Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ме 1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

31.Прямі іноземні інвестиції:причини вивозу капіталу та наслідки для країн базування та для країн приймаючих

Прямі інвестиції – це створені за кордоном філії національних компаній або купівля контрольного пакету акцій іноземних фірм. До числа прямих інвестицій відносіть також фінансові підприємс-тва (банки, пенсійні фонди, страхові компанії), які є посередниками на фінансовому ринку і чер-ез які здійснюються прямі інвестиції. Придбання контрольних пакетів акцій іноземними фірмами та фінансовими компаніями також відносіть до прямого інвестування, а депозити та інші звичай-ні банківськ операції вважають портфельними інвестиціями.

Основні причини міграції капіталу:

-отримання більшого прибутку;

-зменшення рівня оподаткування;

-дивесифікація ризику.

Між інтересами експортерів і імпортерів капіталу існують об'єктивні протиріччя. Перші зацікавлені в якнайприбутковішому розміщення своїх вільних коштів, другі прагнуть до їхнього найдешевшого одержання, по можливості на пільгових умовах чи безоплатно.

Для країн-реципієнтів імпорт капіталу має такі позитивні наслідки:

  • долають проблеми внутрішнього виробництва, проблеми обмеженості ресурсів та їхнього ефективного використання;

  • створюються нові робочі місця;

  • іноземний капітал приносить нові технології, ефективний менеджмент;

  • прискорюються темпи НТП;

  • розширюється товарний експорт, тому що вивіз капіталу стає засобом заохочення вивезення товарів за кордон;

  • приплив капіталу сприяє поліпшенню платіжного балансу країни.

Негативні наслідки імпорту капіталу:

  • приплив іноземного капіталу витісняє місцевий капітал з прибуткових галузей. Це може призвести до однобокого розвитку країни і загроз її економічної безпеки;

  • безконтрольний імпорт капіталу може супроводжуватися забрудненням довкілля;

  • імпорт капіталу часто пов'язаний з проштовхуванням на ринок країни-реципієнта товарів, що вже пройшли свій життєвий цикл, а також знятих з виробництва в результаті недоброякісних властивостей;

  • імпорт позичкового капіталу веде до збільшення зовнішньої заборгованості країни.

До числа наслідків для країн, що експортують капітал, можна віднести:

  • вивіз капіталу за кордон без адекватного залучення іноземних інвестицій веде до уповільнення економічного розвитку;

  • вивезення капіталу негативно позначається на рівні зайнятості;

  • переміщення капіталу несприятливо позначається на платіжному балансі країни.

33.Тнк як субєкти зарубіжного інвестування

Транснаціональні корпорації (ТНК) - головна компанія їх належить капіталу однієї країни, а філії розкидані по багатьом країнам світу.

Переважна більшість сучасних міжнародних корпорацій мають форму ТНК. Розподіл міжнародних корпорацій на ТНК і МНК дуже умовно, оскільки в сучасних умовах найбільше значення має не те, капіталу скількох країн належить головна компанія корпорації, а глобальний характер її діяльності, інвестування і витяги прибутку. У цьому змісті міжнародними можна вважати всі корпорації, що мають хоча б одна закордонна філія, створена на основі прямих інвестицій. Однак очевидно, що в число ТНК можуть у такому випадку потрапити і дуже невеликі фірми, що мають одне-єдиний підрозділ по ту сторону границі. Насправді під ТНК прийнято розуміти лише дійсно великі міжнародні корпорації, що роблять істотний вплив на світовий ринок товарів і факторів їхнього виробництва.

Найбільш характерними рисами ТНК є: створення системи міжнародного виробництва,распыленного між багатьма країнами, але контрольованого з одного центра; висока інтенсивність внутрикорпорационной торгівлі між розташованими в різних країнах підрозділами; відносна незалежність у прийнятті операційних рішень від країн базування і приймаючих країн; глобальна структура зайнятості і межстрановая мобільність менеджерів; розробка, передача і використання передової технології в рамках замкнутої корпорационной структури; використання трансфертних цін(- це ціни на ресурси, що застосовуються у внутрішньому фірмовому обороті МК)