Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУС 67-72.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

70. Розуміння в. Липинським проблеми соціального закону.

Розглядаючи природу соціальних законів, В.Липинський виділяє принципи

суб’єктивності та волі. Історія твориться не за об’єктивними законами, а згідно з інтересами соціальних груп, зусиллями елітарних груп. Еліта – це активна меншість, яка створює держави та нації. В’ячеслав Липинський, на відміну від К.Маркса, вважав, що до класу люди належать, будучи поєднаними виконанням однієї суспільної функції. У суспільствах існує вертикальний і горизонтальний поділи на класи. Вертикальний поділ дає промисловий, хліборобський, фінансовий класи та інтелігенцію. Окреме місце посідає клас, пов’язаний з

комунікаціями, – телеграфні та поштові службовці, водії, залізничники. Горизонтальний поділ поділяє суспільство на стани: організатори й організовувані. Суспільство, поділене на класи та стани, постійно перебуває в процесі боротьби, конфлікту.

В’ячеслав Липинський вважав, що клас – це органічна, згуртована група, що містить різні колективи працівників. Завдяки об’єднанню сумісною діяльністю об’єктивно формуються спільні психічні переживання, що переходять із покоління до покоління. Головним класом у суспільстві В.Липинський вважає клас хліборобів (всіх, хто працює на землі, незалежно від масштабі землеволодіння). Він є носієм державної ідеї, і саме на нього український мислитель покладає надію щодо створення незалежної української держави.

Промисловому класові, до якого він зараховує і робітників, і підприємців-капіталістів, також відведено певне місце в соціальній структурі. Основною рушійною силою суспільства є “правляча верства” (еліта), головними ознаками якої є сила й авторитет. Еліта здатна організувати суспільство, може перебороти деструктивні суспільні тенденції, створити та захистити національну державу.

71. Особливості вчення в. Липинського про націю.

Нація — це всі мешканці Землі і громадяни певної держави, а не «пролетаріат» і не мова, віра, плем´я: «Коли я пишу в цій книзі про нас — "Ми українські націоналісти", — то це значить, що ми хочемо Української Держави, обіймаючої всі класи, мови, віри і племена Української Землі».

Основним елементом буття нації В. Липинський вважав територію, тому часто використовував термін «земля» у значенні «територія». Прив´язаність, любов до рідної землі посилює, за його словами, національну свідомість. Вів мову він і про «територіальну націю», що ґрунтується на почутті територіального патріотизму, який є основою будь-якої органічної нації, виникає з інстинкту осілості. Звідси походить сформульоване ним визначення українця: «Українцем, своїм близьким, людиною однієї нації є кожна людина, що органічно (місцем осідку і праці) зв´язана з Україною, не-українцем — є мешканець іншої землі».

В. Липинський не однобічно трактував націю, маючи переконання, що основною ознакою буття є територія, земля. Він постійно уточнював, поглиблював поняття нації, дійшовши висновку, що нацією не є громадянство або якась із його частин (селяни, інтелігенція чи пролетаріат). Не є нацією і держава. Наприклад, держава була, є і буде в Україні. Проте тільки в деякі історичні періоди держава в Україні спиралася на національну ідеологію місцевого громадянства, відмежовувалася територіально від інших держав. Саме тоді вона ставала державою українською.

Для того щоб із жителів України витворилася нація, вважав В. Липинський, потрібно: по-перше, щоб на її території постала така політично активна верства, котра має розвинене стихійне жадання влади, скріплене вірою в законність своїх жадань; по-друге, щоб ця верства була дисциплінована й об´єднана зсередини; по-третє, щоб вона була здатна розвинути в собі патріотизм; по-четверте, щоб серед громадянства в Україні знайшлися добрі організатори ідеології та виробництва, котрі змусили б рахуватися зі своїм авторитетом державу й у своїй діяльності знаходили б підтримку серед громадянства. Тільки за таких умов недорозвинена, недержавна українська народність, яка живе лише літературними мріями, могла б перетворитися на розвинену, реальну державну націю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]