Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
,ек._п-ва,_шпора.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
473.6 Кб
Скачать

35.Система показників ефективності відтворення та використання основних фондів і потужностей підприємства: коефіцієнт оновлення, коефіцієнт вибуття. Форми оновлення основних фондів.

Коефіцієнт оновлення – відношення абсолютної суми введеня основних фондів до їх наявності на кінець року. Коефіцієнт вибуття – відношення обсягу вибуття основних фондів до їх наявності на початок року.

Форми оновлення основних фондів: Екстенсивне - темпи збільшення обсягу експлуатованих основних фондів. Інтенсивне передбачає заміну діючих основних фондів новими, більш ефективними.

36. Характеристика показників ефективності використання устаткування: коефіцієнт змінності роботи устаткування; напруженість використання устаткування (виробничих площ); коефіцієнт інтенсивного навантаження устаткування.

Показники ефективності використання устаткування: коефіцієнт змінності роботи устаткування - відношення загальної кількості відпрацьованих машинозмін за добу до кількості одиниць встановленого устаткування; напруженість використання устаткування (виробничих площ) - випуск продукції в розрахунку на одиницю устаткування (загальної або виробничої площі); коефіцієнт інтенсивного навантаження устаткування - від­ношення кількості виготовлених виробів за одиницю часу до техні­чної (паспортної) продуктивності відповідного устаткування.

37.Оборотні фонди підприємства, їх склад.

Оборотні фонди підприємства - частина виробничих фондів, які приймають участь у процесі виробництва лише один раз, змінюють свою натуральну речову форму і свою вартість переносять на готову продукцію повністю.

Склад: Виробничі запаси становлять найбільшу частину оборотних фондів. До них належать запаси сировини, основних і допоміжних матеріалів, покупних напівфабрикатів, палива й пального, тари, а інших предметів, а також аналогічних предметів, що швидко зношуються. Незавершене виробництво - це предмети праці, обробку (переробку) яких не завершено підприємством. Напівфабрикати власного виготовлення – предмети праці, що повністю оброблені в даному підпрозділі але потребують подальшої обробки в інших підрозділах. Витрати майбутніх періодів - є речовим елементом оборотних фондів, це грошові витрати, які зроблено в даний період, але які буде відшкодовано за рахунок собівартості продукції (роботи, послуг) у наступні періоди.

38.Нормування витрат підприємства, основні методи, класифікація та наукові принципи нормування.

Нормування витрат. Визначення потреби підприємства в сировині та інших видах матеріальних ресурсів здійснюється за певними нормами їхніх витрат.

Методи нормування витрати: 1) аналітично-розрахунковий базується на техніко-економічному обґрунтуванні всіх елементів норми з використанням найновіших досягнень техніки і технології виробництва. 2) дослідно-лабораторний - визначення норм витрат шляхом проведення дослідів та досліджень. 3)звітно-статистичний встановлення норм витрат виходячи зі звітних даних про фактичне витрачання ресурсів за минулі роки та очікуваного зниження норм у наступні роки.

Класифікація: а) за призначенням - норми витрат сировини, матеріалів, енергії, палива тощо; б) масштабом дії - групові (на однакові види продукції) та індивідуальні; в) періодом дії - річні (для поточного планування) й перспективні; г) ступенем деталізації об'єктів нормування - для деталі й виробу в цілому; д) ступенем деталізації нормованих ресурсів - специфіковані і зведені.

Наукові принципи нормування: прогресивність, технологічна та економічна обґрунтованість, динамічність і забезпечення можливості зниження норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]