Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_24-32.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
478.36 Кб
Скачать

Перехідні втулки

Закріплення інструментів на свердлувальних верстатах звичайно виробляється за допомогою конуса Морзе. Залежно від розмірів верстатів їх шпінделі мають внутрішні конуси Морзе від № 1 до 5. У більшості настільних свердлувальних верстатів шпіндель має не внутрішній конус, а хвостовік з конусом для закріплення патронів.

Перехідні втулки застосовуються для кріплення інструменту, конус Морзе якого менше, ніж конус в шпінделі.

На заміну інструменту, закріплюваного в конусі шпінделя безпосередньо або через перехідні втулки, потрібні значні витрати часу. Скорочення часу на видалення інструменту з конуса шпінделя досягається застосуванням виштовхуючого кільця.

Швидкозмінні патрони

При обробці точних отворів або отворі з фасками, кільцевими канавками і т.п. доводиться послідовно виробляти свердлення, зенкерування, розгортання і т.д. Якщо інструменти з конусним хвостовиком закріплювати безпосередньо в шпінделі верстата і кожного разу вибивати клином, то на це витрачатиметься дуже багато допоміжного часу.

Для підвищення продуктивності застосовують швидкозмінні патрони,

що дозволяють в короткий час замінювати ріжучий інструмент. Деякі конструкції патронів дозволяють виробляти заміну без зупинки шпінделя верстата.

Для легких робіт використовуються швидкозмінні патрони з провідними кульками. Вони прості по конструкції і допускають зміну інструменту без зупинки шпінделя верстата.

Рисунок 1 - Швидкозмінні патрони: а) з провідними кульками, б) з шпилькою

Більшість інструментів, забезпечених конусними, циліндровими і квадратними хвостовиками, закладаються в патрон за допомогою змінних втулок.

На фіг. 3 представлений набір втулок до швидкозмінних патронів; перед роботою всі інструменти, вживані для даної операції, наперед закріплюються в своїх змінних втулках.

Рисунок 2 - Втулки до швидкозмінних патронів

На рисунку 2 показані: а і б — втулки для інструментів з конічним хвостовиком; віг — втулки гойдаються з кульовим поясочком К для розгорток з конічним хвостовиком; д і е — втулки з цанговим затиском для свердел і інших інструментів з циліндровим хвостовиком; ж і з — втулки гойдаються з кульовим поясочком і цанговим затиском для розгорток і мітчиків з циліндровим хвостовиком; і — втулка гойдається для мітчиків з квадратом. Кулькові швидкозмінні патрони застосовуються для легких робіт. На крупних свердлувальних верстатах для важких робіт рекомендується застосовувати швидкозмінні двохкулачкові патрони, які звичайно виготовляються з хвостовиками конус Морзе № 4 і 5. До кожного такого патрона виготовляється комплект змінних втулок з внутрішніми конусами Морзе № 1, 2, 3 і 4, що дозволяє закріплювати різний інструмент.

У випадках, коли на свердлувальних верстатах інструменту задається подвійний напрям для його зв'язку з шпінделем верстата, можна використовувати патрон з штиковим замком (рисунок 3), Цей патрон дозволяє швидко замінювати інструмент і в той же час не заважає йому самовстанавлюватися в кондукторних втулках, оскільки в сполученні патрона з циліндровою посадочною частиною інструменту передбачається великий зазор. Хвостовики інструментів і розточувальних качалок забезпечуються в цьому випадку поводковими штифтами, що легко заводяться в прорізі патрона.

Рисунок 3 - Патрон з штиковим замком

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]