Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пракнавыки по гинекологии.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

II Оцінка стану плоду (серцебиття та маси)

Серцебиття плода прослуховується акушерським стетоскопом з початку другої половини вагітності, і з кожним наступним місяцем вагітності стає чіткішим. Тони серця плода подвійні й ритмічні, з частотою вiд 110—170 на 1 хв. не збігаються з пульсом вагітної. Тони серця плода краще вислуховуються з того боку живота, до якого звернена спинка плода, і ближче до його голівки.

При головному (тім'яному та потиличному) передлежанні серцебиття плода найчіткіше вислуховується нижче від поперечної лінії (пупка), при тазовому — вище від цієї лінії ліворуч або праворуч, залежно від позиції (перша позиція — зліва, друга — справа). При передньому виді серцебиття вислуховується ближче (на 2 поперечники пальців) до серединної лінії, при задньому — більш латерально (назовні), приблизно на 4—5 поперечників пальців від серединної лінії. При поперечному положенні серцебиття плода вислуховується на поперечній лінії (на рівні пупка: зліва при першій позиції, справа — при другій позиції).

При багатоплідній вагітності тони серця плода вислуховуються звичайно над двома віддаленими один від одного відділами матки. Під час пологів у міру опускання передлежачої частини в порожнину малого таза серцебиття найкраще вислуховується ближче до лобка, майже по серединній лінії живота. Шум пуповини завжди збігається з серцебитгям плода, а матковий шум — з пульсом матері.

Завдяки аускультації ЧСС визначають гіпоксію (дистрес) плода, котра поділяється на З ступiня;

I ступінь - легка форма гіпоксії, котра характеризується прискоренням серцебиття плода бiльш як 170 ударов за хвилину. Серцебиття ритмічне, тони ясні.

II ступінь - гіпоксія плода середньої важкості перебігає з порідшанням серцебиття плода нижче 110 ударов за хвилину.

III ступінь - важка форма гіпоксії плода свідчить про загрозу швидкої смерті плода. Характеризується стійким порідшанням серцебиття (менше 100 скорочень за хвилину), глухістю тонів. Пiд час пологiв ознакою дистреса плоду є наявнiсть густо забарвленних меконiєм навколоплiдних вод (окрiм тазового передлежання).

Масу тіла внутрішньоутробного плода орієнтовно вираховують загалом на підставі розмірів живота (окружності живота та висоти стояння дна матки) за формулами: Лебедева: Х = Ж*С;

III Функціональна характеристика таза в родах.

Таз в родах може бути: 1.Нормальным; 2.Клiнiчно вузьким; 3.Анатомiчно вузьким;

Вимірювання таза вагітних.

Вимірювання проводиться великого тазу, за розмірами якого можна судити про величину матого таза.

До обов'язкових вимірювань таза під час вагітності та пологів відносять визначення тазоміром зовнішніх розмірів тазу:

Distantia spinarum — відстань між зовнішніми точками остей (spinae iliaca anterior superior). За нормачьного тазу цей розмір дорівнює 25-26 см.

Distantia cristarum — відстань між найвіддапенішими точками гребінцево-клубових кісток. Розмір — 28-29 см.

Distantia trochanterica — відстань між вертлюгами стегнових кісток при зведених нижніх кінцівках. Розмір — 31-32см.

Зовнішня кон'югата — conjugate externa — відстань між найбільш випнутою точкою лобкового симфізу, серединою його верхнього краю та ямкою, утвореною на спині між остистим відростком V поперекового і І крижовим хребцем. За норматьного таза цей розмір дорівнює 20-21 см.

По визначенням зовнішньої кон'югати можна судити про величину істинної кон'югати.

Різниця між величинами зовнішньої та істинної кон'югати заіежить від товщини кісток крижів та лобкового симфізу і дорівнює приблизно 9 см.

Для орієнтовного визначення товщини кісток в акушерстві вимірюють окружність зап'ястка нижче від шилоподібних відростків променевої і ліктьової кісток — індекс Соловйова. У нормі величина його становить 14-16 см.. Iндекс Соловйова дозволяє судити про емкiсть тазу.