплатою через поштові відділення так, як це було й раніше. Проте замовлення здійснюють через сайти книготоргівельних організацій (гуртівень). Такі послуги з розповсюдження видань в Україні надають такі сайти:

— www.bambook.com

— www.biblion.com.ua

— www.knyha.com

— books.dovidka.com.ua

— www.ukrainianbookstore.com

— www.bookshop.ua

— www.bookshop.ua буквоїд

Як правило, сайти книжкових гуртівень обладнані засобами зворотного зв'язку, щоб забезпечити відвідувачам можливіть придбати потрібне видання. У наш час книги читачам надсилають поштою.

Так само через канали інтернет все частіше можна здійснити передплату на періодичні (газети, журнали) та продовжуваня видання.

Запитання й завдання до розділу 13

  1. Дайте класифікацію комп'ютерних систем, які використовують у видавничій справі.

  2. Які існують види редакційних систем? Що таке текстові процесори?

  3. З якою метою у видавництвах використовують системи комп’ютерної коректури? Які програмні засоби можна для цього використовувати?

  4. Дайте означення систем комп’ютерного редагування. Які існують їх різновиди? Поясніть, з якою метою і як їх використовують у видавничій справі.

  5. Дайте означення довідкових редакційнихі систем. Які існують їх різновиди? Поясніть, з якою метою і як їх використовують у видавничій справі.

  6. Що таке системи автоматизації видавничої діяльності? Які програмні засоби використовують для їх функціонування?

  7. Дайте означення верстальних видавничих систем. Які функції виконують ці системи?

  8. Назвіть приклади конкретних видавничих систем. Дайте їх порівняльну характеристику.

  9. Що таке рекламні сайти видавництв? Опишіть кілька сайтів видавництв, з якими ви ознайомилися.

  10. Для чого призначені автоматизовані системи керування видавництвами? Дайте приклади і порівняльну характеристику таких систем.

  11. Опишіть особливості розповсюдження видавничої продукції через канали мережі інтернет. Які сайти, що торгують книгами в Україні, ви можете назвати? Які їх особливості?

Таблиця 13.1

Основні характеристики САКП

Показник

Потужність

локальна чи невелика

мала

середня

велика

Назва

1С:Предприятие, АБ ОФИС 2000, Акцент, БЭСТ-ПРО, Дебет плюс, КВИНТ, Парус: Предприятие, PC-Финанси+, Сфера, Office Tools, Smarket, X-DOOR

Concord XAL, FinExpert, Navision, Scala, SunSystem, Виртуоз, Галактика, Флагман

Platinum ERA, Axapta

SAP/R3, Oracle Application, J. D. Edwards

Складність впровадження

Проста, іноді до 2 місяців

Поетапна, іноді до 4 місяців

Поетапна, 6—9 місяців

Поетапна, складна, 9—36 місяців

Співвідношення витрат: ліцензія / впровадження / обладнання

1,0 / 0,5 / 2,0

1,0 / 1,0/ 1,0

1,0 /2,0 / 1,0

1,0 / 1,0 — 5,0 / 1,0

Орієнтовна вартість проекту, в умовних одиницях

200 — 1000

5000 — 30 000

(для вітчизняних),

15 000 — 200 000

(для зарубіжних)

80 000 — 250 000

60 000 — 1 000 000

1 Тут ми маємо на увазі перетворення поліграфічних команд у команди формату html.

1 Прикладом СОЧ, призначеної для розпізнавання україномовних текстів, є FineReader. Ця СОЧ може конвертувати розпізнані тексти як у формат txt для редактора “Блокнот”, так і в формат doc для процесора Microsoft Word. Паралельно з роз­пізнаванням ця СОЧ перевіряє орфографію тексту методом словникового контролю.

2 Найпростіша функція для контролю тексту — контроль за модулем (наприклад, за модулем 11). За такої функції коди всіх знаків порції тексту підсумовують, потім цю суму ділять на 11, а частку від ділення (контрольний розряд) записують у кінці порції тексту і передають разом з ним.

1 У русифікованій версії ТП Microsoft Word для російської мови реалізовано пошук слова для цілої його парадигми. Це означає, що під час пошуку автоматично здійснюється морфологічний аналіз слів.

2 Існують також програми перевірки орфографії україномовних текстів для ТП, що працюють на комп’ютерах Apple фірми Macintosh.

1 Критская В. И. Знаки препинания как текстообразующие единицы (автоматизация анализа и редактирования в научном тексте): Автореф. дис. … К.: КГУ им. Т. Шевченко, 1991. 16 с.

2 Партико З. В. Нормативний аспект і автоматизація редагування. К.: Видавн. центр Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, 2004. 266 с.

3 Штарке М., Болльманн Р. WORD для WINDOWS 2.0. К.: Торгово-издательское бюро BHV, 1993.

4 Партико З. В. Нормативний аспект і автоматизація редагування. К.: Видавн. центр Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, 2004. 266 с.

5 На жаль, при укладанні покажчиків для україномовних текстів не завжди враховується відмінювання слів.

1 Партико З. В. Нормативний аспект і автоматизація редагування. К.: Видавн. центр Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, 2004. 266 с.

2 Рекомендуємо редакторам користуватися цим сайтом, оскільки Український мовно-інформаційний фонд є підрозділом Національної академії наук України.

1 Серед газетних ЗМІ першою БВ створила наприкінці 70-х років ХХ ст. газета “New York Times”. У наш час існує кілька міжнародних програм, у межах яких відбувається нагромадження повних текстів творів класиків (міжнародний проект “Ґутенберґ”).

2 В Україні організацією, яка могла б виконувати такі функції, є Книжкова палата України.

1 Партико З. В. Комп’ютеризація видавничого процесу : навч. посібник. К.: Вища школа. 1996. 208 с.

1 Зелинский С. Автоматизация управления малыми и средними предприятиями: Учет и контроль по-новому // CHIP. 2000. N 9. С. 80-92.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]