Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 27. Тактика допиту.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

5. Очна ставка

Якщо в показаннях раніше допитаних осіб маються суперечності, слідчий вправі провести між ними очну ставку.

Очна ставка – це слідча дія, яка полягає в одночасному допиті двох раніше допитаних осіб про обставини, у відношенні яких вони дали суперечливі показання.

Очна ставка покликана допомогти усунути протиріччя в показаннях допитуваних. Однак мету очної ставки можна вважати досягнутою тільки в тому випадку, якщо протиріччя усунуті на основі показань, що відбивають дійсне положення речей.

Очна ставка може бути проведена між свідками, потерпілими, підозрюваними, обвинуваченими – в будь-якому сполученні.

Вирішуючи питання про проведення очної ставки, слідчий повинен враховувати суттєвість протиріч у показаннях допитаних, а також можливі негативні наслідки очної ставки. Якщо протиріччя в показаннях можна усунути іншими засобами і з меншим тактичним ризиком, то від очної ставки краще відмовитися.

Підготовка до очної ставки включає:

1) вибір моменту її проведення. Очну ставку доцільно проводити тоді, коли слідчий має у своєму розпорядженні відомості, що дозволяють об’єктивно оцінити показання її учасників, визначити, які з них відповідають істині;

2) аналіз взаємовідносин учасників очної ставки. Це необхідно для визначення можливої лінії їх поведінки, впливу один на одного, оцінки ймовірності зміни показань одним учасником на користь іншого і т.п.;

3) визначення предмету очної ставки, тобто кола підлягаючих з’ясуванню спірних обставин;

4) визначення питань до допитуваних, їх формулювання;

5) визначення послідовності питань;

6) підготовка доказів і інших матеріалів, що можуть знадобитися по ходу очної ставки.

Проведення очної ставки починається зі з’ясування, чи знають її учасники один одного й у яких відносинах знаходяться. Це необхідно для оцінки можливого впливу зв’язків на правдивість показань.

Далі слідчий пропонує кожному з учасників дати показання по суті спірних обставин.

Практика склалася таким чином, що першим показання дає той, хто, на думку слідчого, говорить правду. Це тим більше доцільно у випадках, коли немає впевненості, що дана особа не змінить своїх показань під впливом іншого учасника.

З метою усунення протиріч допитуваним можуть пред’являтися відповідні докази, у тому числі і показання, раніше дані учасниками очної ставки. Закон (ст. 173 УПК) допускає оголошення показань, даних учасниками очної ставки на попередніх допитах, після дачі ними показань на даній очній ставці та запису їх до протоколу.

Учасники очної ставки за згодою слідчого можуть ставити питання один одному. Однак було б неправильно допускати, щоб допитувані скористалися цим для образ і докорів.

6. Фіксація ходу та результатів допиту і очної ставки

Основним засобом фіксації ходу і результатів допиту і очної ставки є протокол.

Протокол допиту складається з чотирьох частин:

1) анкетна, у якій вказуються необхідні відомості про особу допитуваного (прізвище, ім’я, по батькові, рік і місце народження, громадянство, національність, освіта, місце роботи, рід занять або посада тощо);

2) виклад вільної розповіді;

3) запис поставлених допитуваному питань і його відповіді;

4) посвідчувальна, в якій міститься відмітка про ознайомлення допитуваного з записом показань і засвідчення його підписом правильності протоколу.

Крім викладеного, протокол допиту повинний містити:

- при допиті свідка і потерпілого – відмітку про попередження про кримінальну відповідальність за відмову від дачі показань (тільки свідка) і за дачу неправдивих показань, що підтверджується підписом допитуваного;

- при першому допиті підозрюваного – відмітку про роз’яснення йому, у вчиненні якого злочину він підозрюється;

- при першому допиті обвинуваченого – його заява, чи визнає він себе винним у пред’явленому обвинуваченні;

- при участі в допиті перекладача, захисника, педагога, батьків або законних представників неповнолітнього – вказівка їх прізвищ і інших необхідних даних, а також підписи всіх учасників допиту.

Закон вимагає занесення до протоколу показань допитуваного та відповідей на поставлені йому питання у першій особі і по можливості дослівно.

Допитуваному, коли він про це просить, може бути надана можливість особисто написати свої показання в присутності слідчого, про що зазначається в протоколі.

У ході допиту особа може за власним бажанням або за пропозицією слідчого виконати ті або інші креслення, схеми, плани, малюнки, що пояснюють його показання. Ці документи, засвідчені підписами допитуваного і слідчого, залучаються до протоколу.

По закінченні допиту слідчий пред’являє допитуваному протокол для прочитання. За проханням допитуваного протокол може бути йому прочитаний слідчим. Допитуваний і особи, які присутні при допиті, мають право просити про внесення доповнень і поправок у протокол. Усі доповнення і виправлення повинні бути засвідчені підписами допитуваного і слідчого.

Кожна сторінка протоколу підписується допитуваним і особами, що були присутні при допиті.

За рішенням слідчого або на прохання допитуваного може бути застосований звукозапис. Він не виключає протоколювання допиту, будучи додатковим засобом фіксації показань.

Про застосування звукозапису допитуваний повідомляється до початку слідчої дії. Не допускається здійснювати звукозапис тільки частини допиту або показань, спеціально повторених для звукозапису. По закінченні допиту звукозапис повністю відтворюється. Висловлені допитуваним зауваження і доповнення до звукозапису заносяться на фонограму. В протоколі допиту в даному випадку повинні міститися: відмітка про застосування звукозапису і повідомлення про це допитуваного, відомості про технічні засоби та умови звукозапису, відмітка про відтворення звукозапису та заяви допитуваного з приводу застосування звукозапису (ст. 851 КПК).

Показання на очній ставці заносяться до протоколу в тій послідовності, у якій вони давалися. У протоколі очної ставки обов’язково робиться запис про взаємовідносини між допитуваними.

При очній ставці також можливий звукозапис. Її особливість полягає в тому, що слідчий, задаючи питання, обов’язково повинен вголос вимовити, кому це питання задається, а також назвати прізвище відповідаючого. Правильність звукозапису засвідчується голосами обох учасників очної ставки.