Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П_дпри_мницьке_право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

20. Організаційні форми та види підприємств житлово-комунального господарства та особливості їх господарювання..

Комунальні підприємства виробляють продукцію, виконують роботи, надають послуги на визначеній території з метою забезпечення потреб інших суб'єктів господарювання та мешканців, що проживають на цій території. Це - організація будівництва, реконструкції, капітальних ремонтів житлового фонду; здійснення житлово-комунальними конторами постійного контролю за утриманням в належному стані житлових помешкань державного фонду та, на договірній основі, таких, що перебувають у приватній власності. Види підприємств житлово-комунального господарства: -житлове господарство - водогін та водопостачання - каналізаційне господарство - шляхове господарство - транспортне господарство - зелене господарство - газопостачання - теплостачання – електропостачання - благоустрій та санітарне очищення населених пунктів - зовнішнє освітлення міста - готельне господарство - система протизсувних заходів - ритуальне обслуговування.

21. Загальна характеристика та оцінка ефективності інноваційної діяльності.

Інноваційна діяльність як одна із форм інвестиційної діяльності здійснюється з метою впровадження досягнень

науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу, що включає:

випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і

технології;

прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат;

фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

розробку і впровадження нової, ресурсозберігаючої технології,

призначеної для поліпшення соціального і екологічного становища.

22.Економічний ефект як узагальнюючий показник економічної ефективності інноваційної діяльного процесу,його основні форми та способи обчислення.

Єдиним узагальнюючим показником економічної ефективності будь-якої групи технічних нововведень слугує економічний ефект, що характеризує абсолютну величину перевищення вартісної оцінки очікуваних (фактичних) результатів над сумарними витратами ресурсів за певний розрахунковий період.Економічний ефект -сумарна економія всіх виробничих ресурсів (живої праці, капітальних вкладень, інших ресурсів, а також часу), яку одержує виробництво в результаті запровадження інноваційних проектів, що проявляється остаточно у збільшенні національного доходу.Економічний ефект може бути обчислений у 2-ох формах: народногосподарський (загальний) і внутрішньогосподарський (комерційний). Критерієм економічної ефективності впровадження нової техніки є показник сумарного економічного ефекту:Е∑=Ев+Ее ефект на витрати в-ва ефект на витрати експлуатації. Для розрахунку ефекту на витрати в-ва необхідно знати ціну нової техніки і виробу-аналога. За аналог приймається кращий із закордонних чи вітчизняних виробів, що випускається не більше 3-ох років. Ев=Ца – Цн .Щоб знати ціну, потрібно знати собівартість.