Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСП(МОЕ).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Експлуатація будівельних машин

Експлуатацію будівельних машин (механізмів, засобів малої механізації), включаючи технічне обслуговування, здійснюється відповідно до вимог #M12291 5200023#Sі інструкцій заводів-виробників та ДБН В.2.8.3-95. Експлуатація вантажопідйомних машин відповідає вимогам правил пристрою, безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів та ДБН В.2.8-6-96 .

За пунктом 3.2 Особи, що відповідають за стан будівельних машин, проводять їхнє технічне обслуговування і ремонт відповідно до вимог експлуатаційних документів заводу-виробника.

За пунктом 3.4 До початку роботи з застосуванням машин визначається схема руху і місце розміщення машин.

За пунктом 3.5 Місце роботи машин визначене так, що забезпечений простір, достатній для огляду робочої зони і маневрування.

У зоні роботи машини встановлені знаки безпеки і попереджувальні написи.

За пунктом 3.14 Неможна використовувати відкритий вогонь для прогріву машин

За пунктом 3.19* При застосуванні ручних машин дотримуються правил безпечної експлуатації відповідно до вимоги ГОСТ 12.1.013-78, які передбачені #M12291 5200308ДСТ#Sінструкціями заводів-виробників.

Режим праці робітників (тривалість перерв у роботі, лікувально-профілактичні заходи і т.п.) при застосуванні машин, що створюють вібрацію, визначено відповідно до вимог санітарних норм і правил при роботі з інструментами, механізмами й устаткуванням, що створюють вібрації, передані на руки працюючих.

Земляні роботи

За пунктом 9.7 Ґрунт, витягнутий з котловану або траншеї, розміщується на відстані не менш 0,5 м від брівки виїмки.

Розробляти ґрунти у котловані підкопкою неможна.

За пунктом 9.16 Проведення робіт у котлованах і траншеях з укосами, що були зволожені, дозволяється тільки після ретельного огляду виконавцем робіт (майстром) стану ґрунту укосів і обвалення нестійкого ґрунту в місцях, де виявлені "козирки" чи тріщини (відшарування).

Перед тим як допускати людей до котловану перевіряється міцність укосів.

За пунктом 9.22 Навантаження ґрунту на автосамоскиди виробляється з боку заднього чи бокового борту.

За пунктом 9.24 При розробці, транспортуванні, розвантаженні, плануванні й ущільненні ґрунту двома чи більш самохідними чи причіпними машинами (бульдозерами й ін.), що йдуть одна за іншою, відстань між ними є не менше 10 м.

Вантажно-розвантажувальні роботи

За пунктом 7.1* Вантажно-розвантажувальні роботи виконуються, механізованим способом відповідно до вимог дійсних норм і правил ДБН Д.2.3-3-99.

За пунктом 7.2 Майданчики для навантажувальних і розвантажувальних робіт сплановані і мають ухил не більш 5°.

У відповідних місцях встановлені написи: "В'їзд", "Виїзд", "Розворот" і ін.

За пунктом 7.3 Вантажопідйомні машини, застосовувані при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, задовольняють вимогам державних стандартів чи технічних умов на них.

За пунктом 7.10 При завантаженні автомобілів екскаваторами або кранами шоферу й іншим особам забороняється знаходитися в кабіні автомобіля, не захищеного козирками.

Транспортні роботи

За пунктом 5.1 Під час перевезення будівельних вантажів виконуються вимоги правил дорожнього руху.

При перевезення людей потрібно виконувати пункти 5.7-5.9

За пунктом 5.12 При розвантаженні автомобілів-самоскидів на насипах або у виїмках вони встановлюються не ближче 1 м від брівки природного укосу (границі призми обвалення), а при розвантаженні з естакад останні необхідно обладнати надійними відбійними брусами.

Автомобілі-самоскиди забезпечені спеціальними упорами для підтримки кузова в необхідних випадках у піднятому положенні. Не допускається здійснювати технічне обслуговування автомобіля-самоскида з піднятим кузовом без установки упора кузова. Рух автомобілів-самоскидів з піднятим кузовом забороняється.

У транспортному засобі, що знаходиться на буксирі, не допускається знаходитися людям (крім водія).

Подача автомобіля заднім ходом у зоні, де виконуються будь-які роботи, повинна виконуватися водієм тільки по команді осіб, що беруть участь у цих роботах.

Огородження будівельних робіт

Згідно ГОСТ 12.4.059-89 Строительство.Ограждения предохранительные, инвентарные. Общие технические условия.

Згідно ГОСТ на майданчику має бути декілька видів огороджень: захисне, оповісне, сигнальне.

Сигнальне огородження встановлюється в місцях де здійснюються небезпечні роботи, захисне встановлюється по контуру будівельного майданчика, щоб не допустити вільний доступ людей, не задіяних в конкретному виді робот, до місця їх проводження.

Інші роботи на будівельному майданчику також повинні проводитись у відповідності до пунктів СНиП ІІІ-4-80*,НПАОП 0.00-8.24-05.