Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль правильній.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
243.71 Кб
Скачать

Тема № 2 методи променевої терапії

Актуальність теми: Сучасна променева терапія має великий арсенал методів. Раціональний вибір методу променевої терапії в значній мірі обумовлює позитивний ефект при лікуванні онкологічних хворих. Знання характеристик різних методів терапії та виконавчих приладів для їх реалізації допомагають в реалізації основних принципів променевої терапії.

На даному етапі навчання перед Вами поставлена мета (загальна) - уміти оцінювати лікувальні можливості різних методів променевої терапії та обирати їх для лікування злоякісних пухлин і не пухлинних захворювань.

Конкретні цілі:

  1. Трактувати можливості різних методів променевої терапії.

  2. Обирати метод та виконавчий прилад для променевої терапії патологічних осередків різних локалізацій, розмірів та стадій захворювання.

Джерела інформації:

1. Линденбратен Л.Д., Королюк И.П. Медицинская рентгенология и радиология. - М., 2000. - С. 639-655.

Клиническая рентгенорадіологія (руководство). Т.5.: Лучевая терапія опухолейц и неопухолевіх заболеваний.Под ред.. Г.А.Зедгенедзе.-М.: Медицина,1985, 496с.

3. Лушников Е.Ф. Лучевой патоморфоз опухолей человека. -М.:Медицина, 1977.-327с.

ета-пу

Етапи роботи

Час

хв.

Засоби

навчання

Об-ладнан-ня

Місце

проведення

занять

1.

2.

3.

4.

Перевірка ї корекція підготовки до заняття.

Самостійна робота із завданнями-тестами.

Розбір виконаних завдань

Підсумки роботи.

10

30

35

5

Граф логічної структури (додаток 2), таблиці,

стенди.

Індивідуальні

завдання-тести

Навчальна кімната

Методика проведення самостійної роботи студентів:

Кожен студент отримуєте індивідуальне завдання-тест, що містить виписку з історії хвороби пацієнта з онкологічним захворюванням, котрому призначено променеву терапію, яке має протягом 30 хвилин проаналізувати та відповісти на стандартні запитання. щодо різних видів променевої терапії та приладів для їх застосування

Оцінювання студентів:

Оцінюванню підлягає вміння студентів вирішувати ситуаційні завдання (виписка із історії хвороби пацієнта з онкологічним захворюванням, котрому призначено променеву терапію).

Оцінка визначається відповідно до затвердженої ректором ДонНМУ Інструкції з оцінювання та наведеної у схемі описування шкали

Тема № 3.

Основи променевої терапії пухлинних і

непухлинних захворювань.

Актуальність теми: В сучасній онкології під час лікування хворих на злоякісні пухлини хірургічні і променеві методи є основними, при чому поєднання їх при багатьох формах пухлин значно покращує результати терапії. В останні роки лікувальні заклади отримали можливість користуватися різними апаратами для дистанційного опромінення і великою кількістю джерел випромінювання, що значно підвищило ефективність променевої терапії пухлин.

Променева терапія є активним методом лікування хворих на різноманітні не пухлинні захворювання - радикуліти, запальні захворювання прямої кишки, пальців та кисті, шкіри, підшкірної клітковини, остеомієліт та інші. Обґрунтоване застосування терапії сприяє позитивному результату лікування, зменшує больовий синдром, прискорює одужання, дозволяє уникати інвазивних методів втручання.

Мета загальна - уміти оцінювати лікувальні можливості та вплив на організм променевої терапії злоякісних пухлин та не пухлинних захворювань.

Конкретні цілі:

  1. Вибрати мету променевої терапії пухлин.

  2. Вибрати метод та виконавчі прилади для променевої терапії пухлин різних локалізацій, розмірів, стадій.

  3. Намітити план променевого лікування (вибір доз, ритмів, полів, засобів збільшення радіотерапевтичного інтервалу).

  4. Провести засоби щодо попередження та боротьби з променевими реакціями.

  5. Інтерпретувати ефекти променевої терапії запальних, нервових, дегенеративно-дистрофічних захворювань.

  6. Вибрати метод і дози променевої терапії при не пухлинних захворюваннях.

Джерела інформації:

1.Линденбратен Л.Д., Королюк И.П. Медицинская рентгенология и радиология. - М., 2000.-С. 623-655, 661-664.

2. Клиническая рентгенорадіологія (руководство). Т.5.: Лучевая терапія опухолейц и неопухолевіх заболеваний.Под ред.. Г.А.Зедгенедзе.-М.: Медицина,1985, 496с.

3. Лушников Е.Ф. Лучевой патоморфоз опухолей человека. -М.:Медицина, 1977.-327с.

- виписка з історії хвороби онкологічного хворого з найбільш типовою локалізацією пухлини, котрому призначено променеву терапію та стандартні запитання щодо планування променевої терапії (виконавчі прилади, дози, засоби щодо профілактики променевих реакцій),

- виписка з історії хвороби пацієнта з не пухлинними захворюваннями та стандартні запитання щодо планування променевої терапії (виконавчі прилади, методи, дози)

і виконайте його самостійно.

Технологічна карта проведення практичного заняття.

ета-пу

Етапи роботи

Час

хв.

Засоби

навчання

Об-лад-нан-ня

Місце

проведення

занять

1.

2.

3.

4.

Перевірка ї корекція підготовки до заняття.

Самостійна робота із завданнями-тестами.

Розбір виконаних завдань

Підсумки роботи.

10

30

35

5

Граф логічної

структури теми,

стенди, таблиці.

Індивідуальні

завдання-тести

Навчальна кімната

Методика проведення самостійної роботи студентів:

Кожен студент отримуєте індивідуальне завдання-тест, що містить ситуацію, котра потребує оцінки питань клінічної дозиметрії або виписку з історії хвороби пацієнта, яке має протягом 30 хвилин проаналізувати та відповісти на стандартні запитання.

Оцінювання студентів:

Оцінюванню підлягає вміння студентів вирішувати завдання, що містять ситуацію, котра потребує оцінки гранично допустимих доз, засобів захисту від іонізуючих випромінювань або виписку з історії хвороби пацієнта з онкологічним захворюванням, котрому призначено променеву терапію) та стандартні запитання щодо радіочутливості органів і тканин, мети, виду променевої терапії, джерел випромінювання, полів, доз, ритмів опромінювання, загальних та місцевих реакцій на опромінювання.

Оцінка визначається відповідно до затвердженої ректором ДонНМУ Інструкції з оцінювання та наведеної у схемі описування шкали