Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВНІ ЗДОБУТКИ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ЗА...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
32.19 Кб
Скачать

Україна-рада європи

Участь В.Ф.Януковича у квітневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (27 квітня 2010 р.) та його виступ з трибуни цього впливового міжпарламентського форуму, невдовзі після обрання Президентом України, стало підтвердженням інтересу представників європейських політичних кіл до подій в Україні та ролі Президента у забезпеченні гарантій її демократичного розвитку.

У травні – листопаді 2011 р., вперше за роки членства України у Раді Європи (з листопада 1995 р.), наша держава головуватиме у Комітеті міністрів Ради Європи (КМ РЄ). Це дасть можливість Україні зміцнити свій міжнародний авторитет як демократичної європейської держави, що здатна відігравати важливу роль на політичному просторі Європи.

Двосторонні відносини україна-російська федерація

Відновився повноформатний діалог на найвищому рівні: протягом 2010 року відбулося тринадцять зустрічей лише на рівні Президентів України і РФ. Значно активізувалася робота у форматі Українсько-Російської міждержавної комісії (УРМК), зокрема на рівні Комітету з питань економічного співробітництва та Підкомітету з міжнародного співробітництва. У 2010 році пройшло два засідання Міждержавної комісії під головуванням Президентів.

Значно активізовано міжрегіональне і прикордонне співробітництво. Під час Українсько-Російського міжрегіонального економічного форуму під патронатом Президентів обох країн (м. Геленджик, 04.10.2010 р.) підписано Програму міжрегіонального і прикордонного співробітництва України та РФ на 2011-2016 рр. 27.10.2010 р. у м. Київ під час 7-го засідання Комітету з питань економічного співробітництва УРМК підписано Угоду між КМУ та Урядом РФ про міжрегіональне і прикордонне співробітництво. За підсумками зустрічей Глав обох держав у м. Глухів 17.09.2010 р. (Україна) домовлено про вжиття спільних заходів з полегшення режиму перетину кордону громадянами двох держав. За ініціативи української сторони пріоритетні дії на згаданих вище напрямах зафіксовано у підсумковому протоколі 4-го засідання УРМК (м. Москва, 26.11.2010 р.). 29.10.2010 р. підписано статутні документи щодо створення єврорегіону „Донбас” за участю Луганської (Україна) та Ростовської (РФ) областей.

Значно посилилась економічна складова нашого співробітництва з РФ. За 11 місяців 2010 року у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року загальні обсяги взаємної торгівлі товарами і послугами між Україною і РФ збільшилися на 15,5 млрд. дол. США, або на 71,7 % і становили 37,2 млрд. дол. США. Набирає обертів робота щодо інтеграції атомних енергопромислових і літакобудівних комплексів, поглиблення кооперації в ракетно-космічній сфері, телекомунікаціях, суднобудуванні, транспортному й сільськогосподарському машинобудуванні та в інших високотехнологічних і наукоємних галузях. Реалізується низка масштабних інфраструктурних проектів, пов’язаних з розбудовою міжнародних транспортних коридорів, започатковано діяльність Групи високого рівня з інтеграційної взаємодії в економіці.

Укладено та ратифіковано Угоду про демаркацію українсько-російського державного кордону. 15-16 грудня 2010 року у Москві відбулося перше засідання Спільної демаркаційної комісії.

Досягнуто прогресу у вирішенні довготривалих проблемних питань двосторонніх відносин: з підписанням 24 квітня 2010 року Угоди з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України це питання перейшло у формат конструктивного переговорного процесу;проведено два (восьме і дев’яте) засідання Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії. Сторони підписали Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію при проведенні інспекційних заходів у місцях дислокації Чорноморського флоту Російської Федерації на території України на основі Договору про звичайні збройні сили в Європі, Віденського документа 1999 року і Договору про відкрите небо, а також Протокол між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Російської Федерації про надання інформації про загальну чисельність особового складу і основні озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації, які знаходяться на території України, що дозволило якісно посилити договірно-правову базу міждержавних відносин.

Україна та Росія виступили з низкою ініціатив з питань безпеки у Чорноморському регіоні, щодо придністровського врегулювання та з питань європейської безпеки, які отримали позитивну оцінку з боку впливових міжнародних чинників. 24-25 листопада 2010 року у Москві пройшов перший раунд консультацій з придністровської проблематики у новому тристоронньому форматі – українсько-російсько-німецькі.

Домовлено про розширення консульської присутності сторін на територіях одна одної. 27 вересня 2010 року Президентом України погоджено заснування Генконсульства України в Нижньому Новгороді та відкриття Генконсульства РФ в Донецьку. Започатковано механізм ефективної взаємодії консульських служб України та Російської Федерації в третіх країнах, особливо в надзвичайних ситуаціях, що вимагають екстреного консульського втручання

Подолано негативні тенденції у гуманітарному співробітництві. Україна та Росія спільно відзначили на широкому міжнародному рівні 65-у річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У рамках офіційного візиту Президента РФ в Україну 17-18 травня 2010 року російський лідер вшанував пам’ять жертв Голодомору. Вперше у Росії видано підручник української мови для студентів гуманітарних факультетів університетів РФ. Триває робота з підготовки до спільного відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка під патронатом Президентів України та РФ. В 2011 році очікується запуск ретрансляції на території РФ одного з українських національних телеканалів.