Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

3. Висновки

На сьогодні в Україні провели сертифікацію більш 300 промислових підприємств, сертифіковане 308 видів промислової продукції, 22 з який підлягають обов'язкової сертифікації. Більш 80 відсотків продукції сертифіковане в системі УкрСЕПРО, кожен п'ятий вид - у міжнародній системі сертифікації країн СНД, 6, 2 відсотки сертифікований відповідно до багатосторонніх угод між країнами світу.

Наявність на підприємствах визнаних (сертифікованих) систем якості є гарантією не тільки якості продукції (послуг), але і стабільності і надійності підприємства як партнера в ділових відносинах. Розвиток цієї діяльності в Європі стимулюється також тим, що з 1996 року рішенням Європейського Союзу реєстрація системи якості дає додаткові переваги в торгівлі, одержанні державних замовлень і, крім того, заміняє у визначених ситуаціях необхідність у сертифікатах відповідності продукції.

Середній термін дії сертифікатів по Україні склав 2, 3 роки.

Спостерігається збільшення постачань сертифікованої продукції на зовнішній ринок. Усього в 1995 році Україна поставила на експорт 42, 1 відсотка сертифікованої продукції проти 39, 7 у 1994 році і 33 відсотків у 1993 році. Причому в Росію було поставлено 43, 2 відсотки цієї продукції, у Китай - 12, 1 відсотка, Швейцарію - 7, 8 відсотка, Ліван і Єгипет - по 4, 6 відсотки.

У той же час аналіз показав, що з обстежених промислових підприємств тільки на кожнім 20-м проводилася сертифікація продукції. Унаслідок цього частка обсягу сертифікованої продукції в загальному обсязі виробництва промислової продукції ще залишається низкою і складає тільки 6, 3 відсотки (у 1994 році - 3, 6 відсотки).

З метою забезпечення належного контролю за вірогідністю сертифікатів про походження товарів з України, зміцнення експортного потенціалу України наказом Гостаможкома України затверджене Положення про верифікацію митними органами сертифікатів про походження товарів з України. Відповідно до даного Положення верифікація сертифікатів може здійснюватися шляхом перевірки їх на автентичність (вірогідність) і шляхом перевірки правильності визначення країни походження товару, зазначеного в сертифікаті про походження.

  1. Інформаційні джерела:

  1. http://www.iso.org/iso/about/how_iso_develops_standards.htm

  2. http://www.dssu.gov.ua/control/uk/publish/article/main?art_id=107239&cat_id=107222

  3. www.metr.kr.ua/sert.php

  4. www.vuzlib.net/beta3/html/1/17909/17933/

  5. zakon.nau.ua/?uid=1042.1.850&title..

Завдання 2

По вертикалі:

1. Діяльність, що полягає у встановленні положень з метою одержання оптимального ступеня впорядкування в певній сфері.(Відповідь: стандартизація)

4. Технічна операція, якап складається з встановлення однієї чи кількох характеристик продукції, процесу чи послуги, відповідають до встановленої процедури (затвердження). (Відповідь: випробування)

5. Позначення державного стандарту України. (Відповідь: ДСТУ)

6. Ступінь, до якого сукупність власних характеристик задовольняє вимоги. (Відповідь: якість)

По горизонталі:

1. Система управління якістю. (Відповідь: СУЯ)

2. Вид сертифікації , який у законодавчій сфері здійснюється на підставі закону та законодавчих положень і забезпечує засвідчення відповідності товару технічному регламенті, обов’язковим вимогам стандартів. (відповідь: обоов’язкова)

3. Позначення міждержавного стандарту. (Відповідь: ГОСТ)

7. нагляд за відповідністю сертифікованої продукції (процесів, послуг) і станом її виробничим вимогам стандарту або іншого НД, а також за системою якості на засадах спеціальних правил системи сертифікації однорідних видів продукції. (Відповідь: технічний)

8. Вищий орган міжнародної організації зі стандартизації ISO є Генеральна … (Відповідь: асамблея )

4.

1.

5.

6.

2.

3.

7.

8.