Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

11.2. Система аналізу капіталовкладень корпорацій.

У цілому варто вважати, що найбільш об’єктивна оцінка проекту повинна бути комплексною і враховувати багато аспектів проекту в тому числі з урахуванням різних зважуючих коефіцієнтів.

По кожному з наведених аспектів як результат аналізу проекту виставляється експертна оцінка по десятибальній системі (Кі=1¸10). Інтегральна оцінка буде дорівнює сумі добутків окремої оцінки (Кі) і її вагового коефіцієнта (aі):

При цьому, максимальне значення інтегральної оцінки, побудованої по наведеній схемі дорівнює:

11.3. Досвід розвинених країн та особливості капіталовкладень в Україні

Необхідно розуміти, що великий інтерес щодо капіталовкладень становить для нас досвід західноєвропейських та американських корпорацій. В тих країнах капіталовкладення розподіляються на групи за категоріями залежно від мети:

  • перша – вимушені капіталовкладення;

  • друга – збереження позицій на ринку;

  • третя – оновлення основних виробничих фондів, особливо верстатів і апаратів;

  • четверта – економія витрат;

  • п’ята – збільшення прибутків;

  • шоста – «ризикові» капіталовкладення.

До першої групи належать капіталовкладення, які здійснюються, наприклад, з метою підвищення надійності й техніки безпеки на виробництві відповідно до нових законодавчих актів або інших абсолютно обов’язкових обставин. У цьому разі не постає питання, здійснювати інвестиції чи ні.

Друга група охоплює капіталовкладення, які потрібні для того, щоб корпорація змогла втримати свої позиції на ринку, а також зберегти створену репутацію і зайняте положення.

Капіталовкладення третьої групи призначені для підтримування безперервної діяльності корпорації та підвищення технічного рівня виробництва (наприклад, за рахунок встановлення досконаліших і продуктивніших верстатів і апаратів, впровадження нової технології виробництва).

До четвертої групи належать капіталовкладення, які мають на меті скоротити витрати, що врешті-решт сприяє підвищенню продуктивності праці в корпорації та її прибутковості.

Капіталовкладення п’ятої групи спрямовані на збільшення прибутків, що, у свою чергу, сприяє підвищенню прибутковості. Це часто пов’язується з розширенням «традиційних» сфер діяльності корпорації.

До шостої групи належать капіталовкладення, пов’язані зі значним ризиком (наприклад,

Норма прибутку (процент прибутку, який повинен забезпечити капіталовкладення) у розглянутих групах капіталовкладень може бути такою: у першій групі відсутньою; у другій - становити 6%; у третій – 12 %; у четвертій – 15 %; у п’ятій – 20 %; у шостій – 25 %. Наведені значення, безперечно, треба розглядати лише як орієнтовні.

Особливості стану капіталовкладень в Україні

Необхідно розуміти, що економічний ситуація та інвестиційна привабливість по регіонах України має неоднорідний характер. Це значною мірою пов’язано з рівнем промисловості, розвиненістю сільського господарства, державною підтримкою та іншими чинниками по кожному регіону України окремо. Інвестиційна привабливість України загалом і кожної області зокрема визначається насамперед інвестиційним кліматом.

Отже, потрібен новий підхід до формування і здійснення інвестицій із використанням можливостей регіонального самоуправління і регульованих ринкових відносин. При цьому сам перехід до такої економіки потребує докорінної зміни всієї системи управління інвестиційною діяльністю у регіоні (області, великому місті). Тому виникає гостра необхідність у проведенні роботи по створенню такої системи управління інвестиційно-структурною політикою і процесом реалізації проектів, яка сприяла б забезпеченню нормального функціонування територіальних утворень, вирішенню комплексу економічних, соціальних, екологічних, містобудівних та інших проблем.