Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9. Організація маркетингу.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать
  1. Етапи процесу формування ефективної організації маркетингу на підприємстві.

Організація маркетингу - це структурна побудова для управління маркетинговими функціями. Вона встановлює підпорядкованість і відповідальність за виконання поставлених цілей і завдань.

Організація маркетингу передбачає:

• побудову та вдосконалення структури управління маркетингом;

• підбір фахівців з маркетингу належної кваліфікації;

• розподіл завдань, прав та відповідальності серед працівників маркетингових служб;

  створення належних умов для ефективної роботи маркетингового персоналу;

• забезпечення ефективної взаємодії маркетингових та інших служб.

Процес формування маркетингової організаційної структури підприємства здійснюється в ряд етапів:

1.Дослідження ринку підприємства.

2. Аналіз підприємства, з’ясування концепції організації маркетингу.

3. Визначення цілей та завдань діяльності маркетингової організаційної структури.

4. Формування маркетингової організаційної структури.

5. Розподіл функцій між виконавцями.

6. Підбір працівників.

7. Розроблення та запровадження системи стимулювання праці.

8. Контроль.

Етап 1. На першому етапі проводиться дослідження ринку, на якому працює підприємство: визначається величина попиту і пропону­вання продукції, співвідношення між ними, реальна і потенційна місткість ринку та його сегментів, стан конкуренції, аналізується поведінка споживачів, тенденції та перспективи розвитку ринку тощо.

Етап 2. Після цього аналізується власне підприємство, його сильні та слабкі сторони, з'ясовується концепція управління маркетингом.

Залежно від умов навколишнього бізнес-середовища і намірів підприємства можливі такі концепції організації маркетингу на підприємстві:

— відділ збуту — маркетингові функції, як правило, викону­ються спеціалістами, яких наймають тимчасово;

— маркетингово-збутовий відділ — збутові й окремі маркети­нгові функції виконують штатні працівники відділу;

— відділ маркетингу — збутові функції виносять за межі від­ділу, працівники концентрують увагу на виконанні тільки марке­тингових функцій;

— сучасна схема управління маркетингом — виконання мар­кетингових і збутових функцій об'єднують у єдиний комплекс (відділ маркетингу набуває статусу управлінської структури) під керівництвом заступника директора зі збуту і маркетингу, а до виконання маркетингових функцій залучаються в разі потреби всі робітники і службовці підприємства.

В залежності від ступеню розвитку маркетингу вітчизняні підприємства і фірми можуть використовувати такі типи організаційних структур.

На першій стадії в функціональні служби, безпосередньо підпорядковані вищому керівному рівню управління, вводяться три підрозділи:

  • комерційний відділ, який керує оперативною діяльністю з експортної і внутрішньої реалізації товарів;

  • відділ кон’юнктури і цін, який займається вивченням ринків збуту і аналізом руху цін;

  • відділ реклами, в функцію якого входить комплексна комунікативна політика.

На другій стадії в систему управлінських служб включають окрему ланку з маркетингу, яка безпосередньо займається прогнозуванням кон’єктури ринку і цін, рекламою і стимулюванням збуту, комплексними дослідженнями, розробкою маркетингової політики і т.ін.

На третій стадії апарат управління маркетинговою діяльністю фірми розширюється і ускладнюється. Відділ маркетингу набуває статусу управлінського і включає в себе відділи:

  • безпосереднього маркетингу, який в свою чергу може мати сектори або підвідділи: ринкових досліджень, вивчення окремих сегментів ринку, маркетингового планування, планування нового товару, збуту, реклами і т.ін.;

  • комерційний, який виконує функції з організації оперативно-комерційної діяльності: підготовка і заключення контрактів, організація техобслуговування, контроль за документообігом. В свою чергу він може включати сектори або підвідділи з товарної, регіональної ознак або змішаного типу.

Крім цього, в процесі організації маркетингу визначають, чи буде існувати інтегрований відділ маркетингу, чи його функції виконуватимуть різні підрозділи підприємств (неінтегрований маркетинг).

Етап 3.,4. Таке попереднє з'ясування концепції організації ма­ркетингу на підприємстві дає змогу встановити його цілі та осно­вні завдання, а також сформувати його організаційну структуру. (див. 3-тє питання)

Етап 5. Одним із найскладніших і найвідповідальніших етапом організації маркетингу на підприємстві — розподіл функ­цій між виконавцями. Для цього можуть бути використані такі підходи:

— витратний — виконавець має бути зайнятий повний робо­чий день, а між виконуваними функціями повинен існувати логі­чний зв'язок;

— управлінський — створення умов для того, щоб процес ви­конання маркетингових функцій здійснювався послідовно і в од­ному напрямку;

— соціальний — виконувані функції повинні відповідати ста­тусу працівників;

— гнучкий — створення можливостей для швидкого реагу­вання на зміну умов навколишнього бізнес-середовища.

Етап 6. Відповідно до визначеної структури, завдань та функцій від­ділу маркетингу здійснюється підбір його працівників. Слід знати, що ті, хто тут працюватимуть, мають задовольняти цілий ком­плекс вимог, а саме:

— відповідати загальним вимогам до управлінських кадрів (компетентність, високі моральні якості, пунктуальність, дисцип­лінованість, уміння керувати людьми);

— мати належні системні знання, кругозір, ерудицію, страте­гічне мислення, аналітичні здібності;

— бути орієнтованими передовсім на обслуговування спожи­вачів;

— мати підприємницькі здібності;

— відзначатися творчим, новаторським ставленням до справи;

— володіти умінням вести переговори, знати іноземні мови; мати спеціальну підготовку в галузі менеджменту та маркетингу;

— добре володіти комп'ютером.

Етап 7.,8. Останніми етапами формування маркетингової організаційної структури підприємства є розроблення та запровадження системи стимулювання праці та контроль за діяльністю, який дає змогу здійснювати відповідні коригувальні дії.

Щоб з'ясувати, наскільки раціональною є створена на підпри­ємстві організація маркетингу, необхідно знати відповідь на такі запитання:

— чи працює структура цілеспрямовано (які цілі, чи вимірю­ються, реалізуються та контролюються вони)?

— чи достатньо гнучка структура (як швидко вона реагує на зміни; як швидко приймаються рішення)?

— чи достатньо інформації?

— що є опорою організації?

— як працює організація з економічного погляду?

— чи є в керівництва достатньо часу для прийняття стратегіч­них рішень?

  • чи існує в організації дух співробітництва?