Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРограмма геополитики 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

Тема 9. Сша в системі сучасних геополітичних відносин.

Геополітичне становище США: концептуальні розробки та реальність.

Етапи формування сучасної геополітичної стратегії США. Історичні витоки та передумови концептуалізації панамериканізму. «Панамериканізм» (Pax Americana) та його концептуальні засади. Концепції, доктрини, стратегії новітнього американського імперіалізму.

Два підходи (республіканці, демократи) та чотири версії щодо геостратегії США. Бінарні пари: ізоляционізм – опора на власні сили; глобальне втручання –опора на власні сили; вибіркове втручання - опора на союзні режими; глобальне втручання - опора на союзні режими. Концепції Б.Доуєла, П. Тарноф, Ч. Купчан, К.Холмса, Д.Куєйла, У. Кристофеар, Є. Лейка, Л.Аспина, С.Тєлботта та ін. Американські стратегічні інтереси в Центральній Азії, на Кавказі, в Індії. Японія в американській геополітиці.

Сучасна стратегія національної безпеки США.Військово-стратегічні підходи США. Новітні військові стратегії. Ядерна революція Буша. Перспективи НАТО.

Контрглобалізм, контрвестернізація та антіамериканізм.

Тема 10. Геополітичні стратегії регіонів сучасної Європи.

Геополітична національна стратегія країн Західної Європи: специфіка розвитку наприкінці ХХ століття; зовнішньоекономічна та геополітична стратегія Франції;

зовнішньоекономічна стратегія та місце на геополітичній авансцені Німеччини;

геополітичні виміри концепції національної безпеки Великобританії.

Боротьба Тоні Блера та уряду Великобританії за “глобальні цінності” та зволікання на глобальне втручання США: стратегічне блокування за атлантичною традицією.

Країни Центральної та Східної Європи: національні орієнтири та геополітичні стратегії. Геополітичні оцінки європейської інтеграції. Зіткнення двох процесів: розмивання національних кордонів як розмивання національної ідентичності в “природних” умовах глобалізації та поширення єврорегіонів та автономних утворень як “розривання Європи на клаптевий простір”. Природня тенденція чи “план ігри”?

Концепція Ж.Парвулеско щодо тактики “наступальної контрінтервенції” Європи у Латинську Америку у противіс американському проникненню у Африку. Концепції вісі: Париж –Берлін- Москва –Нью-Делі –Токіо як план реалізації мета-історичної ініціативи Франції щодо великоконтинентальної інтеграції у противіс США та його знаряддя-“ісламізма”. Великий імперський тріумф континентального союзу Франції, Німеччини, Росії проти союзу Китая та США.

Держави Балтії в системі геополітичних відносин. Сучасні ідеї “євроатлантичного причорномор» як інтерпретація класичної польскої доктрини “міжмор’я” (автор- Лешек Мочульський).

Балканська криза: геополітичний вимір. Стратегія Н.Саркозі щод створення “Середземноморської єдності” (країн: Турція-Франція-Іспанія-Португалія- Греція)

Перспективи континентальних чи морських союзів.

Тема 11. Стратегічні моделі геополітичного розвитку Азії.

Розвиток та геополітичні пріоритети азіатських країн «континентальної вісі».

Арабський Схід: проблеми національної та регіональної безпеки та геополітичне самовизначення. Ісламський фундаменталізм та «Ісламістский Інтернаціонал». Ісламський тероризм: види, прояви та геополітичні наміри.

Країни «Рімленду» та система зовнішньоекономічної взаємодії. Пріоритети національної безпеки Азіатсько-Тихоокеанського регіону.