Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11. Загальні положення судових експертиз.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

2) Незалежність судового експерта.

Судовий експерт незалежний у виборі методів, засобів і методик експертного дослідження, яке він здійснює у відповідності зі своїми спеціальними знаннями для вирішення поставленого на експертизу питання. При формулюванні висновку за результатами проведеної експертизи судовий експерт незалежний як від слідчого, який призначив експертизу, так і від посадових осіб при проведенні експертизи в державній експертній установі (службі).

3) Компетентність експерта.

Компетентність характеризує наявність у експерта спеціальних знань і досвіду (навичок), необхідних для виконання експертизи. Компетентність забезпечується:

- системою підготовки й атестації судових експертів;

- системою державних спеціалізованих судово-експертних установ, що здійснюють науково-методичне керівництво окремими родами і видами судових експертиз;

- однаковим рівнем вимог до професійної підготовки експертів державних судово-експертних установ і приватних експертів.

4) Наукова обґрунтованість, об’єктивність, повнота експертного дослідження.

Об’єктивність, повнота і правильність експертного дослідження забезпечуються:

- кримінальною відповідальністю судового експерта за дачу завідомо неправдивого висновку і відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків;

- можливістю призначення повторної експертизи;

- присутністю учасників процесу в передбачених законом випадках під час проведення судової експертизи.

5) Перевіряємість експертного дослідження.

Процедура судово-експертного дослідження, обґрунтованість проміжних результатів і кінцевих висновків повинні знайти повне відображення у висновку експерта з метою наступної всебічної оцінки і перевірки як слідчим, так і іншою знаючою особою.

6) Взаємодія слідчого, керівника експертної установи, експерта.

Непроцесуальна форма взаємодії виражається в консультаціях слідчого з експертом до призначення експертизи й в ході її проведення, зверненні експерта до слідчого за роз’ясненням задачі дослідження після одержання постанови про призначення експертизи, уточненні висновків експерта слідчим після одержання висновку тощо.

Процесуальна взаємодія керівника експертної установи й експерта проявляється в дорученні останньому проведення експертизи. У свою чергу експерт може бути ініціатором залучення інших спеціалістів до проведення експертного дослідження.

7) Дотримання безпеки і прав особи при проведенні експертного дослідження.

В процесі проведення експертизи не допускається застосування методів або методик, що можуть заподіяти шкоду життю, здоров’ю як випробовуємої особи, так і судового експерта.

В примусовому порядку може проводитися судова експертиза підозрюваних, які затримані у відповідності до ст.ст. 106, 115 КПК, а також підозрюваних і обвинувачених, до яких застосовано запобіжний захід – взяття під варту, відповідно до ст. 155 КПК.

Експертизи потерпілих зазвичай проводяться в добровільному порядку, однак КПК встановлює ряд винятків, коли експертиза у відношенні потерпілих проводиться примусово. Так, потерпілий може бути направлений на судово-медичну експертизу примусово при необхідності встановлення тяжкості і характеру тілесних ушкоджень, статевої зрілості (ч.ч. 2, 4 ст. 76 КПК).