Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 - власний капітал.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Облік додаткового, резервного, вилученого капіталу та

нерозподіленого прибутку

Додатковий капітал на малому підприємстві складається з емісійного доходу; іншого вкладеного капіталу; дооцінки активів; безоплатного одержання необоротних активів; іншого додаткового капіталу.

Облік додаткового капіталу ведеться на рахунку 42 «Додатковий капітал», де за кредитом відображається збільшення емісійного доходу, інші внески учасників, збільшення вартості основних засобів під час проведення індексації таких об’єктів, надходження безоплатно отриманих необоротних активів, збільшення іншого додаткового капіталу підприємства.

Збільшення емісійного доходу шляхом надходження коштів на рахунок в банку:

Дт

Кт

Проведена дооцінка основних засобів:

Дт

Кт

Безоплатне одержання необоротних активів:

Дт

Кт

Якщо засновники підприємства приймуть рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок додаткового капіталу, то це буде відображено наступним записом:

Дт

Кт

Кошти резервного капіталу використовуються відповідно до напрямків, передбачених в установчих документах: як правило, у випадку недостачі прибутку за рахунок резервного (страхового) капіталу покриваються непередбачені витрати, погашаються борги перед кредиторами при ліквідації товариства.

На підприємства малого бізнесу не розповсюджується вимога щодо обов’язковості створення резервного капіталу в розмірі 25% від зареєстрованої суми статутного капіталу, він створюється на підприємстві за рішенням власника або його засновників.

Облік резервного капіталу ведеться на рахунку 43 «Резервний капітал». Створення та збільшення резервного капіталу відображається за кредитом рахунку 43 «Резервний капітал».

Створення резервного капіталу за рахунок прибутку підприємства відображається наступним записом:

Дт

Кт

Також збільшення розміру резервного капіталу може здійснюватися за рахунок додаткового капіталу:

Дт

Кт

Використання резервного капіталу відображається по дебету рахунку 43 «Резервний капітал» і може бути направлено на збільшення розміру статутного капіталу або на покриття збитків звітного року:

Дт

Кт

Основним джерелом створення резервного капіталу є прибуток підприємства. Нерозподілений прибуток – це частина чистого прибутку, що не була розподілена між акціонерами, учасниками підприємства або використана на інші цілі, які не суперечать вимогам чинного законодавства.

Для узагальнення інформації про формування і використання фінансових результатів господарської діяльності підприємства використовується рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку. За кредитом рахунку відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за дебетом - збитки та використання прибутку.

Одержано прибуток:

Дт

Кт

Одержано збиток:

Дт

Кт

Використано прибуток на збільшення статутного, пайового, додаткового, резервного капіталу:

Дт

Кт

Збільшено прибуток за рахунок статутного, пайового, додаткового, резервного капіталу:

Дт

Кт

Сума нерозподіленого прибутку поточного року розраховується як сума нерозподіленого прибутку за попередній рік і сума чистого прибутку за поточний рік. Від цієї суми вираховуються суми нарахованих дивідендів за поточний рік і суми внесків на поповнення резервного капіталу (якщо такі здійснюються).

Одним з різновидів власного капіталу є вилучений капітал. Сума вилученого капіталу відображає вартість акцій власної емісії, які на даний момент не розміщені серед акціонерів. Вилучений капітал зменшує суму власного капіталу і відображається в балансі із знаком мінус. Вилучений капітал повинен бути або перепроданий або анульований.

Облік операцій викупу власний акцій та їх перепродажу відображається наступними проводками:

Викуп акцій власної емісії за рахунок коштів банку:

Дт

Кт

Реалізація акцій на суму більше ніж купівельна:

Дт

Кт

Дт

Кт

Реалізацій акцій на суму меншу ніж купівельна:

Дт

Кт

Дт

Кт

Анульовано акції:

Дт

Кт

Дт

Кт

Регістром синтетичного обліку власного капіталу є журнал № 7.