Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответики на вопросики.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
407.31 Кб
Скачать

I should like to read this book (should — допоміжне дієслово, яке утворює Conditional Mood).

What a pity you have to go now (have — модальне дієслово, яке виражає необхідність).

I haven't a Russian-English dictionary (have — смислове дієслово, що виражає володіння).

I have bought a new English book (have — допоміжне дієслово, яке утворює Present Perfect Tense).

За своїми морфологічними властивостями модальні дієслова, крім havebe і have got, недостатні, тобто не мають неособових форм (інфінітива, дієприкметника і герундія) і у зв'язку з цим не утворюють складних дієслівних форм. Крім того, недостатні модальні дієслова не приймають закінчення -s у 3-й особі однини Present Indefinite.

Модальні дієслова must, ought (to), should, need, have got мають тільки одну часову форму; модальні дієслова can, may, to be (to) мають форми теперішнього і минулого часу (Present Indefinite і Past Indefinite), відповідно: can — could; may — mightis (to) — was (to), were (to), а модальне дієслово have to має форми теперішнього, минулого і майбутнього часу (Present, Past і Future Indefinite), відповідно have to (has to), had (to), shall/will have (to).

Питальну і заперечну форми модальні дієслова, крім дієслова have (to), утворюють без допоміжного дієслова do, як у складних часових формах.

May I sit down?

Must you really go now?

Am I to come tomorrow?

You mustn't do that.

I cannot answer this question.

Модальні дієслова — напівдопоміжні дієслова і вживаються в реченні із смисловим дієсловом у формі інфінітива або основи інфінітива, утворюючи складний модальний присудок. При цьому дієслова must, can (could), will (would), should, may (might), need сполучаються з основою інфінітива (тобто з формою інфінітива без частки to), а дієслова ought, be, have, have got — з інфінітивом (тобто з формою інфінітива з часткою to).

I'm afraid I must be off.

Can't you see him now?

May I speak to you?

What are we to do now?

You ought to know that.

We'll have to wait for Ann.

Модальні дієслова можуть вживатися без інфінітива в коротких відповідях на запитання і в другій частині розділових запитань, наприклад:

Can you speak English? — Of course, I can.

You can come tonight, can't you?

Щоб уникнути повторення, смислове дієслово можна пропустити, якщо про нього згадувалося раніше, наприклад:

I don't want to go there, but I'm afraid I'll have to.

The boy ran as quickly as he could.

Do it yourself if you can.

10. Речення

Речення - це група слів, яка виражає закінчену думку, і яка визначається інтонацією в мові, або пунктуацією на листі. Як і в українській мові, речення в англійській мові складається з двох головних частин (членів речення): підмета і присудка. Підмет, як правило, виражено іменником або займенником, а присудок - дієсловом. Нижче наводиться кілька прикладів закінчених речень: Alice is my friend. Еліс - мій друг.

She is a doctor. Вона лікар. The milk turned sour. Молоко прокисло.

У закінченому пропозиції повинне бути підмет і присудок. Також воно має висловлювати закінчену думку. Щоб навчитися складати закінчені і зрозумілі речення, потрібно навчитися розпізнавати підмет і присудок в англійському реченні. У більшості пропозицій підлягає слід до присудка. Однак в питаннях таке слідування не дотримується. На відміну від російської мови, в англійській мові в питаннях присудок, як правило, слід до підмета. Наприклад: Is the cat on the roof? Кішка на даху? (В даному реченні підмет - cat.) Are you coming with us? Ти йдеш з нами? (В даному реченні підмет - you.)

Оскільки англійська мова є дуже формалізованим і структурованим мовою, то англійські речення будуються певним чином, і кожен член речення ї повинен ставитися в закріпленому за ним місці. Можливості зміни порядку проходження членів речення в англійській мові досить обмежені. Відносини між членами речення фактично повністю визначаються порядком слів, через майже повну відсутність закінчень і відмінків. Як і в україньській мові, пропозиції в англійській мові бувають прості і складні (тобто ті, які складаються з декількох закінчених речень). Приклад простого пропозиції:

We like to read books. Нам подобається читати книги. Приклад складного речення: Alice moved to London after she graduated from the university. Еліс переїхала в Лондон, після того, як вона закінчила університет.

Види речень в англійській мові За метою висловлювання речення в англійській мові поділяються на розповідні, окличні, питальні і наказові. Розповідні речення в англійській мові

Наприклад: Susie smokes. Сьюзі курить. The war is over. Війна закінчена. I am not ready yet. Я ще не готовий.

Окличні речення в англійській мові Окличні речення, крім вираження думки, також висловлюють і емоції. Вони закінчуються знаком оклику. Наприклад: What a lovely day it is! Який сьогодні чудовий день! I can't believe this! Я не можу цьому повірити! How beautiful it is! Як це красиво! Питальні речення в англійській мові Питальні пропозиції використовуються для завдання питань. Вони закінчуються знаком питання. Більш докладно питальні пропозиції розглядаються в наступному розділі. Наприклад: Is Susie drinking tea? Сьюзі п'є чай? What is Susie drinking? Що п'є Сьюзі? Who are you? Хто ви? Наказові (спонукальні) пропозиції в англійській мові Наказові пропозиції висловлюють спонукання до дії, для виконання наказів, прохань, бажань, рад, і т.п. Вони закінчуються крапкою або знаком оклику.Наказові речення в англійській мові можуть не мати підмета (під підлягає завжди мається на увазі займенник you - ти, ви). Наприклад: Wash your hands. Помий руки. Do your homework! Роби уроки! Don't close the door! Не закривай двері!