Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практич МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
7.36 Mб
Скачать

Використання електроної пошти в Internet

1 Мета роботи

Навчитися працювати з електроної пошти в Internet

2 Обладнання

IBM PC, операційна система WINDOWS, електрона пошти в Internet.

3 Теоретичні положення

Електронна пошта - зручний і надійний засіб спілкування, при якому лист у будь-який кінець світу доходить за кілька хвилин. Для цього необхідно запустити поштову програму, набрати текст листа у вікні, що нагадує вікно текстового редактора, вказати в заголовку адресу і надіслати поштовому серверу свого провайдера - SMTP-серверу (Simple Message Transfer Protocol - протокол передачі простих повідомлень). Він знаходить у мережі вузол, до якого приписаний адресат, і переправляє йому лист. Коли надходить лист, POP-сервер (Post Office Protocol - поштовий протокол) приймає повідомлення і зберігає його на своєму жорсткому диску доти, доки адресат не отримає лист на свій комп'ютер.

Вікно Outlook Express (рис. 1.1) ділиться на чотири частини. Праворуч зверху - список листів, знизу - зміст поточного листа, який можна побачити, якщо натиснути потрібний лист у списку. Окрім тексту, лист має заголовок – електронні адреси відправника і отримувача, а також тему (subject). Ліворуч зверху міститься список папок, а знизу - адресна книжка. Двічі натиснувши на адресі, можна надіслати листа відпо-відному адресатові. Межі між вікнами рухомі, розміри вікон можна змінювати за допомогою миші.

Якщо листів у верхньому вікні багато, їх можна відсортувати за темами, відправниками або датою отримання. Для цього досить натиснути заголовок відповідного стовпця (От, Тема, Получено), і повідомлення відсортуються за зростанням. Якщо натиснути повторно, відбудеться сортування Рис. 1.1 за спаданням.

Спочатку програма Outlook Express має п'ять папок: Входящие (містить листи, що надійшли); Исходящие (містить написані, але ще не відправлені листи); Отправленные; Удаленные та Черновики (містить недописані листи). Непотрібний лист можна вилучити - виділити в верхньому вікні і натиснути клавішу Del (або натиснути піктограму Удалить в панелі інструментів). Після цього лист переміщується в папку Удаленные, звідки його можна вилучити назавжди. У разі необхідності можна створити всередині однієї з існуючих папок нову папку, скориставшись контекстним меню папки або командами Папка-Создать із пункту Файл головного меню. Якщо натиснути мишею на папці, відразу з'явиться список листів, що містяться в ній. Можна копіювати і переміщувати листи в будь-які папки, у т.ч. створені. За допомогою команд Сжать та Сжать все папки з пункту Правка головного меню можна зробити зміст папок більш компактним, що прискорить роботу з ними, а за допомогою команди Удалить - вилучити непотрібну папку.

Рядок стану містить загальну кількість листів поточної папки та кількість непрочитаних листів у ній.

Перш ніж скористатися електронною поштою, її необхідно налаштувати за допомогою спеціальної програми-майстра, завдання якої - створити учетную запись (account). Вікно Учетные записи в Интернете (рис. 1.2) з'являється на екрані монітора, якщо виконати команду Учетные записи з пункту Сервис головного меню Outlook Express.' Для запуску майстра необхідно натиснути кнопку Добавить і обрати сторінку Почта.

На першому кроці необхідно ввести своє ім'я, яке потім буде в графі От у всіх адресатів. На другому кроці майстер запропонує ввести адресу електронної пошти, яку користувачу повинен повідомити провайдер. Потім (рис. 1.3) майстер попросить ввести адреси сервера входящих сообщений та исходящих сообщений. Далі Рис. 1.2

необхідно вказати свій login (вхідне ім'я) та пароль, щоб не вводити їх кожного разу при спробі отримати пошту.

П ісля цього майстер створить обліковий запис (учетную запись).

У разі потреби змінити якісь параметри облікового запису, його ім'я, спосіб підключення, або своє ім'я – необхідно виділити потрібний рядок і натиснути кнопку Свойства.

Для підготовки та відправлення листа необхідно натиснути піктограму Создать сообщение в панелі інструментів Outlook Express. З'явиться вікно редактора писем (рис. 1.4). В полі Кому необхідно ввести електронну адресу. Інформація, яка буде введена в Рис. 1.3 поле Тема, відразу з'явиться і в заголовку вікна.

Після введення тексту листа можна відправити його відразу (натиснувши піктограму Отправить в панелі інструментів редактора листів чи натиснувши комбінацію клавіш Alt+S) або вмістити спочатку в папку Исходящие, якщо увімкнено відповідний режим на сторінці Отправка в параметрах Outlook Express. В останньому випадку для відправки листа необхідно скористатися піктограмою Доставить почту в панелі інструментів Outlook Express. Якщо замість піктограми Отправить просто закрити вікно редактора листів (натиснувши на хрестику в правому верхньому куті), лист потрапить до папки Черновики, де його можна буде дописати, а потім відправити.

Для отримання пошти досить натиснути піктограму Доставить почту в панелі інструментів Outlook Express, перейти в папку Входящие і обрати рядок із листом.

Листи можна зберігати на магнітних носіях за допомогою команди Рис. l.4

Рис. l.4

Сохранить как з пункту Файл головного меню Outlook Express. Переглядати збережені листи можна за допомогою будь-якого текстового редактора.

Листи краще готувати заздалегідь, не витрачаючи на їх підготовку інтернет-час. Поштова програма може працювати і без підключення до Мережі. Написавши всі необхідні листи, можна перемістити їх в папку Исходящие, а потім встановити зв'язок і відправити листи, а також отримати пошту, що надійшла.

