Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

3. Свобода слова та цензура.

Свобода слова – право громадян та їхніх організацій вільно викладати та обстоювати свої погляди через газети, журнали, електроні засоби масової інформації.

Свобода слова виписана в низці міжнародних і українських документів, серед яких «Загальна декларація прав людини» (ст. 19)«Конвенція про захист прав людини і основних свобод» (ст. 10) і Конституція України, ст. 34 якої стверджує:

«

Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб і на свій вибір.

Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших люде й, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Свобода слова однак не означає вседозволеність та безвідповідальність. У всіх країнах заборонені руйнівні дії (виступи, пропаганда, агітація) з боку ЗМІ, що можуть призвести до соціального вибуху.

Свобо́да пре́си (або свобода масової інформації) — засноване на свободі слова політичне (публічно-політичне) право поширювати ідеї, думки, інформацію через друковане слово та засоби масової комунікації без обмежень з боку влади й інших чинників. Основна мета свободи преси — створення передумов для формування освіченого й поінформованого суспільства, здатного самостійно оцінювати стан справ громади.

Свобода слова стосується всіх громадян, свобода друку - в першу чергу, професійних журналістів і вузького прошарку публічних та відомих людей - акторів, режисерів, письменників, художників, політичних діячів

Цензу́ра — контроль держави, організації чи групи людей над публічним виявом думок і творчості індивіда.

Цензура (лат. Censura) - це контроль влади за змістом і розповсюдженням книг, газет, журналів, театральних вистав, музики, картин, скульптур, кінофільмів, фотографій, радіо-і телепередач, в деяких випадках також приватного листування, з метою обмеження або недопущення поширення ідей і відомостей, визнаних цією владою шкідливими або небажаними. Цензура - це форма обмеження свободи слова, свободи преси, телебачення та інших засобів інформації. Свобода слова і цензура - антагоністи.

Цензура як перешкоджання свободі думки і слова, вільному вираженню думок та переконань, в Україні заборонена законодавством — Конституцією України та рядом інших законів. Також законодавчо заборонено створення будь-яких органів, установ, посад, діяльність яких була б пов'язана з цензурою масової інформації.

  • Ст. 15 Конституції України, де сказано:

«

Цензура заборонена

 »

  • Ст. 24 ЗУ «Про інформацію», де, зокрема, вказано:

«

Забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень

 »

  • Ст. 2 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації»:

«

Забороняється створення та фінансування державних органів, установ, організацій або посад для цензури масової інформації. Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими засобами масової інформації, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів з боку посадових осіб державних органів, підприємств, установ, організацій або об'єднань громадян".

 »

  • Ст. 5 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення»:

«

Цензура інформаційної діяльності телерадіоорганізації забороняється. Телерадіоорганізація є незалежною у визначенні змісту програм та передач. Не вмотивоване законодавством України втручання органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, громадських чи релігійних об'єднань, їх посадових осіб чи працівників, а також власників у сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій не допускається.

 »

  • Ст. 2 ЗУ «Про інформаційні агентства»:

«

Забороняється цензура інформації, поширюваної інформаційними агентствами

 »

  • Ст. 309 «Цивільного кодексу України»:

«

Цензура процесу творчості та результатів творчої діяльності не допускається

 »

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]