Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС Оп Мен-нт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

22. Показники результативності функціонування операційних систем

Діючі організаційні системи відрізняються різноманітністю і описуються багатьма характеристиками і показниками, яких автором налічено більше ста десяти. В роботі вони згруповані у блоки: показники існуючого стану ОС, її окремих елементів та ОС у цілому (організаційного рівня, тривалості виробничо-комерційного циклу та ін.); показники економічних результатів функціонування ОС;  показники організаційних нововведень, до яких віднесені показники ефективності виробництва, досягнуті за рахунок розвитку елементів ОС. Існуючі показники стану ОС не  пов′язані необхідною мірою із загальною системою показників економіки підприємств, а показники-вимірювачі її економічної ефективності  розроблені  недостатньо. Це обумовлює їх незначну роль у процесі управління виробничими системами. Для визначення економічних можливостей ОС у роботі  запропоновано результати її функціонування оцінювати за показниками: рівень організації виробництва, тривалість виробничо-комерційного циклу, собівартість продукції на одиницю робочого часу, загальні витрати на функціонування організаційної системи і їх рентабельність,  економічні втрати з організаційних причин і  приріст показників виробництва, які досягнуті за рахунок удосконалення елементів організаційних систем. Динаміка зміни рівня економічних характеристик ОС свідчить про ступінь розвитку організаційних важелів та їх економічні можливості.

У ринкових умовах господарювання особливої актуальності та значущості набувають прискорення швидкості та частоти організаційних змін, які здатні підвищити економічну ефективність виробництва. До позитивних результатів призводить збільшення ступеня гнучкості елементів організаційних ресурсів і прискорення процесів організаційного розвитку. У зв′язку з цим до системи перелічених показників включені показники гнучкості та мобільності організаційних ресурсів.

       Всі вищеназвані показники організаційних систем можуть бути базою для планування і обґрунтування економічної доцільності їх удосконалення і розвитку з метою підвищення економічної ефективності діяльності підприємств промисловості.

Основними серед зазначених показників автори називають наступні: високий рівень обслуговування клієнтів, поміркована величина логістичних витрат, керована територіальна мережа; сильний товарний портфель; успішне управління обсягом продажів і дебіторською заборго­ваністю, професіоналізм торгових представників, ефективність використання торгівельного потенціалу, ефективність трудової діяльності, адекватність обраної підприємством стратегії, тощо.

Особливе місце в системі показників оцінювання та стратегічного управління діяльністю організації, яка поєднує фінансові та нефінансові індикатори, займає Збалансована система показників (Balanced Scorecard – BSC) Нортона-Каплана. Ця модель виступає одним з елементів Технології управління результативністю BPM (Business Performance Management), яка в свою чергу виникла на межі ХХ та ХХІ ст. як наслідок подальшого розвитку систем управління ресурсами компанії (ERP-систем). Досвід використання системи BSC в управлінні сучасними підприємствами показав її високу ефективність за умови належної підготовки до впровадження та високого рівня автоматизації інформаційних процесів.