Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Жанри РЖК.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
759.3 Кб
Скачать

Критерії оцінювання заліку:

Студенти денної та заочної форми навчання складають залік, що передбачає усні відповіді на питання у співбесіді з викладачем і наявність виконаних практичних завдань.

Зараховано” виставляється за відповідь, яка містить вичерпне за сумою поданих знань розкриття всіх питань, розгорнуту аргументацію кожного положення, побудована логічно й послідовно, розкриває питання від його нижчих до вищих рівнів, а також містить приклади з журналістської практики – з історії та сучасності, які дають змогу судити про повноту уявлень студента з поставленого питання. Відповідь повинна бути викладена гарною, багатою мовою, відзначатися точним вживанням термінів, містити посилання на засвоєну навчальну літературу. У відповіді допускаються стилістичні помилки, неточне вживання термінів, довільне тлумачення фактів.

Незараховано” виставляється за відповідь, яка містить неповне за сумою виявлених знань висвітлення всіх запитань, поверхову аргументацію положень відповіді, допускає композиційні диспропорції, порушення логіки й послідовності викладу матеріалу, без прикладів з журналістської практики. Мова відповіді рясніє помилками та близька до суржику. 

Програма курсу

Тема 1 особливості радіомовлення

У структурі сучасних засобів масової інформації радіо залишається найбільш оперативним, що пов’язано з його повсюдністю та всюдипроникністю. Радіо є доступним для всіх верств населення, оскільки процес виробництва радіоприймачів технічно простий та дешевий. Ані телебачення, ані кінематограф сьогодні ще не мають технічних можливостей, які б давали можливість без попередньої підготовки виходити в ефір з будь-якого місця на планеті з розповіддю про подію або явище вже в момент їх початку. Ця обставина полегшує запрошення до мікрофона в ролі коментаторів найбільш актуальних і соціально значущих фактів та явищ представників громадськості, політичних діячів, фахівців своєї справи і, звичайно, учасників цих подій. Світова практика доводить, що радіо впевнено випереджає і пресу, і телебачення.

З усіх ЗМІ радіо є найбільш зручним (“комфортним”) для сприйняття аудиторією. Прослуховування радіопрограм, музичних композицій не потребує абсолютної уваги, його можна поєднати з виробничою діяльністю, з побутовими реаліями, відпочинком. Саме тому для багатьох радіо стало невід’ємним компонентом, органічною частиною життєдіяльності: зранку допомагає прокинутися, є своєрідним годинником. Певні програми (випуски новин, вікторини, шоу) асоціюються з конкретними (ранковий туалет, сніданок, збирання на роботу). Майже в кожному авто є радіоприймач, який є постійним супутником водіїв та пасажирів. Розмаїття форматів радіомовлення дає змогу кожному слухачу задовольнити свої рекреативні потреби.

Радіомовлення орієнтоване тільки на слухове сприйняття, тому більше, ніж інші ЗМІ, впливає на уяву. Розповідаючи про події, що відбуваються, ведучий на радіо активізує асоціативне мислення слухачів. Важливого значення при цьому набувають думки, слова, інтонації і взагалі будь-які звуки. Радіо надає можливості фантазувати, стимулює почуття, допомагає працювати свідомості та емоціям.

Радіо впливає на слухача у двох сферах – логічній (раціональній) та емоційній: факти об’єктивної дійсності, що становлять зміст публіцистичного твору, з допомогою слова як основного засобу вираження доносяться до реципієнта. Тут слово виконує свою комунікативну функцію. Реципієнт зіставляє факти, осмислює, робить логічно обґрунтовані висновки, які спонукають його до певних дій, допомагають зайняти соціально активну позицію; сфера емоційної дії, або сфера впливу на почуття: з допомогою експресії, техніки мови, а також різних виражальних засобів і прийомів. У слухача створюється такий емоційний стан, який і визначає його ставлення до фактів, подій, явищ.

СПЕЦИФІЧНІ ВИРАЖАЛЬНІ ЗАСОБИ РАДІОМОВЛЕННЯ

Природні виражальні засоби

Штучні виражальні засоби

  1. Усне слово

  2. Шуми (акустична характеристика подій)

  3. Музика

  1. Монтаж (акустичний, послідовний, паралельний)

  2. Акустичний колаж

  3. Голосовий грим

  4. Звукова мізансцена

  5. Технічні засоби звукоутворення (реверберація,

прийом “Буратіно”)