Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
5.68 Mб
Скачать

2.4. Види авіарейсів

Авіаперевезення пасажирів поділяють на дві основні групи: регулярні і чартерні.

Регулярні рейси відбуваються за встановленими напрямками за твердим розкладом (річним чи сезонним) з частотою, обумовленою постійним пасажиропотоком. Вони можуть бути щоденні і щотижневі. При збільшенні пасажиропотоку може бути введений додатковий рейс.

Чартерні перевезення здійснюються за спеціальними замовленими рейсами поза розкладом. Чартерні авіарейси зазвичай організують у випадках, коли регулярні рейси авіаліній не справляються з навантаженням (у сезон) чи коли в даний пункт немає прямих рейсів, а також для конференцій, з'їздів, візитів делегацій, доставки глядачів на популярні змагання, для туристських програм.

Під чартером розуміється фрахт повітряного судна з екіпажем для виконання одиничного рейсу чи визначеної програми польотів поза твердим розкладом.

Чартерні рейси організуються як авіакомпаніями, що виконують регулярні комерційні рейси, так і перевізниками, що спеціалізуються винятково на чартерах.

У відношенні часу доби розрізняють денні та нічні рейси.

За побудовою маршруту розрізняють прямі і погоджені (стиковані) рейси, що завжди вказується в транспортних умовах туру.

Прямий рейс - переліт між двома пунктами, можливо з однією чи декількома посадками але без зміни літака.

Однак наскільки великим не був би ареал перевезень окремої авіалінії, охопити усю розмаїтість маршрутів неможливо і на значній кількості далеких напрямків пасажирам доводиться робити пересадку на рейси іншої авіакомпанії. Отже, погоджений (приєднаний, стикований, суміжний) рейс складається по суті з двох рейсів, взаємопов'язаних за часом прибуття і відправлення.

Погоджений авіамаршрут - це елемент подорожі, що передбачає пересадку туристів з одного літака на інший, наприклад, іншої авіалінії, з місцевої на міжнародну.

Компанії зацікавлені в максимальному скороченні втрат часу пасажирів на пересадку, тому при організації стикованих рейсів уводяться спеціальні (фірмові) автобуси і навіть швидкісні потяги для трансферу на інший термінал або аеродром. Якщо часовий розрив досить великий (більш ніж добу), то авіакомпанії надають пасажиру на період очікування стикованого рейсу гарний туристський сервіс (трансфер, розміщення, харчування, екскурсії), що часто входить у вартість перельоту. Окремо плануються човникові рейси, які спеціально чекають міжнародний рейс для оперативної доставки пасажирів до місць призначення в країні подорожування. На трансконтинентальних і далекомагістральних рейсах використовується практика побудови погоджених маршрутів через вузлові аеропорти - «gateway» або «hubs». Саме з цих великих регіональних міжнародних аеропортів здійснюються основні далекомагістральні перевезення. Наприклад, Shannon (Ірландія), Dьsseldorf, Frankfurt (Німеччина), Heathrow, Gatwick (Великобританія), Schiphol (Нідерланди), Zurich (Швейцарія), New York - JFK (CШA). Dubai (OAE), Changi (Сінгапур). Використання аеропортів-збірників дозволяє раціонально збільшити комерційне завантаження трансконтинентальних рейсів і використовувати на них найбільші авіалайнери, зокрема Boeing-747, Airbus - А380, які мають високі вимоги до критичної довжини злетно-посадкової смуги.