Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_3_fin.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
14.53 Mб
Скачать

6.3 Дахові кондиціонери

Даховий кондиціонер, або руфтоп – це холодильна машина, конструктивно виконана у вигляді моноблоку і призначена для встановлювання на покрівлі будівель (рис. 6.10). Якщо дах похилий, то кондиціонер монтується на спеціальній рамі.

Кондиціонери цього типу дозволяють здійснювати вентиляцію, охолодження і підігрів повітря. Для економії енергії використовується змішувальна камера, де рециркуляційне повітря змішується зі свіжим у необхідній пропорції. Підігрівати повітря можливо різними шляхами: роботою кондиціонеру у режимі теплового насосу, використанням електричних, водяних або газових нагрівачів. Охолодження конденсатору – повітряне, з допомогою вбудованих осьових вентиляторів.

Д іапазон потужностей – від 8 до 140 кВт, а витрат повітря – від 1500 до 25000 м3/год. Переваги: простота монтажу, компактність, висока надійність і економічність, низький рівень шуму. Звичайно кондиціонери цього типу використовуються у супермаркетах, спортивних будівлях, великих залах і т.п.

Рис. 6.10. Даховий кондиціонер

6.4 Шафові кондиціонери

Ш афові кондиціонери являють собою моноблок, призначений для встановлювання в приміщенні, де необхідно регулювати температуру повітря (рис. 6.11). Потужність таких кондиціонерів складає 11-80 кВт. Основною перевагою є простота монтажу і обслуговування. Основні компоненти розташовані у внутрішньому блоці, доступ до яких забезпечується з лицьового боку кондиціонера. Шафові кондиціонери виконуються як з повітряним, так і з водяним охолодженням конденсатора.

Рис. 6.11. Шафовий Прецизійні кондиціонери є різновидом шафових. Вони ви-

кондиціонер користовуються у комп’ютерних залах, АТС. Ці надійні кон-

диціонери можуть підтримувати з високою точністю не тільки задану температуру (±1ºC), а і відносну вологість (±2%).

6.5 Центральні кондиціонери

Центральні кондиціонери – це промислові кондиціонери, які використовуються для обробки повітря в громадських будівлях і в технологічних приміщеннях (рис. 6.12). Центральні кондиціонери є неавтономними кондиціонерами, що заб езпечуються ззовні холодом (підведенням холодної води від чиллера або фреону від компресорно-конденсаторного блоку), теплом (підведенням гарячої води або пари від системи опалення) та електроенергією для приводу вентилятора, Рис.6.12 Центральний кондиціонер насосів, запірно-регулюючих апаратів на

повітряних і рідинних комунікаціях.

Центральні кондиціонери можуть використовуватися для обслуговування декількох середнього розміру приміщень або одного великого приміщення. Цей тип кондиціонерів випускається у виконанні з уніфікованих типових секцій.

Центральні кондиціонери можуть бути прямоточними (обробляють тільки зовнішнє повітря) та з рециркуляцією (обробляють суміш зовнішнього і рециркуляційного повітря). Використання рециркуляції і теплоутилізації дозволяє істотно скоротити витрати теплової енергії.

Переваги цього типу кондиціонерів такі: можливість підтримання потрібної температури, вологості і рухомості повітря в приміщеннях великого об’єму, подача свіжого повітря в приміщення. До недоліків можна віднести необхідність проведення складних монтажних робіт, прокладання по будівлі протяжних комунікацій (повітроводів та трубопроводів), неможливість завдання різної температури для приміщень, які обслуговуються одним центральним кондиціонером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]