Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф о № 27 Палій.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

15.11.1996 Року. Тривалiсть вiдпусток незалежно вiд режимiв та графiкiв ро-

боти розраховується в календарних днях.

Святковi та неробочi дні при визначеннi тривалостi щорiчних вiдпусток та додаткової вiдпустки працiвникам не враховуються.

Нормативним документом, на підставі якого здійснюється обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорiчної вiдпустки, додаткових вiдпусток у зв’язку з навчанням, додаткової вiдпустки працiвникам, якi мають дiтей, або виплати їм компенсацiї за невикористанi вiдпустки; надання працiвникам творчої вiдпустки; виконання працiвниками державних i громадських обов’язкiв у робо-чий час; переведення працiвникiв на iншу легшу нижче оплачувану роботу за станом здоров’я; переведення вагiтних жiнок i жiнок, якi мають дiтей вiком до трьох рокiв, на iншу легшу роботу; надання жiнкам додаткових перерв для годування дитини; виплати вихiдної допомоги; службових вiдряджень; вимушеного прогулу; направлен-ня працiвникiв на обстеження до медичних закладiв; звiльнення працiвникiв-донорiв вiд роботи; залучення працiвникiв до виконання вiйськових обов’язкiв; тимчасового переведення працiвника у разi виробничої потреби на iншу нижче оплачувану роботу; iнших випад-ках, коли згiдно з чинним законодавством виплати провадяться, ви-ходячи iз середньої заробiтної плати, є постанова Kабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100 “Порядок обчислення середньої за-робітної плати”.

Чинність даної постанови поширюється на підприємства, ус-танови і організації усіх форм власності.

Правила обчислення середньої заробiтної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соцiальним страхуванням на випадок безробiття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатностi та витратами, зумовленими народженням та похован-ням i вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захво-рювання, якi спричинили втрату працездатностi (далi — страховi ви-плати) у разi настання страхового випадку, а також оплати перших п’яти днiв тимчасової непрацездатностi за рахунок коштiв пiдприємства, установи, органiзацiї чи фiзичної особи, яка викорис-товує працю найманих працiвникiв визначено “Порядком обчислен-ня середньої заробiтної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соцiальним страхуванням”, який затверджено постановою Kабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 ве-ресня 2001 р. № 1266.

Порядок поширюється на пiдприємства, установи та ор-ганiзацiї незалежно вiд органiзацiйно-правових форм i форм влас-ностi та на фiзичних осiб, якi використовують працю найманих працiвникiв (далi — роботодавцi).

Треба зауважити, що допомога по тимчасовій непрацездат-ності обраховується, виходячи із загального трудового стажу працівника і складає:

- 100 відсотків середньої заробітної плати за умови, якщо за-

гальний трудовий стаж працівника 8 і більше років; - 80 відсотків середньої заробітної плати за умови, якщо за-

гальний трудовий стаж працівника — від5 до 8 років; - 60 відсотків середньої заробітної плати за умови, якщо за-

гальний трудовий стаж працівника — менше 5 років.

Синтетичний облік оплати праці здійснюється при журналь-но-ордерній формі бухгалтерського обліку у журналі-ордері № 5, в якому зазначається нарахована заробітна плата як у цілому, так і в розрізі окремих об’єктів витрат на підприємстві. Виплата заробітної плати знаходить своє відображення у журналі-ордері № 1. При спро-щеній формі бухгалтерського обліку як синтетичний, так і аналітич-ний облік розрахунків по оплаті праці здійснюється у розділі ІІ Відо-мості 3-М (див. дод. А 3).

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про виплати працівникам (поточні виплати працівникам, виплати при звільненні, виплати по закінченні трудової діяльності, виплати працівникам інструментами власного капіталу, інші довгост-рокові виплати працівникам) та її розкриття у фінансовій звітності визначені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 26 “Виплати працівникам”, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2003 р. №601.

Для складання статистичної звітності з праці всіма господа-рюючими суб’єктами незалежно від форм власності Наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5 за-тверджена “Інструкція зі статистики заробітної плати”. Зазначена інструкція наводить перелік виплат, які включаються до конкретної складової фонду оплати праці, атакож виплат, які до нього не вхо-дять і показуються узвітах з праці окремо.