Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.рек.семін.занять_АП 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій Методичні рекомендації до семінарських занять

з дисципліни «Адміністративне право»

для студентів денної форми навчання

Київ – 2012

ВСТУП

Предметом навчальної дисципліни є: Поняття адміністративного права як галузі права. Предмет та метод правового регулювання адміністративного права. Джерела адміністративного права, та їх система. Місце адміністративного права у правовій системі України. Поняття адміністративно-правової норми. Ознаки адміністративно-правових норм. Реалізація адміністративно-правових норм. Основні поняття категорії «управління». Державне управління як особливий вид соціального управління. Характерні особливості державного управління. Принципи державного управління. Співвідношення державного управління і виконавчої влади. Поняття міжгалузевого управління. Поняття адміністративно-правових відносин. Особливості адміністративно-правових відносин. Види адміністративно-правових відносин. Склад адміністративно-правових відносин, його елементи. Об'єкт адміністративно-правових відносин. Суб'єкти адміністративно-правових відносин. Зміст адміністративно-правових відносин. Поняття методів державного управління. Форми державного управління. Правові акти державного управління. Поняття та система способів забезпечення законності. Принципи законності у сфері державного управління. Контроль та нагляд у державному управління. Адміністративна відповідальність. Поняття адміністративного правопорушення. Ознаки адміністративного проступку (правопорушення). Ознаки адміністративного правопорушення, які мають юридичне значення. Адміністративне стягнення та його види. Поняття адміністративного процесу та його зміст. Адміністративно-процесуальна норма. Адміністративно-процесуальна діяльність. Види адміністративних проваджень. Стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення. Провадження за зверненнями громадян. Адміністративно-правове регулювання у сфері економіки. Адміністративно-правове регулювання у сфері підприємницької діяльності.

Метою вивчення навчальної дисципліни є засвоєння теоретичних знань та здобуття практичних навичок у сфері застосування норм адміністративного права, формування у студентів правової свідомості, підвищення правової культури в сфері адміністративних правовідносин, що допоможе студентам, а в майбутньому професійним менеджерам та керівникам підприємств, установ, організацій стати повноцінними учасниками адміністративних правовідносин та за допомогою набутих знань реалізовувати свої права та захищати їх від порушень.

Завданням навчальної дисципліни є формування наступних умінь:

формування вмінь та навичок аналізувати характер та зміст адміністративних правовідносин, що виникають, змінюються та припиняються в процесі здійснення виконавчо-розпорядчої діяльності органів виконавчої влади, з’ясовувати причинно-наслідкові зв’язки в правовідносинах, аналізувати й узагальнювати зміст нормативно-правових актів у системі адміністративного права, порівнювати юридичні факти на основі здобутих знань та розглянутих практичних ситуацій.

Семінар 1.