Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСД 37-42.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
32.01 Кб
Скачать
  1. «Залишки» і «деривації» у творчості в.Парето

Парето класифікує почуття, виділяючи серед них незмінні, постійні і похідні. Соціальне рівновагу в суспільстві визначається саме першою групою почуттів, які були названі соціологом «резидуи», на відміну від похідних, що одержали назву «дериватів». Також він виділяв шість класів опадів, це не самі почуття і емоції, а їх вроджена, природна основа. «Опади» детермінують соціальну поведінку людини. До першого класу «опадів» він відносив залишки «інстинкту комбінацій». Це схильність людини збирати, комбінувати речі, що лежить в основі всіх соціальних змін. Другий клас «опадів» отримав назву «наполегливість у збереженні агрегатів». Залишки «сталості агрегатів» - це консервативне почуття, що стосується неприємних нових зв'язків та змін і прагнення зберегти старі. Третій клас «опадів» («Потреба в прояві своїх почуттів за допомогою зовнішніх актів») пов'язаний з почуттям власності. Четвертий клас - це «Опади, пов'язані з соціальністю». П'ятий клас «опадів» («Єдність індивіда і того, що йому належить») характеризується прагнення проявляти свої почуття в громадських діях і вчинках. Шостий клас пов'язаний із статевим інстинктом («Сексуальний осад»). Центральним поняттям теорії нелогічного дії стали «деривації» - «похідні», які представляли еквівалент того, що визначають як ідеологія чи оправдательная теорія. «Похідні» походять від «опадів» і через них пов'язані з «почуттями», але при цьому, вказує Парето, перші суворо не відповідають другим. «" Деривати ", - пише соціолог, - можуть бути дуже різними. Вони часто різнокольорові і переливаються всіма кольорами веселки. Вони одночасно і втілюють, і затемнюють соціальні факти.

Парето поділяє всі «деривації» на чотири класи. До першого класу відносяться абсолютні істини, аксіоми або догми. Другий клас, містить у собі некомпетентні судження й аргументи, що спираються на якийсь авторитет. Це - переконання авторитетом. Третій клас містить апеляції до загальноприйнятих принципів чи волі надприродних сил. Тут виникають заборони та імперативи. Нарешті, четвертий клас - це число словесні аргументи, вербальні докази, які не мають об'єктивного еквівалента.

Залишки – все те, що відрізняється від наукового мислення і відповідає соціальним інстинктам людини.Деяка діяльність здійснюється людиною інстинктивно, але потребує певного міркування, тобто надання фактам значення символів, або значення деяких виправдовуючих теорій. Згідно з Вебером, людина теж не усвідомлює свій суб’єктивний смисл і лише приблизно його відчуває. Саме тому ці смисли потребують теоретичного реконструювання.

Потрібно з’ясувати ті залишки, які відіграють вирішальну роль у встановленні суспільної рівноваги, тобто в усуненні можливої лабільності наявного порядку людської поведінки.

Парето вважав, що ідеологія - що теоретична форма маскування та приховування нелогічного характеру дії, яка часто одягнена в демагогічні одягу. Наявність численних ідеологій, які, як правило, народжуються панівним класом, на думку італійського соціолога, викликане існуючими суспільними потребами. Вони полягають у необхідності приховати, затушувати, справжню сутність політики до четвертого класу «деривації». Розуміючи і підкреслюючи їх логічну неспроможність, він не міг не показати соціальну цінність і значення цих ідеологій як для суспільства в цілому, так і для окремих соціальних груп і прошарків, в першу чергу для правлячого класу - еліти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]