Якщо необхідно надіслати лист на декілька адрес, у рядку Кому треба вводити електронні адреси через крапку з комою. Це ж стосується і рядка Копия, яким користуються, якщо бажають надіслати копію за різними адресами.

Під час складання листів Outlook Express надає можливість користування бланками-листівками, в які можна вписувати свій текст (привітання або запрошення на урочисті події).

Всі вони доступні, якщо натиснути піктограму Создать сообщение.

Часто виникає необхідність переслати файли, приєднавши їх до електронного листа. Для цього, підготувавши лист, досить натиснути піктограму Вложить (Вставить файл) в панелі інструментів редактора листів, знайти на магнітному носієві потрібний файл і двічі натиснути на ньому. У адресата лист із приєднаним файлом буде помічено маленькою скріпкою.

Однією з можливостей електронної пошти є відповідь на лист (Ответ на письмо). Якщо виділити рядок потрібного листа і натиснути піктограму Ответить (Ответить автору) панелі інструментів Outlook Express, поштар створить новий лист і відразу заповнить його заголовок: у рядок Кому поставить адресу людини, на лист якої дається відповідь; у рядок Копия - адреси всіх тих, хто отримав копію вихідного листа; в рядок Тема - скопіює тему вихідного листа.

В Outlook Express є програма Адресная книга, в яку окрім електронних адрес можна вводити й інші дані про абонентів: домашній і службовий телефони, місце роботи і т.п. Для того, щоб відкрити вікно цієї програми (рис. 1.5), досить

Рис. 1.5

натиснути піктограму Адреса в панелі інструментів Outlook Express або натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Shift+B.

Найчастіше адресна книга заповнюється автоматично, оскільки в параметрах Outlook Express задано, щоб адреса з листа, що надійшов (або з того, на який дана відповідь), переносилася в адресну книгу. Для введення іншої інформації

можна скористатися піктограмою Создать панелі інструментів (сторінками Домашние, Служебные, Личные, Другие).

Для того, щоб вставити адресу з записної книжки в лист, необхідно скористатися піктограмою Выбрать получателей з панелі інструментів редактора листів. Обравши потрібну адресу, досить натиснути кнопку Кому:—>. Адреса опиниться в полі Кому листа, що створюється.

сервери: www.google.com, www.altavista.com, www.yahoo.com,

www.meta.com.ua, www.aport.ru, www.el.visti.net, www.rambler.ru,

www.list.ru.

Браузер Internet Explorer надає кілька способів вибору Web-

сторінок:

> введення до поля адреси URL- адресу;

> вибір URL- адреси з списку, який відкривається клацанням миші

на трикутнику в полі адреси (15 останніх використаних адрес);

> копіювання адреси через буфер обміну і внесення її в поле адрес;

^ клацання мишею на посиланні.

Короткий провідник по сторінках Інтернет

Назва

Адреса

Примітка

Google

htth://www.google.com

Англомовна пошукова

система, дає прекрасні

результати пошуку

AltaVista

htth://www.altavista.com

Найбільша пошукова система,

що охоплює і російськомовну

частину

Yahoo!

htth://www.yahoo.com

Англомовна пошукова

система

Music Search

htth://www.musicsearch.com

Спеціалізується по музичних

ресурсах: виконавці, групи,

стилі, пісні, тощо

Rumbler

htth://www.rumbler.ru

Найбільша російськомовна

пошукова система

Япсіех

htth://www.Hndex.ru

Російськомовна пошукова

система

Апорт!

htth://www.aport.ru

Російськомовна пошукова

система

Double Search!

htth://www.machaon.ru/links/

double.html

Одночасний пошук в двох

системах

Search

htth://www.informika.ru/lwindow

s/intern/poisk/main.html

Одночасний пошук в п'яти

системах

Whowhere

htth://www. whowhere.com

Пошук електронних адрес і

домашніх сторінок людей по

їх імені

Э-Росс

htth://www.dubna.ru/epos/

Пошук людей в російському

Інтернет

Bookfinder

htth://www.bookfinder.ru

Пошук книг, випущених в

Росії

HARD&SOFT

htth://www.hardsoft.ru

Комп'ютерний журнал

CHIP

htth://www.chip.com.ua

Український комп'ютерний

журнал

Talk.Ru

htth://www. talk.ru

Оголошень та групи новин

All Internet World

htth://www.dir.ru/internet/

newsgroups/russian/index.htm

Російськомовні групи новин

Библ. Максима

Мошкова

htth://www.lib.ru

Бібліотека худ. літератури

4 Індивідуальне завдання

Створити індивідуальну електронну поштову скриньку з одним з вказаних нижче поштових провайдерів. З індивідуальним ім’ям та відправити лист в скриньку galya2000@ukr.net

4.1 www.google.com

4.2 www.ukr.net

4.3 www.hotbox.ru

4.4 www.altavista.com

4.5 www.mail.ru

5 Зміст звіту

5.1 Тема та мета

5.2 Індивідуальне завдання

5.3 Відповіді на контрольні питання

5.4 Висновок

6 Контрольні питання

6.1 Для чого Вікно Outlook Express?

6.2 Для чого Рядок стану ?

6.3 Налаштування електронної пошти за допомогою спеціальної програми-майстра?

6.4 Дії необхідні для запуску майстра?

6.5 Дії необхідні для отримання пошти ?

6.6 Дії необхідні для відповідь на лист ?

Практична робота № 10