Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терміни 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Облікові регістри, техніка та форми бо

  1. Автоматизована (комп'ютерна) форма обліку - форма об­ліку, яка ґрунтується на комплексному використанні ЕОМ, що за­безпечують автоматизований процес збирання, реєстрації і опра­цювання облікової інформації, необхідної для контролю й управ­ління.

  2. Журнальна форма обліку - система типових взаємопов'я­заних журналів і відомостей, де комплексно відображається фі­нансово-господарська діяльність підприємства.

  3. Коректурний спосіб виправлення помилок - це виправ­лення помилок шляхом закреслення неправильного запису одні­єю рискою, написання зверху правильної суми або тексту з надпи­сом „Виправлено" та підписом особи, яка зробила виправлення.

  4. Облікові регістри - носії інформації спеціального формату і будови, призначені для реєстрації, групування й узагальнення господарських операцій, оформлених відповідними первинними документами.

  5. Облікова реєстрація - записи господарських операцій в облікові регістри.

  6. Спосіб додаткових проводок - спосіб виправлення поми­лок, який застосовується, коли в облікових записах кореспонден­цію рахунків вказано правильно, але операцію записано в меншій сумі, ніж потрібно.

  7. Спосіб „червоне сторно" - повторне проведення бухгалтер­ського запису в тій самій кореспонденції рахунків, що й помил­ковий запис, але червоним чорнилом, що означає від'ємні числа.

  8. Спрощена форма бухгалтерського обліку - форма веде­ння обліку, яка згідно із законодавством використовується підпри­ємствами малого бізнесу.

  9. Форма бухгалтерського обліку - система взаємопов'яза­них між собою облікових регістрів встановленої форми і змісту, що зумовлює послідовність і способи відображення облікових записів.

Основи бухгалтерської звітності

  1. Автономність підприємства (принцип підготовки фінансо­вої звітності) - принцип, згідно з яким підприємство розгляда­ється як юридична особа, яка відокремлена від власників (тому особисте майно і зобов'язання власників не повинні відобража­тись у фінансовій звітності підприємства).

  2. Безперервність діяльності (принцип підготовки фінансо­вої звітності) - принцип, що передбачає оцінку активів і зобо­в'язань підприємства, виходячи з припущення, що його діяль­ність триватиме далі.

  3. Бухгалтерська звітність - звітність, що складається на під­ставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб пев­них користувачів.

  4. Валюта звітності - грошова одиниця України.

  5. Звіт про власний капітал - звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

  6. Звіт про рух грошових коштів - звіт, що відображає над­ходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності під­приємства у звітному періоді.

  7. Звіт про фінансові результати - звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

  8. Звітність - система узагальнених і взаємопов'язаних показ­ників поточного обліку, які характеризують результати госпо­дарської діяльності підприємства за звітний період.

  9. Історична (фактична) собівартість (принцип підготовки фінансової звітності) - принцип, який визначає пріоритет оцінки активів виходячи з витрат на їх виробництво та придбання.

  10. Консолідована фінансова звітність - звітність, що відо­бражає фінансовий стан і результати діяльності юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці.

  11. Користувачі звітності - фізичні та юридичні особи, що по­требують інформації про діяльність підприємства для прийняття рішень.

  12. Нарахування та відповідність доходів і витрат (принцип підготовки фінансової звітності) - принцип, згідно з яким для визначення фінансового результату звітного періоду слід зістави­ти доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому витрати відображаються в об­ліку із звітності у момент їх виникнення, незалежно від часу над­ходження і сплати грошей.

  13. Обачність (принцип підготовки фінансової звітності) -принцип, згідно з яким методи оцінки, що застосовуються в бухгалтерському обліку, повинні запобігати заниженню оцінки зо­бов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підпри­ємства.

  14. Облікова політика - сукупність принципів, методів і про­цедур, що використовуються підприємством для складання та по­дання фінансової звітності.

  15. Періодичність (принцип підготовки фінансової звітності) -принцип, який припускає розподіл діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.

  16. Повне висвітлення (принцип підготовки фінансової звіт­ності) - принцип, згідно з яким фінансова звітність повинна міс­тити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки опера­цій та подій, яка може вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

  17. Подія після дати балансу - подія, яка відбувається між да­тою балансу і датою затвердження керівництвом фінансової звіт­ності, підготовленої до оприлюднення, яка вплинула або може вплинути на фінансовий стан, результати діяльності та рух кош­тів підприємства.

  18. Послідовність (принцип підготовки фінансової звітності) -принцип, який передбачає постійне (із року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміна облікової полі­тики повинна бути обґрунтована і розкрита у фінансовій звітності.

  19. Превалювання змісту над формою (принцип підготовки фінансової звітності) - принцип, згідно з яким операції повинні обліковуватись відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

  20. Примітки до фінансових звітів - сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обґрунтованість статей фі­нансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої перед­бачено відповідними положеннями (стандартами).

  21. Розкриття - надання інформації, яка є суттєвою для корис­тування із фінансової звітності.

  22. Рух грошових коштів - надходження і вибуття грошових коштів та їх еквівалентів.

  23. Стаття - елемент фінансового звіту, який відповідає крите­ріям, установленим Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

  24. Суттєва інформація - інформація, відсутність якої може вплинути на рішення користувачів фінансової звітності.

25. Фінансова звітність - бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.