Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країнознавство_2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

3. Зміст дисципліни за модулями Змістово-тематичний модуль 4.1. Країни Східної Європи.

Тема: 4.1.1. Російська Федерація.

Загально-географічні відомості та особливості геополітичного положення Росії. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Українська діаспора в Росії. Основні етапи історичного розвитку. Основні напрями соціально-економічних реформ у 90-х рр. XX ст.. Прийняття Конституції РФ (грудень 1993 р.). Історія виникнення державних символів РФ. Сучасний державно-політичний устрій РФ. Органи федеральної і місцевої влади та їх повноваження. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики. Проблема сепаратизму в Росії. Загальна характеристика господарства РФ. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони РФ та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон. Збройні сили та військово-промисловий потенціал РФ. Приоритетні напрями зовнішньої політики РФ. Відносини з країнами Західної Європи та США. Відносини з країнами Центральної та Південно-Східної Європи. Відносини з країнами СНД. Відносини з країнами Азії, Африки та Латинської Америки. Російсько-українські відносини на сучасному етапі. Участь Росії у міжнародних організаціях. Видатні діячі російської культури. Основні тенденції розвитку російської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема: 4.1.2. Республіка Білорусь.

Загально-географічні відомості та особливості геополітичного положення РБ. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Українська діаспора в РБ. Основні етапи історичного розвитку.

Сучасний державно-політичний устрій РБ, символи державної влади. Органи державної і місцевої влади та їх повноваження. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики. Загальна характеристика господарства РБ. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони РБ та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Збройні сили та військово-промисловий потенціал РФ. Приоритетні напрями зовнішньої політики РБ. Російсько-білоруські відносини та створення Союзу Білорусі та Росії (1997 р.). Українсько-білоруські відносини на сучасному етапі. Білорусь і міжнародні організації. Видатні діячі білоруської культури. Основні тенденції розвитку білоруської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Змістово-тематичний модуль 4.2. Країни Південно-Східної Європи

Тема:4.2.3. Республіка Сербія.

Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування Сербії. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Українська діаспора в Сербії. Основні етапи історичного розвитку. Причини розпаду СРЮ та утворення у 2003 р. державного об'єднання Сербія і Чорногорія (СіЧ).Причини відокремлення Чорногорії від СІЧ (2006р.). Сучасний державно-політичний устрій Сербії. Історія виникнення державних символів РС. Органи федеральної і місцевої влади та їх повноваження. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики. Проблема сепаратизму в Сербії. Загальна характеристика господарства Сербії. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони Сербії та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон. Збройні сили та військово-промисловий потенціал Сербії. Приоритетні напрями зовнішньої політики Сербії. Відносини з ЄС. Сербсько-українські відносини на сучасному етапі. Участь Сербії у міжнародних організаціях. Видатні діячі сербської культури. Основні тенденції розвитку сербської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема: 4.2.4. Республіка Чорногорія.

Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування РЧ. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Основні етапи історичного розвитку.

Засади утворення Союзної Республіки Югославія (1992 р.) та роль в ній Чорногорії. Принципи функціонування державного об'єднання Сербія і Чорногорія (СІЧ). Причини відокремлення Чорногорії від СІЧ (2006р.). Сучасний державно-політичний устрій РЧ. Історія виникнення державних символів РЧ. Органи державної влади РЧ. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики. Загальна характеристика господарства РЧ.

Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Значення туристичної сфери в економіці країни. Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон. Збройні сили. Приоритетні напрями зовнішньої політики РЧ. Відносини з ЄС. Чорногорсько-українські відносини на сучасному етапі. Участь Чорногорії у міжнародних організаціях. Видатні діячі чорногорської культури. Основні тенденції розвитку чорногорської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема:4.2.5. Республіка Словенія. Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Основні етапи історичного розвитку. Причини загострення словенсько-сербських відносин на початку 90-х рр. XX ст. та відокремлення Словенії від СФРЮ (1991р.). Сучасний державно-політичний устрій РС. Історія виникнення державних символів РС. Органи державної влади РС. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики РС. Загальна характеристика господарства Словенії. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони Словенії та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Збройні сили. Приоритетні напрями зовнішньої політики Словенії. Словенсько-українські відносини на сучасному етапі. Участь Словенії у міжнародних організаціях. Видатні діячі словенської культури. Основні тенденції розвитку словенської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема: 4.2.6. Республіка Хорватія.

Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Українська діаспора в Хорватії. Основні етапи історичного розвитку. Причини загострення хорвато-сербських відносин на початку 90-х рр. XX ст. та відокремлення Хорватії від СФРЮ (1991р.). Сучасний державно-політичний устрій Хорватії. Історія виникнення державних символів РХ. Органи державної влади. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики. Загальна характеристика господарства Хорватії. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони Хорватії та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон. Збройні сили. Приоритетні напрями зовнішньої політики Хорватії. Відносини з ЄС. Хорватсько-українські відносини на сучасному етапі. Участь Хорватії у міжнародних організаціях. Видатні діячі хорватської культури. Основні тенденції розвитку хорватської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема:4.2.7. Республіка Боснія і Герцеговина. Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування БІГ. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Основні етапи історичного розвитку. Перші слов'янські державні утворення на боснійських землях у УП-ХІУ ст.. Становище боснійських земель під владою Османської імперії та Імперії Габсбургів у XV- на початку XX ст.. Входження БІГ до складу Королівства сербів, хорватів і словенців ( з 1929 р. Королівство Югославія). БІГ під час Другої світової війни. Боснія і Герцеговина у складі Федеративної Народної Республіки Югославія ( з 1963 Соціалістична Федеративна Республіка Югославія - СФРЮ). Оголошення державного суверенітету БІГ (квітень 1992 р.) Причини розгортання громадянської війни на території БІГ. Роль світової спільноти у врегулюванні конфлікту. Сучасний державно-політичний устрій БІГ. Історія виникнення державних символів БІГ. Органи державної влади. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Основні напрями внутрішньої політики. Загальна характеристика господарства БІГ. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон. Збройні сили. Приоритетні напрями зовнішньої політики БІГ. Відносини з ЄС. Відносини БІГ з Україною на сучасному етапі. Участь БІГ у міжнародних організаціях.

Видатні діячі культури БІГ. Основні тенденції розвитку культури БІГ на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема: 4.2.8. Республіка Македонія. Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Основні етапи історичного розвитку. Македонські землі під владою Болгарського царства ( ІХ-ХІУ ст.). Становище македонських земель під владою Османської імперії у XIV- на початку XX ст.. Входження Македонії у 1918 р. до Королівства сербів, хорватів і словенців ( з 1929 р. Королівство Югославія). Македонія у складі Федеративної Народної Республіки Югославія ( з 1963 Соціалістична Федеративна Республіка Югославія - СФРЮ). Оголошення Македонією незалежності (листопад 1991 р.). Сучасний державно-політичний устрій РМ. Історія виникнення державних символів РМ. Органи державної влади РМ. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Збройні сили. Основні напрями внутрішньої політики РМ. Проблема албанського сепаратизму. Загальна характеристика господарства РМ. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон. Приоритетні напрями зовнішньої політики РМ. Відносини Македонії з ЄС. Специфіка греко-македонських відносин. Македонсько-українські відносини на сучасному етапі. Участь РМ у міжнародних організаціях. Видатні діячі македонської культури. Основні тенденції розвитку македонської культури на сучасному етапі. Засоби масової інформації. Державні свята.

Тема: 4.2.9. Грецька Республіка. Загально-географічні відомості та особливості геополітичного розташування. Адміністративно-територіальний поділ та основні адміністративні центри. Історико-географічні області. Структура населення та його національний склад. Основні релігійні конфесії. Основні етапи історичного розвитку. Грецькі землі під владою Туреччини (XIV -XIX ст.). Греція під час Першої та Другої світових війн. Внутрішньополітичні проблеми у другій половині XX ст.. Сучасний державно-політичний устрій Греції. Історія виникнення державних символів ГР. Органи державної влади ГР. Провідні політичні партії та громадські об'єднання. Збройні сили. Основні напрями внутрішньої політики ГР. Загальна характеристика господарства ГР. Господарська оцінка природних умов і ресурсів. Економіко-географічне районування. Промислові райони Греції та їх специфіка. Основні галузі промисловості та сільського господарства. Роль туристичної індустрії в економіці країни. Приоритетні напрями зовнішньої політики ГР. Греко-турецькі протиріччя з приводу кіпрської проблеми. Греко-українські відносини: історія і сучасність.