Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать
  1. Межі втручання редактора в оригінал.

У тоталітарних суспільствах межі втручання редактора в авторський ригінал досить широкі, особливо, що стосується контролю за дотриманням політичних . норм. У демократичних суспільствах використовують плюралістичні теорії редагування. При плюралістичних теоріях редакційною межею втручання редактора в текст є так званий “мовчазний компроміс”.

Укладання цього компромісу між редактором і автором прорходить у два етапи: на 1-му умови компромісу визначає редактор (або погоджуєтесь на виправлення і я публікую ваше повідомлення, або не погоджуєтесь і я не публікую), на 2-му умови компромісу визначає автор (погоджуюсь на виправлення, але в межах, які сам дозволяю).

У будь-якому разі редактор має узгоджувати з автором будь-яке виправлення, навіть найдрібніше. Межі втручання редактора в текст мають бути диференційовані залежно від того, яким єж виправлення: однозначним, неоднозначним чи багатозначним. Однозначні виправлення редактор робить відразу ручкою, а неоднозначні – олівцем.

Існують повіджомлення, які взагалі заборонено виправляти (офіційні документи, напр. закони, твори класиків)

6.Вимоги щодо виправлень, наклейок, вставок, вилучень в оригіналі

В оригіналі можуть бути виправи окремих знаків, слів тексту, що не змінюють кількість рядків на сторінці. Виправи дозволено друкувати на друкарській (складально-друкарській) машинці або комп’ютері чи вписувати від руки чорнилом (пастою) чорного кольору над неправильними знаками, словами.

Дозволено також наклеювати на неправильні знаки, слова, що їх виправляють, виправи, надруковані на машинці. У цьому разі знаки, слова, що

їх виправляють, треба закреслити, а виправи міцно приклеїти. Кількість таких виправ не може бути більша ніж п'ять на одній сторінці.

Дозволено також друкувати виправи безпосередньо на місці. неправильних знаків, слів, для чого останні треба зачистити, заклеїти чи зафарбувати білилом. Кількість таких виправ не зрегламентовано.

В оригіналі можуть бути наклейки (виправи тексту, які не змінюють кількості рядків на сторінці). Наклейки треба друкувати на друкарській (складально-друкарській) машинці або комп’ютері з тим самим шрифтом, що й текст оригіналу на тому самому папері, що й основний текст. Обсяг наклейки - від одного до кількох рядків чи абзаців. Кількість таких наклейок – не більша трьох на десяти сторінках оригіналу.

В оригіналі можуть бути вставки (виправи тексту, що збільшують кількість рядків на сторінці оригіналу). Вставки до одної сторінки оригіналу не можуть перевищувати 15 рядків. Рядки, то їх вилучають, треба заклеїти.

Обсяг вставок – не більший двох на десять рядків оригіналу. Сторінки вставками повинні бути сфальцьовані у формат оригіналу.

Вставки можуть бути вклеєні у текст з розрізанням сторінки чи підклеєі знизу. Не дозволено наклеювати вставки на бічні береги оригіналу.

В оригіналі можуть бути вилучення (виправи тексту, що зменшують кількість рядків на сторінці оригіналу). Рядки, що їх вилучають, треба заклеїти

Виправою, вставкою не треба вважати знаки, літери, символі індекси, познаки, яких немає на друкарській (складально-друкарській) машинці а також вписані від руки формули або авторські вказівки.

Література

  1. Стандарти у поліграфії (Стандартизація у видавничій поліграфічній та пакувальній справі): Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл./ Уклад. С.Ярема, В.Моргунюк, П.Пашуля, Б. Мамут. – К.; Л.,2004.– 312 с.

  2. Тимошик М. Книга для автора, редактора, видавця: Практичний посібник. – 2-ге вид., стереотипне. – К.: Наша культура і наука, 2006. – 560 с. ( Серія “ Бібліотека видавця, редактора, автора).

  3. Хойнацький М.Основи стандартизації і використання стандартів у видавництві. – К.: Вища школа, 1993. – 150 с.

  4. Ярема С.М. Технічне редагування: Навч. посіб. – К.: Ун-т “Україна”, 2003.– 284 с.

5. Справочна книга автора/Составит.: А.В.Мельников.– Сумы: Университетская книга, 2004. – 396 с.

1

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]